Рівне:

Створення та просування сайтів

НГ: Тимошенко прописали примусове лікування

Актуально 23-кві, 2012, 10:299 prov 2 336
Сьогодні захисники Юлії Тимошенко з'ясують, що відбувалося довкола екс-прем'єра, - пише Тетяна Івженко в російській Независимой газете.
У ніч на суботу, незважаючи на протести, вона несподівано для всіх була доставлена з колонії в Центральну залізничну клінічну лікарню в Харкові. А в неділю її доставили назад. Ймовірно, влада зрозуміла, що спроба насильно лікувати Тимошенко може обернутися проти офіційного Києва.

Про погане самопочуття Тимошенко стало відомо ще восени. Адвокати та уповноважена з прав людини Ніна Карпачова, які відвідують її, підтвердили, що засуджена відчуває сильні болі, через які не може пересуватися без сторонньої допомоги. При цьому Тимошенко багато разів відмовлялася пройти медичний огляд через недовіру до медиків, призначених владою. Соратники екс-прем'єра теж побоювалися, що їх лідера можуть вбити під виглядом лікування.
Тимошенко багато разів відмовлялася пройти медичний огляд через недовіру до медиків, призначених владою. Соратники екс-прем'єра теж побоювалися, що їх лідера можуть вбити під виглядом лікування
У лютому Київ погодився прийняти делегації німецьких і канадських медиків, які провели обстеження Тимошенко. У пресу потрапила інформація про висновки іноземних лікарів: хронічний сильний біль, який дійсно не дозволяє рухатися, викликаний грижею міжхребцевого диска. Тимошенко потребує лікування, можливо, що включає операцію, яке триватиме кілька місяців, дійшли висновку медики. Вони особливо відзначили, що в умовах навіть найкращої в'язниці такі хвороби не лікуються.

Українська сторона запропонувала Тимошенко пройти курс лікування в Харківській залізничній лікарні. Заступник міністра охорони здоров'я України Раїса Моісеєнко пояснила, що це найкращий в країні медичний заклад для лікування таких патологій, які виявлені у Тимошенко. Німецькі лікарі, які відвідали лікарню, зробили суперечливий висновок: необхідне обладнання є, але рівень кваліфікації персоналу невідомий, технічні умови створені, але психологічний клімат викликає сумніви в успішності лікування.

У березні в ЗМІ потрапила інформація про те, що Німеччина висловила готовність прийняти на лікування українську "ув’язнену № 1", в квітні з такою ж пропозицією виступила Італія. Експерти навіть припускали, що це стане найкращим виходом для української влади. Однак генеральний прокурор Віктор Пшонка відкинув можливість лікування ув’язненої за кордоном, зазначивши, що законодавство такого не передбачає, а засуджена на сім років в'язниці екс-прем'єр вимагає винятків, щоб тільки уникнути відповідальності.
Прибувши до лікарні, Тимошенко не дозволила проводити будь-які маніпуляції і зажадала присутності адвокатів
Минулого четверга в Харкові розпочався другий суд проти Тимошенко, яку, як писала НГ, цього разу звинувачують у фінансових махінаціях в середині 1990-х, коли вона очолювала корпорацію ЄЕСУ. Підсудна на засідання не прибула через погане самопочуття. Її адвокати винесли клопотання про перенесення судових слухань через те, що Тимошенко не може на них перебувати. 19 квітня суд узяв паузу на тиждень. Але вже на наступний день пізно ввечері стало відомо про госпіталізацію Тимошенко.

Усі вихідні сторона захисту намагалася дізнатися, чи лікують екс-прем'єра насильно. Представники колонії визнали, що письмової згоди на госпіталізацію їх підопічна не давала. Представники МОЗ уточнили, що, прибувши до лікарні, Тимошенко не дозволила проводити будь-які маніпуляції і зажадала присутності адвокатів. Генпрокурор Пшонка зробив свій висновок: "Відмова від лікування в спеціально створеній для неї палаті при харківської лікарні - це затягування судового процесу. Є офіційні висновки німецьких лікарів щодо терапевтичних можливостей цієї установи: вони прекрасні і відповідають усім європейським стандартам". Представник МОЗ Моісеєнко уточнила, що психологічний аспект, пов'язаний з довірою чи недовірою Тимошенко до лікарів, залежить від самої пацієнтки.

В Європі інформація викликала занепокоєння. Тим більше що посол Франції з прав людини Франсуа Зімере, котрий побував в четвер на суді, але вже вдруге не отримав дозволу на особисту зустріч з Тимошенко, як передають українські агентства, заявив: "Те, що я бачив (на суді у справах, пов'язаних з діяльністю Тимошенко в 1990-х. - НГ), - це абсурд. Політична мотивація звинувачення не викликає сумнівів".
Щоб продовжити процес євроінтеграції, тепер буде мало просто випустити Тимошенко
і її соратників на волю. Буде потрібна зміна влади. Це не означає, що зближення України з ЄС перекреслено назавжди, але процес буде на деякий час заморожено
Також уповноважений федерального уряду Німеччини з прав людини Маркус Ленінг, який побував днями в Україні, розповів в інтерв'ю Deutsche Welle: "Потрібно звернути увагу на те, що процеси ведуться зараз не тільки проти Тимошенко, а й проти багатьох інших колишніх членів її уряду. Загальна картина зовсім очевидна: все це політично мотивовані процеси, мета яких - покарати членів колишнього уряду і усунути з поля політичних конкурентів". Він закликав німецький уряд посилити тиск на Київ.

Експерти вважають, що ситуація з лікуванням Тимошенко стане останньою краплею для Євросоюзу, терпіння якого довго відчувала українська сторона. Співробітник Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач сказав НГ, що європейці тепер абсолютно не довіряють Києву, який декларує одне, робить інше, тримає в умі третє. "Щоб продовжити процес євроінтеграції, тепер буде мало просто випустити Тимошенко і її соратників на волю. Буде потрібна зміна влади. Це не означає, що зближення України з ЄС перекреслено назавжди, але процес буде на деякий час заморожено", - зазначив він.

***

У рубриці Огляд преси статті із закордонних ЗМІ про Україну публікуються без купюр і змін. Редакція не несе відповідальності за зміст даних матеріалів.
korrespondent.net
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору