Рівне:

Створення та просування сайтів

Пам’яті поета присвячується…

Особливий погляд 21-травня, 2008, 15:199 prov 2 317
Цей талановитий поет народився 14 березня в селі Глинськ Здолбунівського району, що на Рівненщині. Закінчивши місцеву школу, став студентом Луцького державного педагогічного інституту ім. Л. Українки, де навчався на історико-філологічному факультеті. В 1965-1980 роках – вчитель у селищі Мізоч. Із 1981 по 1985 – викладач Рівненського державного гуманітарного університету. 14 березня 1985 року, в день свого народження, поет помер.
Творчість Юрія Хабатюка – явище неординарне в історії української літератури. Форма, яку поет використовував, не притаманна нашій літературі. Він перейняв її у філософа і поета Сходу Омара Хайяма. Його рубаї – це чотиривірші філософського змісту за певною формою римування.
Тематика його творів надзвичайно різноманітна : кохання, сенс життя, смерть, дружба, мир, праця… Коли Юрій Хабатюк розпочав писати твори, вони були, здебільшого, космічного змісту. Це було пов’язано з тим, що поет дуже захоплювався астрономією. Він навіть свій перший зшиток назвав “Космічна рубаята”, який був написаний у1969 році.
Рубаї стали вершиною творчості Юрія Хабатюка, серцевиною його поетичного всесвіту. Він вкладав у них душу, всього себе. Вчитайтесь у рядки і ви зрозумієте це:
Ті сотні сонць, що хижо спалахнуть,
зупинять час і простір обірвуть.
Якщо їх спалах не відвернуть люди,
що сіяли – самі вони пожнуть.

З циклу “Космічна рубаята”, 1969 р.
І на шляху до піку його поетичної творчості , як можна судити із вцілілих творів поета, були свої сходинки: “Космічна рубаята” (1969), “Рубаї”(1974), “З ріки життя”(1975), “Українська рубаята” (1985). Багато творів Хабатюка публікувалися у різних видавництвах: “Молодь”, “Дніпро”, “Вітчизна”, у газеті “Нове життя”, де укладалися довільно.
Увесь творчий доробок Юрія Хабатюка становить 181 твір цього жанру, що увійшли до книги “Навіть смертю себе народи!”, яка була видана по смерті поета і приурочена до шістдесятиріччя з дня народження земляка.
Юрій Хабатюк був дуже талановитим і, окрім рубаїв, писав хоку:
Невже забув ти істину просту:
Якщо нечесні засоби в ім’я мети,-
Мета – нечесна?
* * *
Чи все.
Що мав сказати.
Я сказав?

Наполегливо працюючи, наш земляк спробував реалізувати задум поеми “Ріка пам’яті” (інша назва “Витоки”), але у закінченому вигляді до нас дійшла лише перша частина: писав чотиривірші, працював над прозою, створював казки, залишив начерки драматичних творів.
Юрій Хабатюк стрімко увірвався у поетичний Всесвіт України і, створивши там свою неповторну орбіту, надовго залишився у спогадах та пам’яті вірних друзів, колег, односельчан, учнів. Ніколи не перестаєш дивуватися, як в одній особі могло стільки поєднатися: чудовий педагог, талановитий поет, прекрасний батько, вірний товариш, мудрий наставник, просто добра людина. Він побудував дім, виховав доньку, любив поратись біля бджіл, його вабив ліс. Він ніколи не знав спочинку щодо поезії. У його віршах усе, чим живуть люди: народження і смерть, космос… Космос – таємниця для всіх. Пан Юрій самотужки вивчав астрономію, мріяв відкрити нову зірку. Але не судилося йому цього здійснити.
Неординарною творчістю поета, що надзвичайно приємно, цікавиться і молодь. До вивчення творчості свого земляка долучилась учениця Мізоцького НВК Оксана Денисюк. Два роки присвятила дівчина вивченню творчого і життєвого шляху поета. Дослідження під керівництвом Наталії Поліщук, вчителя української мови та літератури, вивлились у науково-дослідницьку роботу. Усі матеріали люб’язно надала дружина покійного поета Юліана. Варто сказати, що ця робота є неабияким внеском у історію Мізоча та біографію поета.
Вікторія ЄРЕЙСЬКА,
Здолбунів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору