Рівне:

Створення та просування сайтів

У музеї звили сорок гнізд

Новини регіону 31-бер, 2005, 17:149 prov 1 547
Автор виставки вже відомий читачам, адже саме завдяки птахам він потрапив на телепрограму “Поле чудес” минулої весни. Кросворд 22-річного Василя відразу відзначили, оскільки він був створений з пташиних яєць та пір’їн.

Вже понад десять років Василь Ільчук захоплюється орнітологією: наукою про птахів. Народившись на Поліссі, у мальовничому селі Осова Дубровицького району, хлопець днями “пропадав” у лісах, обстежував береги озер. Тому пташиний світ для нього – немов відкрита книга. Запитай у нього “де знаходиться гніздо тієї чи іншої пташки?”, і юнак вкаже точне місцезнаходження.

Після “Поля чудес” Василеві спало на думку створити унікальну для області виставку, яка б “у реалі” ілюструвала світ пернатих. Виставка експонує не лише гнізда та яйця птахів, а й оригінальні знімки, зроблені Василем. Деякі фото робилися в “екстремальних” умовах – одного разу хлопець “висів” на трухлявих гілках над крихким льодом річки. Інший випадок – знайомство з пташкою-крутиголовкою, яка своєю поведінкою мало відрізняється від змії.

Цікаві історії, які сталися упродовж підготовки виставки, Василь Ільчук розповів на її відкритті. Основний акцент він зробив на тому, що усі гнізда, зібрані ним, були розорені до того.

– Усі зібрані тут екземпляри – це раніше розорені гнізда, – розповідає Василь Ільчук. – Інколи траплялися казусні випадки. Так, наприклад, пташка кам’янка звила гніздо у причепі до трактора. Тож коли причепом почали користуватися, гніздо було зруйновано. Такі випадки – доволі часті, людина нерідко не зважає на потреби інших істот, тим самим позбавляючи їх житла, а інколи й життя. Тому й виникла задумка створити виставку, яка допомогла б людям усвідомити, що навколо них є й інші живі створіння.

Захоплення від унікального заходу на відкритті висловили чимало гостей: науковець Анатолій Власкін відмітив обширність експозиції, директор Нетішинського краєзнавчого музею Оксана Кононюк – її своєрідність, заввідділом біології рівненського музею зауважила значимість цієї події для області. А київська гостя, координатор з розвитку Українського товариства охорони птахів Людмила Яскевич – унікальність експозиції, і не лише для області.

– Це – унікальна виставка, – каже пані Людмила. – Навіть не пригадаю, чи є ще десь в Україні подібна експозиція. Завдяки Василеві рівняни та гості міста зможуть зблизька побачити цей неповторний світ – світ птахів. Неймовірно, але багато людей взагалі не помічають пернатих (нерідко кияни запитують: “А хіба у Києві є птахи?”). Те ж саме стосується й мешканців інших обласних центрів. А ще, радує, що відтепер і в Рівному є осередок Українського товариства охорони птахів, яке очолив автор виставки – Василь Ільчук.

Сама ж експозиція працюватиме у музеї щонайменше упродовж чотирьох місяців. Тож кожен зможе “доторкнутися” до неймовірно цікавого світу пернатих.

Ольга ЛИХВА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору