Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині прокуратура провіряла як діти харчуються

Рівненська область 21-гру, 2011, 10:589 prov 741
Раціональне збалансоване харчування, яке містить необхідну добову норму білків, жирів, вуглеводів та вітамінів забезпечує фізіологічні потреби дитини. Таке харчування потрібне для підтримки енергії дітей, їх здорового розвитку та гарного самопочуття.
На жаль, які засвідчили результати перевірок додержання вимог Законів України «Про охорону дитинства», «Про дитяче харчування», що їх провели працівники прокуратури Рівненщини за участі фахівців контролюючих органів, у теперішньому раціоні дітей переважають дешеві, низькосортні, або й навіть заборонені для вживання продукти. Через неналежне фінансування з місцевих бюджетів лікувальних, дошкільних, загальноосвітніх та інших дитячих закладів Рівненщини, їх вихованці та учні не забезпечуються нормами харчування, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591.
Так, фактично встановлені норми харчування виконуються на 80-100 відсотків лише у загальноосвітніх навчальних закладах м.Кузнецовська, Сарненського, Володимирецького, Дубровицького, Рокитнівського, Зарічненського районів, тобто тих, які відносяться до радіоактивно забруднених. Вартість харчування у них становить від 11,29 до 13,79 грн. у день, залежно від вікової категорії учнів. Натомість у Гощанському та Демидівському районах вартість послуг з організації харчування для одного школяра 1-4 класів складає 1,5 грн. у день, у Костопільскому районі та м.Рівне - 2 грн., Радивилівському - 2,4 грн., Рівненському - 2,6 грн. Такий бідний асортимент шкільних обідів обмежений і складається переважно з овочевих, мучних, круп’яних страв, їх енергетична цінність становить 380-560 ккал., що забезпечує виконання норм харчування лише на 30-50 відсотків.
Таке неповноцінне харчування аж ніяк не сприяє зміцненню організмові підростаючих українців, тому міськрайпрокурори області внесли в органи влади, місцевого самоврядування та заклади освіти 18 подань з вимогами усунути порушення та вжити заходи щодо належного фінансування та забезпечення харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів
Як відомо, значне місце у структурі дитячих недуг займають хвороби органів травлення, розлади харчування, порушення обміну речовин. Основними ж причинами такого становища є вживання дітьми недоброякісних продуктів харчування, виготовлених без додержання встановлених санітарних норм та державних стандартів.
Зокрема, у ході перевірки в окремих загальноосвітніх навчальних закладах міста Рівне виявлено та вилучено з реалізації 23,11 кг харчових продуктів на загальну суму 905 грн., які містили синтетичні барвники та ароматизатори, заборонені для використання в дитячому раціоні. Прокурор м.Рівне на усунення подібних порушень вніс подання Рівненському міському голові та головному державному санітарному лікарю міста, які перебувають на розгляді.
Комунальне підприємство «Володимирецький комбінат громадського харчування» порушило договірні зобов’язання в частині виконання фізіологічних норм харчування на рівні 50 відсотків, які передбачені додатком №3 до постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.1992 №258 «Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що призвело до недоотримання учнями Володимирецького району протягом 2009 та І кварталу 2010 року продуктів харчування на суму 100 тис.грн.
Аналогічне порушення виявлено прокурором Сарненського району в діях КП «Комбінат громадського харчування районної споживчої спілки», внаслідок чого заподіяно збитки на суму 16 тис.грн.
У зв’язку з цим, прокурорами згаданих районів до господарського суду Рівненської області пред’явлено позови про стягнення з вказаних комунальних підприємств на користь Міністерства соціальної політики України збитків.
Крім того, перевіркою виявлено кримінально-каранні діяння у діяльності органів державної виконавчої влади при закупівлі продуктів харчування та послуг з організації харчування дітей.
Так, прокурор м.Рівне розслідував та скерував до суду кримінальну справу стосовно заступника начальника управління освіти Рівненського міськвиконкому, яка всупереч вимогам законодавства уклала 19 договорів на постачання продуктів харчування в навчальні заклади м.Рівне, не зазначивши у цих договорах кількість продукції, що має бути поставлена. Як наслідок, продукти постачалися за завищеними цінами, чим завдано шкоду державним інтересам в розмірі 99 тис.грн. За результатами судового розгляду вказану особу визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.364 КК України, однак звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст.1 Закону України «Про амністію».
Перевірки, проведені в дошкільних закладах області засвідчили про неналежну якість дитячого гарячого харчування у Гощанському, Рівненському, Корецькому, Здолбунівському, Костопільському, Млинівському, Острозькому, Радивилівському районах.
В дошкільному навчальному закладі с.Маринин Березнівського району, який відвідують 20 дітей, виявлено та вилучено з реалізації такі недозволені в їх раціоні продукти, як спред солодковершковий «Гадяч-сир», продукт сметанний молоковмісний «Молочний пан», соус «Королівський». Відтак, Марининська сільська рада, Березнівська райдержадміністрація та головний санітарний лікар району отримали від прокурора документи реагування з вимогами не допустити в подальшому такі порушення та притягнути винних до відповідальності.
Перевіркою додержання вимог ст.ст.3, 4 Закону України «Про дитяче харчування» встановлено, що у більшості лікувально-профілактичних закладах області неналежно організовано пільгове забезпечення продуктами дитячого харчування грудних дітей, дітей раннього віку та харчування хворих неповнолітніх.
Так, в лікувальних закладах області середня вартість харчування однієї хворої дитини в день становить 4-6 грн. Хіба може такий неповноцінний раціон забезпечити маленьким пацієнтам лікувальний вплив та оздоровлення?
В Дубенській міській лікарні, Костопільській та Дубровицькій Рокитнівській, Гощанській центральних районних лікарнях хворі діти майже не вживали м’яса. В Гощанській, Дубровицькій центральних районних лікарнях та Дубенській міській у раціоні було взагалі відсутнє молоко, в Гощанській та Корецькій - масло. У весняно-літній період в більшості лікарень до раціону не включалися фрукти.
На усунення порушень щодо харчування дітей в лікувальних закладах в місцеві органи виконавчої влади та керівникам лікувальних закладів міськрайпрокурорами області внесено 13 приписів та подань.
Загалом, у результаті проведених перевірок щодо захисту прав дітей на якісне харчування міськрайпрокурори внесли цьогоріч 60 приписів та подань, порушили 5 дисциплінарних проваджень. За актами прокурорського реагування до відповідальності вже притягнуто 18 посадових осіб.
Питання збереження і зміцнення здоров’я дітей, особливо в наш час, потребують конкретного вирішення. Тому стан додержання законодавства щодо захисту прав дітей на якісне харчування перебуває на особливому контролі органів прокуратури Рівненщини. Перевірки з даних питань тривають.
Ольга Крот, старший помічник прокурора Рівненської області
з питань захисту прав і свобод дітей.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору