Рівне:

Створення та просування сайтів

Через кризу хворіти стало удвічі дорожче

Здоровя 19-січ, 2009, 13:379 prov 1 143
Україна переживає другий сплеск подорожчання ліків за півроку. З жовтня 2008 року, коли почалося зростання курсу долара, імпортні ліки подорожчали більш, ніж удвічі. Наприклад, сироп від кашлю «Лазолван»: за курсом 5,05 грн./$ коштував трохи більше 18 грн., тепер же — 50 грн.. Проте долар подорожчав всього на 60%, а ліки — майже удвічі.

Торговці пояснюють це якимись «курсовими ризиками, закладеними в рахунок майбутніх постачань». Мовляв, постачальники чекають курсу 10 грн./$. «Подорожчали всі імпортні ліки, тому що купуються вони за кордоном за валюту. Нам ціни диктують оптовики. Але попит все одно не падає — на здоров'ї не економлять», - сказав фармацевт однієї з мереж аптек столиці. Хто перевірить обґрунтованість високих цін, незрозуміло — влада зайнята газовою торгівлею і грою на міжбанку, пише Сегодня.

До речі, торкнулося подорожчання і вітчизняних препаратів, хай і не так сильно, як імпортних. Наприклад, корвалол восени коштував 1,70 грн., а зараз — 2,88 грн. Але для пенсіонерів це істотна різниця. Член парламентського комітету з питань охорони здоров'я Юрій Гайдаєв причини цих подорожчань бачить у зростанні цін на енергоносії і акцизі на спирт: «Крім електроенергії, тепла і спирту, відіграли роль в підвищенні собівартості багатьох препаратів вітчизняного виробництва й імпортні складові, що подорожчали, які купуються за кордоном».

В першу чергу обурені подорожчанням пенсіонери. «Ціни ростуть, а пенсія у мене як була 700 грн., так і залишилася. Нещодавно на грип захворіла, мені дочка ліки купила, я як цінники побачила — аж серце закололо», — поскаржилася 65-річна киянка Ніна Петрівна. Газета підрахувала, що зараз вилікуватися від грипу коштує на 54 грн. дорожче, ніж це було півроку тому — в середньому 131 грн. проти торішніх 77 грн.

4post.com.ua
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору