Рівне:

Створення та просування сайтів

І бунчук у додачу

Особливий погляд 17-лип, 2008, 13:149 prov 1 506
Концерт ювіляра склали музичні композиції з колишнього і теперішнього репертуарів, а також написані для нього спеціально твори. Виступ засвідчив, що недарма оркестр носить високе звання „зразкового”.
Доводилось кілька разів писати про незвичний творчий колектив – і завжди захоплювався націленістю його учасників на перемогу, вмінням керівника запалити їх крокувати одним строєм. Що не кажіть, а Василю Гайдайчуку вдалося дібрати ключ до юних сердець, створити колектив однодумців. Але спочатку кілька дат: 1973, 1981, 1990 і 1999. Тридцять п’ять років тому відбулася перша репетиція 12 хлопчиків у приміщенні селищної їдальні; через вісім років (!) оркестр отримує найвище звання „зразковий”; далі в Калузі стає дипломантом Всесоюзного фестивалю народної творчості, нагороджений Великою золотою медаллю; наприкінці століття удостоєний Почесної грамоти Кабінету Міністрів України. Але в проміжку між цими датами були й інші творчі перемоги. Адже за цей час музиканти дали понад 920 концертів. Пам’ятними для них стали гастрольні поїздки до Німеччини, Болгарії, Білорусі, Литви, Росії. Виступали кілька разів на сцені Національного палацу культури „Україна”, під час ювілейних торжеств з нагоди 900-річчя Дубна, на Козацькому редуті в Плосці. Власне, жодна вагома подія в районі та області не проходить без їх участі. І завжди глядачі щиро дякують за майстерне виконання складених музичних творів.
Коли подружжя Гайдайчуків прибуло на роботу в Смигу, селище славилося непоганим духовим оркестром. Тодішній директор деревообробного комбінату Іван Головньов скептично поставився до пропозиції пана Василя навчити духовій музиці дітвору. Та молоді спеціалісти відмовились від старих традицій, чи не вперше на Рівненщині взялись за створення мистецького колективу, зробивши наголос на вихованні через музику. І випускники Дубенського культосвітнього училища задумане поступово почали втілювати. Уже перший виступ „омолодженого” оркестру переконав: керівник на правильному шляху. Це був успіх, що підбадьорив. А Василь Гайдайчук невдовзі прийняв нове рішення: запросив у оркестр дівчаток. Тоді за пюпітри сіли, зокрема, Марія Наверенко та Люда Заводська (тромбон), Рая Аніщук (саксофон), Люба Бичик (альт). Це тепер юнки займають більшу частину складу колективу. Але тоді, і тепер це не просто окраса, але й приклад сумліного ставлення до оволодіння грою на інструментах для хлопчиків.
Концерти, участь у святах і оглядах гуртували. У 1974 році смижани дебютували в марш-параді духовиків, що проходив у Рівному, і стали переможцями. Минуло кілька років напруженої праці, поки в репертуарі не з’явились твори, з якими не соромно було виходити на люди. Про колектив заговорили на обласному рівні. Наші земляки з успіхом виступили на передачах „Сонячні кларнети” і „Звітує Рівненщина”, на республіканському і Львівському телебаченнях. Якщо „погортати” творчу біографію оркестру, то варто сказати про його виступи у Києві на Всесоюзному Тижні дитячої та юнацької книги (1986р.), про учать у концерті в палаці „Україна” для делегатів XIV з’їзду профспілок України, про перемогу в республіканському конкурсі в Національній філармонії (1988р.), на міжнародному конкурсі „Сурма-1997р.”, що проходив у Рівному, про успіх у Трускавці, де змагалися посланці 29 музичних училищ і ВНЗів, і наші „нестуденти” посіли друге місце, а в молодшій групі – перше.
Дирекція ДОКу підтримала матеріально – придбала інструменти, костюми. До того ж багато школяриків мріяли потрапити в оркестр. Тому при ньому створили підготовчу групу з учнів 2-3 класів, яку взяла під опіку дружина керівника пані Галина (вона працює також із сопілкарями).
Чим „бере” колектив? Підняттям програми до звучання на професійному рівні: твори звучать м’яко, з широким діапазоном і яскравим спектром динамічних відтінків. Тому виступи самобутнього й унікального дитячого колективу збирають чималу слухацьку аудиторію, тому його матеріально підтримує райдержадміністрація, тому батьки задоволені, що їх діти змістовно проводять вільний час. Подумайте над цифрою: за 35 років існування через оркестр „пройшло” майже 400 випускників, для декого він став професійним орієнтиром. Скажімо, Петро Гикавий після Львівської консерваторії працював у Нью-Йорку, допомагав наставнику власними музичними творами. Неоніла Неверенко-Ніколаєва, випускниця Київської музичної академії імені Чайковського, стала директором оперної студії власної альма-матер, Тетяна Сидорова викладає в Волинському держуніверситеті імені Лесі Українки, солістами-трубачами Петрозаводської та Новосибірської опери працюють Анатолій Сиротюк і Володимир Павлик. Можна говорити про родинні музичні династії Данилюків, Денисюків, Горчаківських і що 20 оркестрантів одружились, створивши дружні сім’ї.
Хочете почути майстерно виконаний уривок з опери Оффенбаха „Орфей”, Мусорського „Богатирські ворота”, Чайковського „Іспанський танець”, гопак із балету Хачатуряна „Гаяне”, увертюру до опери Россіні „Регіна” чи „Рондо в турецькому стилі” Моцарта, мініатюру Штрауса „На полюванні”, український танець „Метелиця”? Тоді завітайте на концерт смижан – обов’язково отримаєте естетичне задоволення.
Пригадується, п’ять років тому серед подарунків колективу був і бунчук. Він до лиця керівнику – вмілому організатору, обдарованій особистості, просто добрій людині, яка не дає погаснути творчому вогнику вихованців, створив гарну музичну родину, де збагачують юних духовно, прилучають до прекрасного. Заслужений працівник культури, відмінник освіти України єдиний у районі має унікальну нагороду „Орден відданості дітям”. Хлопчики і дівчата на все життя збережуть традиції, що прижились у колективі, – відзначення днів народження, проведення випускних вечорів, передачу інструментів своєму наступнику.

Василь ЯНОШІ,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору