Рівне:

Створення та просування сайтів

Життя у чорних тонах

Особливий погляд 03-лип, 2008, 13:579 prov 1 479
Найбезглуздіша порада: “Візьми себе в руки”
— Якщо двадцяте століття завдяки роботам Фрейда називають століттям неврозів, то двадцять перше обіцяє бути століттям депресій, — розповідає головний позаштатний психіатр обласного управління охорони здоров’я Василь Галябар. – 70% всіх самогубств скоюють люди в стані депресії. Страждають недугою люди різного віку — це може бути і шестирічна дитина і старенька бабуся. Проявляється депресія розладами настрою, слабістю, зазвичай порушується сон, погіршується апетит. Майже завжди знижується самооцінка, з’являється відчуття вини і меншовартості. Понижений настрій мало змінюється день за днем і не залежить від обставин. Для хворої людини характерне раннє пробудження за дві і більше години від звичайного і посилення депресії у ранковий час, втрата апетиту, ваги і сексуального потягу. Зустрічаються і випадки нетипової депресії – сонливість, підвищений апетит, тривога і подразливість. Дуже часто рідні не можуть зрозуміти, що коїться з близькою їм людиною і використовують досить поширену пораду:” Візьми себе в руки”. Таку пораду я б назвав безглуздою, оскільки вона навпаки може посилити прояв депресії.
Замість книжки – велосипед
— Для депресій характерні й вікові особливості, — говорить пан Василь. — Молодші школярі можуть страждати від депресій через непомірні навантаження в школі. Адже деякі батьки, в надії виростити вундеркінда, загружають дитину заняттями у різних гуртках, наймають репетиторів і забувають про рухову активність дитини. Хоча дитині деколи замість книжки буде кориснішим велосипед. Нещодавно у мене на прийомі був хлопчик, сім’я якого переїхала до Рівного із Росії. Батьки планують віддати його на навчання до школи із поглибленим вивченням англійської мови. А дитина не знає навіть української.
Депресія підстерігає людину і в підлітковому віці, якраз коли відбувається самовизначення, крах ілюзій, нещасливе кохання. І тоді молодь “рятується” наркотиками, алкоголем, музикою, з’являється асоціальна поведінка, непосидючість, протест. Пік депресій припадає після сорока років, коли діти виросли, у них з’являється власна сім’я. Тоді у людини виникає відчуття непотрібності, втрата змісту життя. Після 60 років відбувається фізіологічне угасання всіх функцій організму, з’являється відчуття виконаної місії в житті. Депресія стає причиною так званого колективного самогубства, тоді людина бачить майбутнє в чорних тонах: голод, війна, кінець світу. “Рятуючи” себе і своїх рідних від незавидного майбутнього, людина вбиває своїх близьких і себе, щоб вони не “мучились”.
Довідка від психіатра допомагає
похоронити самогубця по-християнськи
— Із усіх депресій 80% потребують лікарської допомоги. Адже хвороба може скінчитися самогубством.
Лікувати депресію обов’язково повинен спеціаліст. Лікування недуги є досить тривалим, до одного-двох років. Прийом антидепресантів без лікарського контролю буває небезпечним для пацієнта, тому, що на 9-10 день прийому ліків виникає загроза завершеного самогубства. Це пояснюється тим, що у людини в стані глибокої депресії немає сил для здійснення суїциду. А антидепресанти на початковій стадії не лікують хворобу, а просто підвищують життєвий тонус. Відповідно у людини з’являються сили для здійснення самогубства.
Як правило, церковні звичаї не дозволяють хоронити самогубців по-християнськи. Нещодавно у нас лікувався чоловік, який будучи в стані сильного пригнічення вранці перерізав собі вени. До речі, пік самогубств припадає на ранкові години. Коли родичі спохопилися, чоловік був уже мертвий. Сім’я хоче похоронити близьку людину за християнськими звичаями. В такому випадку психіатр видає довідку, що людина дійсно хворіла і перебувала на психіатричному обліку. Така довідка дозволяє похоронити самогубця із священником.
“Я хочу, щоб мене посадили в тюрму”
— У дітей молодшого віку депресія проявляється самозвинуваченням, відмовою від усього. “Я хочу, щоб мене посадили в тюрму, — говорила на прийомі одна дівчинка, — тому що я погана”. Батьки повинні знати, що коли дитина просить покарання – це прояв депресії.
Від депресії не застрахована жодна людина. Нещодавно був випадок, коли чотирнадцятирічна дівчинка познайомилась із хлопчиком, а мама не дозволила із ним зустрічатися. У дитини почалася депресія і, одного разу прийшовши додому, вона випила всі таблетки із домашньої аптечки.
Коли до лікарні потрапляє людина із спробою самогубства, то її обов’язково консультує психіатр. Якщо людину витягнули з того світу, то в першу чергу необхідно її вислухати. Особливо це стосується дітей, не потрібно засуджувати їх, а слухати і слухати, щоб дитина виговорилася, навіть якщо це й буде явна нісенітниця. Необхідно, щоб вона усвідомила, що до неї прислухаються, що її слова щось значать.
Вікторія ЛЕВЧУК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору