Рівне:

Створення та просування сайтів

УЧИТИ ТРЕБА ТИХ, У КОГО Є РОЗУМ

Актуально 26-січ, 2006, 10:279 prov 1 191
У час, коли стартувала передвиборча кампанія, візитами високопосадовців у регіони уже нікого не здивуєш. Зачащають, обіцяють, відзначають, а деякі навіть з подарунками приїжджають… Ще одним таким візитером на Рівненщині минулого тижня став міністр, чи то пак, виконуючий обов»язки міністра освіти та науки України Станіслав Ніколаєнко.
Спершу пан міністр відвідав древній Острог, де побував у Національному університеті «Острозька академія» і де ректор цього навчального закладу Ігор Пасічник вручив Станіславу Ніколаєнку медаль Князя Костянтина Острозького. Потому міністр відвідав Острозький військовий ліцей-інтернат, у Рівному – Національний університет водного господарства та природокористування. Також Станіслав Ніколаєнко зустрівся з освітянами Рівного.
Міністр не акцентував на здобутках сучасної освіти та науки, а навпаки, говорив про недоліки. Єдиний позитив, на якому він наголосив, – це те, що з кожним роком з даржбюджету на освіту виділяється все більша кількість коштів. Так, якщо у 2004 році це було 18,9 мільярдів гривень, то нинішнього – 33 мільярди. Але й з цим ми не можемо похвалитися, що маємо високий рівень якісної освіти. Тому першочерговим завданням, яке Станіслав Ніколаєнко ставить перед міністерством, це забезпечення доступної та якісної освіти, чого, звісно, у нас немає. Якість асоціюється з недоступністю, а чільне місце у ніші вищої школи посідає явище псевдоосвіти. Вищі навчальні заклади комерційної форми власності дають можливість чи не для кожного отримати бажаний диплом, проте, як зазначив Станіслав Ніколаєнко, «вчити треба тих, у кого є розум, а не тільки гроші».Для порівняння, у Франції, близької для нас за площею та кількістю населення, нині 85 університетів, в Україні – 346 та ще 690 філій. Щоб не калічити дітей, минулого року закрили близько ста таких закладів, закриватимуть і далі, стверджує пан міністр, а особливо – після виборів.
Також Станіслав Ніколаєнко зазначив про необхідність застосування інноваційних технологій в освіті та забезпечення технічними засобами навчання. Адже цивілізований світ давно забув про те, що таке крейда, і пішов уперед, а нам передові досягнення потрібно ще наздоганяти. Проте все треба робити через педагогічний експеримент, а не згаряча, як це було із запровадженням 12-бальної системи оцінювання знань учнів та й багато з чим іншим.
Ділився міністр з колегами-вчителями й іншими наболілими питаннями. Зокрема, він зазначив, що сьогодні у нас уже не існує проблеми з кадрами, а є проблема з нестачею саме якісних кадрів. Тому влада робитиме все можливе, аби покращувати систему нашої освіти, а також заохочуватиме самих освітян – підвищуватиме для них зарплату і навіть у деякій мірі допомагатиме з вирішенням житлових питань.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору