Рівне:

Створення та просування сайтів

Парламент звільнив Стельмаха

Україна 29-січ, 2009, 15:129 prov 1 187
Парламент звільнив Стельмаха


Учора народні обранці зібралися на позачергове засідання Верховної Ради. Хотіли звільнити голову Нацбанку Володимира Стельмаха та його першого заступника Анатолія Шаповалова. За кілька днів до цього ”бютівці” зареєстрували відповідну постанову.

О 9.00 нардепи поспішають на погоджувальну раду. Лідер Компартії Петро Симоненко пропонує внести зміни до закону про Національний банк України й підпорядкувати його парламенту на період фінансової кризи.

Перед засіданням у парламентському жіночому туалеті стоять ”бютівка” Наталія Королевська, 33 роки, і ”регіоналка” Ганна Герман, 49 років. Обговорюють останню програму ”Свобода слова” на телеканалі ”Інтер”.

— А чому вас не було? — запитує Королевська й поправляє спідницю.

— Я не хочу бути фоном для Яценюка, — різко відповідає Герман.

— А що там із Богословською сталося? Бо я, як завжди, усе пропустила, — цікавиться ”бютівка”.

— Та, — криво усміхається ”регіоналка” й дивиться на свою колегу з-під лоба. — Інну не пустили на програму до Шустера (ведучий телепрограми ”Шустер-live” на ТРК ”Україна”. — ”ГПУ”), бо там була Тимошенко.

Через систему ”Рада” на засіданні реєструються 432 депутати. Хоча насправді у сесійній залі їх приблизно 170. Найбільше прийшло ”бютівців” і комуністів. Майже порожньо в секторі ”регіоналів”.

У кулуарах депутати від БЮТу діляться планами, як звільнятимуть Стельмаха. Кажуть, скасують постанову про його призначення на цю посаду 2004 року. Так поновлять Сергія Тігіпка, який тоді пішов із Нацбанку для керівництва штабом кандидата в президенти Віктора Януковича.

— Наші депутати вже навіть зареєстрували проект постанови про відновлення Тігіпка на посаді голови Нацбанку, — говорить 33-річний ”бютівець” Святослав Олійник.

Він реєструє законопроект про відповідальність президента за ситуацію, що склалася у фінансово-кредитній сфері. Про відповідальність уряду й Міністерства фінансів Олійник не згадує й словом.

Народним обранцям роздають звіт Нацбанку на 59 сторінках. Депутат від НУ-НС, екс-спікер Арсеній Яценюк, закладає ногу на ногу й уважно вчитується. 2004-го під час відсутності Тігіпка він виконував обов’язки голови НБУ.

Біля трибуни тим часом виступає 60-річний Анатолій Шаповалов. Говорить, що Нацбанк робить усе, щоб забезпечити нормальне функціонування банківської системи.

— Я не збираюся йти у відставку, бо банківській справі віддав 35 років і вважаю, що всі дії НБУ професійні, — наголошує він. — А всі ці заслуховування, попередні, задні і так далі, тільки дестабілізують ситуацію.

За ним виступає ”регіонал”, екс-міністр фінансів Микола Азаров, 61 рік. Каже, що не можна звільняти голову НБУ в розпал кризи та девальвації гривні.

— Знайдіть хоч одну країну, де зараз у розпал кризи порушували б питання відставки голови національного банку, — аргументує він.

Після обіду депутати ухвалюють постанову про відповідальність президента за ситуацію на фінансовому ринку. ”За” голосують 227 депутатів. Четверо ”регіоналів”, 19 ”литвинівців”, 23 депутати з блоку ”НУ-НС”, 27 комуністів і 154 ”бютівці”.

Але постанову, якою поновлюється на посаді голови НБУ Сергій Тігіпко, Верховна рада не підтримує.

Близько 15-ї Верховна рада скасовує постанову про призначення Володимира Стельмаха на посаду голови НБУ. ”За” голосують 227 депутатів.

— Це ставить хрест на правовій системі. Бо звільнення шляхом скасування попереднього призначення є неприпустимим не лише для трудового законодавства, а й здорового глузду. Адже який тоді статус рішень, які підписував Стельмах в якості голови НБУ? Мені соромно за те, що Верховна Рада, до складу якої я вхожу, приймає такі рішення, — каже ”регіонал” Юрій Мірошниченко, 38 років.
Ольга СМАЛЮХІВСЬКА
http://gazeta.ua/index.php?id=279773
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору