Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненській митниці 15 років

Кримінал 22-чер, 2006, 15:529 prov 1 099
Пам’ятного для митників дня, 25 червня 1991 року, Верховна Рада України прийняла Закон «Про митну справу в Україні», у якому проголошено, що Україна «як суверенна держава самостійно створює митну систему і здійснює митну справу».
Виконання завдань, покладених на митну службу в Рівненський області, забезпечує Рівненська митниця – одна з наймолодших серед митниць України.
З якими здобутками працівники Рівненської митниці готуються відзначити 15 річницю митної служби України, розповідає її начальник – радник митної служби І рангу Степан Яблонський.
— Пане Степане , як виконує очолювана Вами митниця одне з найперших своїх завдань — наповнення державної скарбниці?
— За п’ять місяців поточного року до Державного бюджету наша митниця перерахувала митних платежів майже 93,5 мільйонів гривень, що становить 117% від визначеного Законом України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” завдання. Додатково до Держбюджету спрямовано 14 млн. грн. Станом на 20 червня сума сплачених податків та зборів становить понад 105 мільйонів гривень.
За роки незалежності Рівненська митниця стала не тільки одним із головних виконавців законодавства з митних і зовнішньоекономічних питань, а й істотним джерелом формування обласного бюджету. На сьогодні в якості дотації вирівнювання до обласного бюджету перераховано понад 100 млн. грн., що і є нашим внеском в поліпшення соціально-економічного становища мешканців Рівненщини.
— З якими країнами підтримують торгівельні відносини підприємства Рівненщини сьогодні і чи змінилась географія цих відносин?
— Упродовж 2006 року експорт товарів здійснювався в 47 країн світу. Рівненські товаровиробники найбільше товарів експортують у Росію, що складає 1/5 від усього експорту, а це — скло та вироби зі скла, частини для двигунів, щебінь, пульти і панелі електричні, насоси для рідин; у Польщу вивозиться аміак, щебінь, фанера клеєна, лісоматеріали, бруківка; в Туреччину – лісоматеріали, фанера клеєна, сірники; в Білорусь – олія соняшникова, металоконструкції, щебінь; в Угорщину – добрива мінеральні, лісоматеріали, фанера, цемент, вироби столярні, бруківка; у Францію вивозяться горіхи волоські, вироби з чорних металів, текстильні вироби, електричні машини та інші.
Імпортувалися товари з 46 країн світу, а саме: з Німеччини (імпорт товарів якої складає 30%) — електрична апаратура, обладнання, скло, причепи, шини пневматичні, з Росії – лісоматеріали, дріт мідний, формальдегід, електрична апаратура, добрива мінеральні; з Польщі – обладнання для сільського господарства, смоли фенольні, машини для вакуумного лиття, тканини, труби з ПВХ, мандарини; з Італії – насіння сільськогосподарських культур, обладнання, какао-порошок, текстиль, насоси, напівпричепи, газонокосарки; з Австрії – насіння сільськогосподарських культур, смоли епоксидні, вогнегасники, каучук, скловолокно та інше.
Слід відмітити, що з початку року майже вдвічі збільшився обсяг іноземних інвестицій в область та становить 20,6 млн. грн.
— Яка на сьогодні ситуація на українсько–білоруському кордоні?
— Ділянка українсько-білоруського кордону, довжина якої 240 кілометрів, знаходиться під особливою увагою наших митників. Лісиста та болотиста місцевість, велика кількість лісових доріг і стежок, створюють ряд проблем як прикордонникам, так і митникам.
Завдяки впровадженим технологіям щодо інформаційного обміну та суттєвій допомозі наших сусідів з дружньої Білорусі – керівництва та працівників Пінської митниці, вдалося значно звузити можливості для порушень митного законодавства на кордоні. Регулярні робочі зустрічі, наради з керівництвом Пінської митниці, на яких обговорюються заходи з координації митного контролю на українсько-білоруському кордоні, приносять відчутні результати.
— З чого починалась Рівненська митниця? Чи працюють зараз люди, які заклали фундамент митниці?
— На Рівненщині митну справу започатковано в 1990 році зі створення митного поста Львівської регіональної митниці, в якому працювало 4 працівники. У квітні 1992 року цей пост було реорганізовано в митницю, зона діяльності якої охоплювала Рівненщину, а для здійснення митного контролю на кордоні з Республікою Білорусь у лютому 1993 року була створена Дубровицька митниця. Майже 10 років тому, 29 листопада 1996 року, обидві митниці були об’єднані в єдину — Рівненську.
З розбудовою митної системи в стислі терміни вирішувалося завдання підготовки кадрів. І ми сьогодні з великою повагою згадуємо “першопрохідців”, ветеранів Рівненської митниці, тих, хто на початку 90-х , діючи в складних економічних умовах, виявляли високий професіоналізм, гідно виконували свої службові обов’язки. 105 ветеранів митної служби України і сьогодні своєю плідною та невтомною працею, високим професіоналізмом та відповідальністю за доручену справу примножують традиції Рівненської митниці.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору