Рівне:

Створення та просування сайтів

Як боротися з сивиною

Здоровя 20-сер, 2009, 13:439 prov 4 191
Поява першого сивого волосся після 35 років і посивіння до 50-55 вважається нормальною “поведінкою” організму. Але нерідко цей процес починається значно раніше. Причому, постраждати від цього можуть як жінки, так і чоловіки. Чи можна повернути сивому волоссю первинний колір, або хоча б уповільнити появу сивини? Не поспішайте відповідати “ні”: за статистикою, близько 30% випадків ранньої сивини зворотні.
Незвичайний захист
Спадковість - головна, але не єдина причина раннього посивіння. Другий по значущості чинник - постійні переживання та нервові потрясіння. Стресові ситуації призводять до спазму судин головного мозку і дрібних судин, що живлять кожну волосину. В результаті, частина волосся випадає, а частина втрачає пігмент і сивіє.
Відзначено, що у людей, які пережили сильний стрес, посивіння відбувається не рівномірно, а, так би мовити, вогнищами - абсолютно сивим може стати лише одне пасмо. Сивого волосся можуть додати деякі специфічні ліки - препарати для лікування та профілактики малярії та ревматоїдного артриту. Небезпечний і ультрафіолет - сонячні промені не тільки сушать волосся, але і примушують його втрачати пігмент. Багато фахівців вважають, що причиною ранньої сивини можуть бути проблеми з печінкою, захворювання щитовидки, гормональні розлади, хвороби нирок, герпес, остеопороз, атеросклероз, хронічні захворювання серцево-судинної і травної систем. Словом, поява ранньої сивини - сигнал, що пора серйозно зайнятися здоров’ям. Проте існує і протилежна думка: сивина - це не що інше, як захисна реакція організму на надмірні перевантаження. У когось вони призводять до виразки шлунку, у когось - до інфаркту, а у когось натомість з’являється лише сивина.
Додайте мідь
Завчасна сивина може з’явитися у тих, хто захоплюється безбілковими дієтами. Особливо часто, таке трапляється з жінками та дівчатами 17-25 років. Посивіти достроково ризикують і завзяті любителі кави та солі. Крім того, сивина може з’явитися при дефіциті вітамінів і мікроелементів, особливо міді. Якщо посивіння пов’язане з її недостатком, то процес можна припинити і навіть повернути назад. Потрібно лише наситити своє меню “правильними” продуктами. Мідь у великій кількості міститься в мигдалі, білокачанній капусті, буряці (їх краще їсти сирими, у вигляді яких-небудь салатів), картоплі (краще запікати в шкірці) і лимоні. Що до застосування препаратів з міді, то жінки, які використовують в якості контрацепції внутрішньоматкову спіраль з мідною вставкою, повинні ставитися до них з обережністю - передозування цього мікроелемента може змінити волосся.
Перешкодять сивінню і продукти, багаті цинком: гриби, цибуля, дріжджі, пшеничні, рисові та житні висівки, злаки та боби, какао, насіння (особливо гарбузові). Непоганим джерелом цинку також є абрикоси, банани, виноград, вишні, волоські та лісові горіхи, кукурудза, морква, морепродукти, огірки, помідори, горобина, сир, гарбуз, чорниця, шипшина, щавель, яблука, житній хліб.
Надійним засобом приборкання ранньої сивини вважається проросла пшениця: у ній міститься тірозін - з втратою цієї речовини волосся починає втрачати пігмент. Тірозін міститься також в мигдалі, авокадо, гарбузовому насінні, кунжуті та сирі.
Не рвіть з коренем
Підгодувати вітамінами варто і саме волосся. В коріння сивого волосся рекомендують втирати сік абрикосів, вишні, груші, лісової суниці, ожини, малини, цибулі.
При передчасному посивінні, корисний відвар з коріння і листя кропиви: 50 г сухої кропиви залити 0,5 л води і 0,5 л оцту, прокип’ятити півгодини, остудити. Відваром потрібно ополіскувати волосся після миття або втирати його в шкіру голови кожен вечір. Темне волосся також можна регулярно ополіскувати настоєм міцного чаю.
Виривати сиве волосся у жодному випадку не можна - в цьому впевнені всі фахівці. Одні бачать небезпеку в тому, що замість вирваного сивого волоска виросте декілька нових - сивиною заразяться сусідні. Інші вважають таку теорію абсурдною, проте все ж таки застерігають: на місці вирваного сивого волоска іноді може вирости і забарвлений, але частіше - такий же сивий, тільки жорсткіший, в’юнкий, значно помітніший. Крім того, це все-таки травма, і в ранку, що утворилася, може потрапити інфекція. Отже, якщо вже дуже хочеться прибрати сиву волосину, її краще зістригти ножицями.

Щоденне ходіння – легко та корисно!
Закінчився важкий робочий день, і Вам хочеться просто сісти на диван й абсолютно нічого не робити. Dважаєте, що, закінчивши відповідальну справу, що потребувала багато часу та сил, Ви маєте право на відпочинок. Правильно. Але! Відпочивати потрібно дещо по-іншому.
Подаруйте собі щастя
Чи знаєте Ви, що звичайне ходіння допоможе відпочити набагато краще, ніж ледаче лежання на дивані? Під час ходіння та інших фізичних навантаженях в організмі людини виробляються так звані ”гормони щастя” - ендорфіни, котрі позитивно впливають на психіку, зокрема на емоційний стан людини, й допомагають привести в норму втомлений організм.
Тренування для всього тіла
Окрім морального відпочинку, ходіння корисне ще й для фігури. Адже, коли Ви йдете, працюють м’язи не лише ніг, але й сідниць та живота, а спина перебуває в природному положенні ( якщо, звичайно, Ви не ходите на підборах).
Менше користуйтеся ліфтами. Особливо, якщо живете на одному з нижніх поверхів. Ну, а якщо потрібно піднятися, наприклад, на дванадцятий поверх, і Вам здається, що дуже складно зробити це пішки - підніміться ліфтом на кілька поверхів, а решту пройдіть.
Прогулянки пішки – це спосіб розслабитися та відпочити.
Прогулянка має приносити задоволення. Вона не повинна бути тягарем для Вас і здаватися нудним виконанням даної собі обіцянки. Щоб уникнути цього, урізноманітніть свій маршрут, наприклад, ходіть до різних магазинів. І Вам буде приємніше подивитися на нові речі в різних крамницях, і для організму корисно.
Щоб прогулянка була максимально корисною, ходіть правильно.
Ось кілька простих порад:
- розпрямте плечі, не сутультеся;
- ступайте з п’ятки на носок, але, ні в якому разі, на зовнішню або внутрішню сторону ступні;
- напружуйте живіт;
- дихайте спокійно;
- насолоджуйтеся навколишнім середовищем.
Якщо немає можливості щодня виходити на вулицю для пішої прогулянки, або лякає холод за вікном, тоді Ви можете використовувати спеціальні степпери. Вони можуть повноцінно замінити звичайне ходіння.
При сидячій роботі, що потребує значних розумових зусиль, обов’язково виходьте на прогулянку, або ходіть пішки. Так Ви відпочинете краще, ніж при пасивному відпочинку, і швидше підготуєтеся до нової роботи.

Що робити з першими зморшками?
Про зморшки у віці 20-30 років говорити варто лише, як про особливості міміки обличчя. Чим рухливіше обличчя, тим швидше на ньому з’являються зморшки, а тому перша і головна умова успішної боротьби з цим дефектом шкіри - необхідність стежити за своїми емоціями.
Звички морщити лоб, широко сміятися, низько схиляти голову при читанні, жмурити очі - основні причини появи ранніх зморшок. Вираз „зберегти обличчя”, тобто гідно виходити з будь-якої ситуації, можна розуміти і в буквальному розумінні - негативні, втім, як і бурхливо виражені позитивні емоції, завдають очевидної шкоди навіть наймолодшому і найсвітлішому обличчю.
Але, як мовиться, „клин клином вибивають”. Якщо безладні скорочення лицьових м’язів шкідливі, то своєрідний „фітнес” для обличчя дуже і дуже корисний. Ось до такої гімнастики і спробуйте залучитися. Але перш ніж почати освоювати, а надалі регулярно виконувати вправи, потрібно ознайомитися з головними правилами:
1. Обов’язкове очищення і підживлення шкіри перед сеансом гімнастики;
2. Після гімнастики корисно провести невеликий самомасаж - дуже дбайливо, легкими круговими рухами пройтися по масажних лініях (лінії, які йдуть від центру обличчя до периферії, середини вух) потім пощипати і завершити поплескуваннями;
3. Для поліпшення овалу обличчя зробіть поплескуючий масаж за допомогою невеликого рушника. Для цього, середню частину рушника намочіть в насиченому розчині морської або кухонної солі (1-2 ст. л. на 1 стакан води) або в міцно завареному чаї. Це якраз ті природні засоби, які укріплюють шкіру, в деякому розумінні „дублять” її, оберігаючи від провисання. Візьміть рушник за кінці та ривками, натягуючи його, побийте підборіддя протягом 3-5 хвилин;
4. Розпалене гімнастикою обличчя корисно охолодити крижаними кубиками. Можна почати з простого протирання.
Тепер, озброївшись основними відомостями, приступимо безпосередньо до вправ які виконуємо біля дзеркала - воно допоможе контролювати правильність виконання.
Вправи для очей:
1. Не повертаючи голови, подивіться вправо, потім на ліво, вверх і вниз. Зробіть кругові рухи очними яблуками, зліва направо, потім справа наліво. Ця вправа виконується з розплющеними і закритими очима;
2. Дивіться на кінчик носа до появи втоми;
3. Широко розплющіть очі і подивіться вгору (порахуйте до 10), потім очне яблуко повертається в початкове положення. Очі закрити.
4. Впродовж 4-5 секунд дивіться обома очима на перенісся;
5. Закрийте очі, потім широко відкрийте їх і направте погляд удалину (5 секунд). Знов прикрийте повіки, розслабтеся (5 секунд);
6. Подушечками пальців декілька секунд злегка тисніть на очні яблука.
Вправи для м’язів рота:
1.Кутики рота розтягнути в сторони. Зробити глибокий вдих через стислі зуби, губи витягнути трубочкою. Глибокий видих через стислі зуби;
2. Вдих зробити так само, як і в попередній вправі, а видих - послідовно через лівий, а потім правий кут рота;
3. Вдих через рот, зуби сильно стиснути, видих через рот, роздувши щоки. Одночасно, бічною поверхнею вказівного пальця правої руки натискайте над червоною облямівкою верхньої губи;
4. Втягніть губи всередину рота, придавлюючи їх при цьому зубами. Зберігайте це положення декілька секунд.
Вправи для м’язів шиї:
1. Голову закинути якомога вище, витягнути шию так, щоб шкіра під підборіддям натяглася. По черзі відкривайте і закривайте рот, максимально висуваючи з напруженням щелепу.
2. Нахиляючи голову вправо та вліво, торкніться вухом плеча (плече при цьому не піднімати).
3. Нахиляючи голову вперед, торкніться підборіддям грудної клітки, а потім закиньте голову максимально назад;
4. Головою опишіть повне коло, змінюючи напрям поворотів.
5. Руки підніміть якомога вище, голову тримайте прямо, не закидаючи
Ось, мабуть, і все. Вправляйтеся регулярно, працюйте над собою і пам’ятайте: ваша краса - в ваших руках!

За матеріалами інтернет-видань
sobytiya.com.ua, lady.if.ua,
сторінку підготувала Наталія ГАВРИЛЮК, Рівне.

Варто прочитати
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору