Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненські податківці порушили кримінальну справу за пособництво в умисному ухиленні від сплати податків

Рівненська область 05-бер, 2012, 10:039 prov 1 162
Що таке чотири мільйони гривень? Більшість українців, які чесно та сумлінно працюватимуть усе життя на благо батьківщини, і отримуватимуть середньостатистичну заробітну плату стільки не зароблять. А для держави? Якщо ця сума з’явиться в бюджеті, то, наприклад, для кожного з п’ятнадцяти районів Рівненської області, можна придбати по одній сучасній кареті швидкої допомоги. Що таке чотири мільйони гривень для директора будівельної фірми – це сума несплачених податків за кілька фінансових оборудок протягом року. Відносно останнього слідчими відділу Управління податкової міліції ДПС у Рівненській області порушено кримінальну справу за ч.3 ст.212 Кримінального кодексу України – Ухилення від сплати податків, які призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах.
Це податківці встановили перевіряючи злочинну фінансову діяльність організаторів міжрегіонального конвертаційного центру, діяльність якого податківці припинили восени 2011 року.
Спритний підприємець діючи умисно, з корисливих мотивів, без справжнього наміру проводити господарські операції, пов’язані з виробництвом та продажем товарів, виконанням робіт та наданням послуг, а також з метою прикриття незаконної діяльності організував придбання кількох фірм. Використовуючи їх реквізити та банківські рахунки, він документально оформляв неіснуючі операції на отримання та продаж товарів та послуг, після чого, дані документи, передавав замовникам для їх відображення в бухгалтерському і податковому обліку, з метою ухилення від сплати податків шляхом незаконного збільшення податкового кредиту і валових витрат.
Так, звинувачений у цьому злочині розпоряджався сумою в понад 20 мільйонів гривень, яку він протягом року отримував ніби то як генпідрядник на будівництві. Необхідно було звести та реконструювати кілька важливих об’єктів у селах, для заготівлі та переробки молока. Податківці встановили, що дане підприємство не виконувало жодних робіт та не поставляло ніяких товарів за отримані кошти, і всі операції відбувалися виключно на папері.
Крім того, відповідно до укладених фіктивних договорів фірма продавала товари, що послужило безпідставному збільшенню суми податкового кредиту з податку на додану вартість. Звісно ж, жодних поставок продукції не здійснювалося, а у податковій звітності дані операції не відображалися, і необхідні податки з вказаної операції до бюджету не були сплачені.
Таким чином, шляхом документального оформлення фіктивних документів по взаєморозрахунках із замовником «генпідрядник» сприяв незаконному формуванню податкового кредиту з ПДВ у сумі майже чотири мільйони гривень. Колеги із слідчого відділу податкової міліції у Хмельницькій області вже порушили кримінальну справу за фактом умисного ухилення від сплати податків підприємством-замовником.
Директор підприємства-підрядника відповідатиме перед законом за пособництво в умисному ухиленні від сплати податків замовника.
За умисне ухилення від сплати податків що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах, - карається штрафом від п'ятнадцяти тисяч до двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.
Відшкодування збитків, завданих державі, здійснюватиметься за рахунок накладення арешту на майно осіб, що вчинили злочин.

Олександр Мрозович,
прес-офіцер УПМ ДПС у Рівненській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору