Рівне:

Створення та просування сайтів

Орф-педагогіка

Культура 15-бер, 2012, 11:579 prov 1 352
А чи знаєте Ви, де ховається коріння творчості? Психологи та педагоги переконують, найбільш творчим періодом всього життя людини є вік від народження до семи років. Це той час коли батьки повинні бути надзвичайно уважними до своїх дітей, активно займатися з ними, щоб сформувати яскраву та неординарну особистість.
Вже не одне десятиліття відома і популярна в Європі та Америці орф-педагогіка нарешті дійшла і до України. Це творча музична педагогіка, основними інструментами якої є музика, рух, слово. Щоб бути точним, то це поєднання цих трьох елементів у активному творчому процесі. Креативне мислення – ось що формується в результаті такого творчого підходу до дитячого виховання.
Кожен з батьків хоче виховати у своєму малюку маленького генератора ідей, юного творця з нестандартним баченням світу. Саме у цьому їм може допомогти орф-педагогіка.
Починаючи займатися з дітьми музикою пам’ятайте, що найперша музика, яка з’явилася в житті людини була зароджена зі звичайного шуму. І цей шлях еволюції із шуму в музику повинна пройти і ваша дитинка. Все геніальне – просте і, як правило, складається з простих елементів. Якщо є звук, а ще краще два звуки, то з них вже можна створювати музику, і це принципова позиція елементарного дитячого музикування.
Використовувати основи орф-педагогіки батьки можуть самостійно, використовуючи при цьому підручні засоби, які є вдома, наприклад, дитячі іграшки. Однак набагато більшого результату можна досягнути при груповому підході, у різного роду дитячих закладах. У Рівному таким закладом є дитяча творча студія «Зіронька» для дітей віком від 3 до 5 років. Вільна та творча атмосфера під час занять сприяє розвитку пізнавальних, творчих та комунікативних здібностей малюка.
Карлом Орфом, а точніше його колегою Куртом Саксом був розроблений спеціальний дитячий інструментарій, так звані орф-інструменти, що значно розширили можливості дитячого елементарного колективного музикування. Унікальним в цих інструментах є те, що вони дають можливість музикувати і навіть грати в оркестрі не маючи фахової підготовки. На них може грати будь-яка дитина.
«Я зробив це сам! Я можу!» - ось, що закарбовується у підсвідомості дитини при такому підході. Принцип елементарної творчості орф-педагог переносить на весь процес виховання та розвитку. По суті він лише підштовхує та підтримує природне бажання та потяг дитини до пізнання світу.
Тетяна Черноус.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору