Рівне:

Створення та просування сайтів

Вчені штучно виростили сперматозоїди та яйцеклітини

Україна і світ 05-лис, 2009, 12:019 prov 1 561
Нове відкриття американських вчених дає можливість повністю створити людину з пробірки — знадобляться лише клітини з чоловічої та жіночої шкіри.
Американські вчені змогли в лабораторних умовах створити з людських стовбурових клітин статеві.
Відкриття вже назвали сенсаційним. Як написала британська преса, чоловіки та жінки для продовження роду більше не потрібні. У майбутньому експеримент науковців дозволить повністю вирішити таку проблему, як безпліддя. Водночас етичний бік питання викликав бурхливу дискусію.
Яйцеклітини і сперматозоїди з пробірки з’явилися на світ у Каліфорнійському університеті Стенфорда: учені зуміли підібрати правильний комплекс хімікатів і вітамінів для їх вирощування.
Сперматозоїди, ймовірно, досягли зрілості. Яйцеклітини значно від них відстали, але все таки прожили рекордно довго у порівнянні з іншими експериментами.
У дослідженні використали стовбурові клітини, які взяли в ембріонів у перші дні після зачаття, але науковці сподіваються повторити свій успіх на матеріалі клітин шкіри людини.
Відкриття дає можливість створити людину з пробірки. Тобто реальних людей від процесу продовження роду можна буде усунути. Але учені наполягають, що головна мета – допомогти людям, які через серйозні хвороби раніше не могли мати дітей. Крім того, це дозволить гомосексуальним і лесбійським парам також мати біологічних дітей.
З іншого боку, виникають серйозні питання щодо безпеки. ”Ми йдемо проти природи. Крім того, це створює цілий спектр біологічних ризиків, наприклад, мутації”, — вважає професор Кембріджського університету Азім Сурані.
Це відкриття — тільки початок довгого шляху. Випробування займуть ще щонайменше п’ять років. Дослідження проводитимуть одразу в декількох напрямках. Фахівці, зокрема, спробують звільнити людину від генетичних захворювань. Але чи зможе наука вчасно зупинитися, а головне, коли наступить це ”вчасно”, — на такі питання у лабораторії відповідей немає.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору