Рівне:

Створення та просування сайтів

Ці дивовижні поцілунки

Суспільство 08-лип, 2010, 13:219 prov 1 113
Що може змусити серце битися частіше і перекачувати щохвилини на один літр крові більше, аніж зазвичай? Змусити одночасно рухатися 28 м’язів тіла й миттєво підвищити артеріальний тиск? Спровокувати викид адреналіну, а також спалити дюжину калорій? Ранкова пробіжка, складання іспиту, генеральне прибирання? А ось і ні - поцілунок! Поцілунки – це невід’ємна частина нашого життя. Вони і не тільки, краще будь-яких слів здатні виразити усе, що ми відчуваємо, - найкращий подарок мужу на день влюбленных.
Проте визнати їх святом не лише душі, але й всесвітнім – вирішила Організація Об’єднаних Націй двадцять років тому. Відтак, всесвітнє свято романтики і гарно настрою – День поцілунків – офіційно відзначається 6 липня. В цей день повинні цілуватися всі і всюди . Проте для закоханих пар – поцілунки без правил, і вони цілуються щодня у парку, на лавочці, в місті, в сквері, в кафе... Там, де підкаже фантазія, там і розвивається море пристрастей і приємних хвилин...
Чому люди цілуються, і взагалі, що вкладає сучасна молодь у поняття поцілунок? На ці запитання відповідали пересічні рівняни.
Зураб, 25 роки: “Для мене поцілунок в залежності від “емоційності” це вияв прихильності, дружнього ставлення або ж кохання. В магічні властивості поцілунків - не вірю, але в чудодійні фізіологічні - так. Після палкого поцілунку прекрасної дівчини за спиною наче виростають крила і життя стає кольоровішим. На мій настрій дуже впливає присутність жінок. В їхній компанії мені завжди добре і весело. Люблю коли мене заціловують дівчата на День народження...День поцілунків спеціально не святкую і навіть не знаю коли він, але не втрачаю можливості поцілувати кохану в будь-який день року. Дуже добре памятаю перший поцілунок, здається то було в 13 років... Було страшно і ніяково, але я про нього мріяв дуже давно, адже дівчина подобалась неймовірно.”
Іванна, 23 роки: “Поцілунок - це щось інтимне. Це знак уваги, яка може мати абсолютно різні відтінки.Поцілунком можна підняти настрій, можна засмутити. Коли мама в дитинстві цьомала поранену руку, чи розбите коліно, ставало насправді легше. А свій перший дорослий поцілунок “здійснила” власне на День поцілунків, 6 липня.”
Вікторія, 23 роки: “Поцілунок, у моєму розумінні, річ майже містична і глибоко інтимна. Сам факт поцілунку можна вважати магічним, адже це особливий, надзвичайно глибокий рівень спілкування, до якого вдаєшся лише із найдорожчими людьми. Про день поцілунків читала, але не вважаю за потрібне відзначати його певним чином. Адже щирий поцілунок то є маленьке свято, яке можна святкувати щодня.”
Олександр, 26 років: “На мою думку поцілунок - це спосіб довести своєму партнеру те, що він тобі подобається. Поцілунок - це те, без чого не може обійтися жодна закохана пара. Цілуючи один-одного ми показуємо наскільки нам важлива та людина, яку цілуємо. І справа не лише в коханні хлопця до дівчини чи навпаки. Навіть поцілунок матері в щоку говорить те, що нас люблять. Це один із способів довести свою любов, вподобання. Це магічна сила природи. Чи має поцілунок магічні властивості? Звичайно, в цьому щось є. Поцілунок кожної дівчини інший, тому в кожному з них є щось приховане. Маю на увазі не лише техніку поцілунку, але й відчуття. Окрім того, поцілунки безпосередньо впливають на настрій людини. Покажіть мені хлопця, який йде засмучений із побачення з дівчиною? Поцілунки – це позитив. Недарма вчені довели, що вони продовжують життя. Тому цілуйтеся частіше. Про День поцілунків дізнався відносно нещодавно - в минулому році. На жаль не святкував, бо в той момент не мав пари... На мою думку це просто звичайнісінький день, але закохані пари можуть святкувати його щодня.”
Натомість психологи по-своєму тлумачать таке романтичне явище як поцілунок. Відтак, Василь Галябар лікар – психіатр сімейної консультації вважає, що поцілунки – це є дуже корисна форма спілкування, мова тілесна, яка підтверджує обраність одного іншим.
- Організм людини працює за рахунок того, що має різні зовнішні стимули і завдяки їм ми реагуємо на світ. Наприклад тепло, холод, звук, світло… - зазначає Василь Галябар. - Але є такі хороші рецептори – тактильні, і, власне, дотик до когось і відчуття тіла воно є досить інформативне та інтимне. Крім цього, є певні зони, які називаються найбільш чутливими, або ерогенними, тобто які відповідають за більш чітке сприйняття тактильних подразників. Людські губи відносяться до найбільш збагачених цими відчуттями і рецепторами. І власне, коли є потреба духовного і тілесного спілкування, коли люди один одного обрали і відчувають симпатію, то додаткова стимуляція цих частин тіла породжує відчуття злиття, повної єдності, відкритості, взаємозбагачення, розчинення один в одному і це досить приємне еротичне відчуття.
Чи є поцілунок чимось фізіологічним? На думку Василя Галябара – так. Адже так як це приємне відчуття, то воно викликає виробку ендорфінів - маленьких хімічних речовин, які несуть радість і завдяки їм людина має задоволення.
- Виходить цікава закономірність – я роблю цю дію і мені приємно, мені приємно – я роблю цю дію, - пояснює психіатр. - І таким чином бачимо феномен умовного рефлексу. Тобто людина, яка має до когось потяг хоче її обняти, поцілувати, пригорнути інстинктивно, це закладене природою і це притаманно усьому живому на світі. Як ми бачимо, навіть тварини, коли мають період любовного залицяння намагаються бути поряд один з одним, горнутися. Чому? Бо природно, відчувати цей контакт, близькість, знати, що ти комусь потрібен. Адже в основі людського існування лежить мета. Перша – це продовжити рід, адже інакше наше існування не до кінця фізіологічно доцільне. Але крім цього людина повинна мати відчуття достойності, потрібності. І тут ми не обійдемося без зовнішньої оцінки нас – це погляд, певні жести, словесне схвалення дій. Але найбільш сприйнятлива оцінка для людини, це коли вона відчуває що до неї є потяг протилежної статі, яка виділила її із безмежної кількості інших людей. І це відчуття вибраності, своєї неповторності і притягує нас у розумінні стосунків, які супроводжуються поцілунками. Тобто, поцілунки виступають як апогей, вершинка того зближення, яке є між двома людьми, в основі якого лежить бажання мати чіткі, близькі, ніжні стосунки, бажання злиття. Це є потреба організму людини і боротися з цим немає сенсу. Інша справа, коли інколи воно переходить у ритуал - визнання поваги, вдячності, любові, наприклад синівської і немає відношення до сексуальності і еротики. Взагалі людина, яка позбавлена можливості цілуватися і бути цілованою росте збідненою. Діти, які втратили можливість щоб їх любили з дитинства, в більшості випадків виростають черствими. Через те принципово важливо, починаючи з грудного віку, щоб малюк відчував дотик мами. І навіть існує така програма у допомозі в пологах, що дитина народжується і відразу її прикладають до тіла матері, тіло до тіла і тоді дитина відчуває стукіт серця, запахи, тепло і заспокоюється. Це програмує її на спокій у далекому майбутньому, на хороше відношення до людей, на терпимість. Завдяки тому, що їй маленькою, у перші хвилини життя показували, що “ти не один”, вона стійко переносить життєві проблеми. І наші поцілунки, вже дорослі, вони ілюструють те саме, що “ти не один” і завжди є той, хто тебе хоче, цінить, любить, приймає, визнає. І ці характеристики найбільш потрібні для людини. Адже тоді вона відчуває потребу в собі, і потребу продемонструвати комусь такі ж почуття. Це і є основний інстинкт, бажання підтвердити свою неповторність і продемонструвати для всіх що “ми вдвох”. Поцілунок ще нікому зла не приніс. І єдиний поцілунок в історії людства, який був недоречним - це поцілунок Іуди. То ж цілуйтеся на здоров’я і отримуйте задоволення.
У користі поцілунків переконані і терапевти, які стверджують, що щирий і довгий поцілунок здатен благотворно впливати на тиск, зокрема, це стосується гіпотоніків.
Поцілунки – відмінний засіб для підняття настрою і зміцнення імунітету. Вони рятують від стресів, депресії і навіть втоми. До того ж це ще один чинник довгого життя тих, хто перебуває у шлюбі: постійні поцілунки продовжують життя.
А ендокринологи припускають, що чоловік і жінка, що живуть разом тривалий час, стають схожими один на одного саме через поцілунки. Адже під час поцілунків люди один із одним обмінюються слиною. А в ній містяться не лише ферменти, але й певна інформація.
Стоматологи ж у свою чергу стверджують, що поцілунки – відмінний спосіб захисту від карієсу. Секрет в тому, що слина містить велику кількість з’єднань фосфору, кальцію та природних антибіотиків. Крім цього, довгий поцілунок нормалізує кислотність в порожнині рота, тому він особливо корисний після їжі.
Отож, цілуйтеся і будьте здоровими. Але для того, щоб поцілунок мав оздоровчу властивістю, він неодмінно повинен бути щирим і використовувати ці приємні “ліки” варто щодня в необмеженій кількості, а не лише на День поцілунків.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору