Рівне:

Створення та просування сайтів

Учені зненацька застали рослину-убивцю за процесом поїдання жертви

Цікаво 02-лют, 2012, 11:599 prov 1 137
Маловивчена рослина, яка взагалі не вважалася м'ясоїдною, на перевірку виявилася наділеною унікальним механізмом харчування.
Щоб розкрити цей секрет, вченим знадобилося ціле десятиліття. У результаті ботаніки зафіксували рослину за поїданням черв'яків, розповідає УНН.
Рід Philcoxia, що живе в тропічній савані Бразилії, вчені вперше описали в 2000 році. Трьом знайденим видам дали назви бразильських штатів - P. bahiensis, P. goiasensis і P. minensis. Ботаніки зазначили, що рідкісні рослини віддають перевагу регіонам з великою кількістю сонця і піщаними грунтами, в яких мало поживних речовин.
Новачки відразу ж пригледілись округлим листям з залозами, які виробляють липку речовину. Особливості явно натякали на м'ясоїдність рослини, але ніяких доказів полювання першовідкривачі не виявили.
Між тим схожість представників роду Philcoxia з іншими видами м'ясоїдних впадало в очі, і в 2007 році дивними рослинами зацікавилася інша група дослідників з Каліфорнії і Бразилії. Однак і та робота не розставила крапки над i.
Однак, нещодавно ще одна група вчених опубліковала дослідження, у якому вони не тільки наводять докази м'ясоїдності Philcoxia, але і пояснюють, чому ця особливість залишалася незадокументовано. Виявилося, P. minensis, використовує вражаючий механізм - його липкі листя приховані під піском і служать пасткою для круглих черв'яків нематод.
Але ботаніки мали переконатися, що рослини поїдають черв'яків, а не удобрюють ними грунт. Це довели лабораторні тести, коли дослідники згодували P. minensis нематод і впевнилися, що хробаки перетравлюються за допомогою ферментів і при цьому виділяється характерний ізотоп азоту. Остаточним свідоцтвом стали повторні досліди з тією ж, але "зголоднілою" рослиною.
Коментуючи відкриття, експерти сходяться на думці, що нинішня оцінка, нібито м'ясоїдні лише 0,2% квіткових рослин, може бути суттєво заниженою, і найімовірніше, нас оточує набагато більше рослин-убивць, ніж ми думаємо.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору