Рівне:

Створення та просування сайтів

ТАМ, ДЕ НАРОДЖУЄТЬСЯ МУДРІСТЬ

Актуально 22-вер, 2005, 12:099 prov 1 229
Степанська загальноосвітня школа-колегіум минулоріч на свято Миколая відзначала свій 190 День народження. Солідний вік для навчального закладу... І сьогодні як учні, так і вчителі колегіуму з гордістю можуть сказати, що вони – одні з найкращих у Сарненському районі. Та й в області задніх не пасуть...
Перша згадка про школу – у “Волинських єпархіальних відомостях”. Там записано: “школа під назвою “одноклассное церковно-приходское училище” в Степані існує з 1814 року”. Тоді тут навчалося всього 40 учнів. У 1940 школу реорганізували в середню, але в часи війни всі її приміщення були зруйновані. Та у 1944 році навчання поновилося і ще через чотири роки Степанська середня школа випускала у самостійне життя свій перший десятий клас. Нині ж це уже колегіум (після реорганізації у 2000 році) з 870 учнями та 70 мудрими наставниками-вчителями.
– Про старання учнів та досвідченість вчителів говорять їхні досягнення, – говорить заступник директора з науково-методичної роботи Олена Дікал. –Щорічно діти стають призерами районних олімпіад, учасниками обласних. Торік третьокласники колегіуму стали лауреатами Всеукраїнського конкурсу книжок, створених дітьми – за збірку “Тарасовими шляхами” вони отримали диплом. Нагороджена грамотою восьмикласниця Вікторія Зембіцька за участь у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості “Діти – проти спортивного полювання”. А десятикласник Максим Рачицький минулоріч виборов друге місце в обласному гуманітарному конкурсі “Космічні фантазії”. При колегіумі діє наукове товариство “Еліта”, де учні можуть займатися науково-дослідною роботою в історично-краєзнавчій, філологігічній, математичній та географічно-краєзнавчій секціях. Особливо на високому рівні в колегіумі проводиться спортивно-оздоровча робота. За останні п»ять років степанці в районі займають лише призові місця у всіх видах спортивних змагань.
Вдосконалюючи свої педагогічні навики, вчителі колегіуму працюють за сучасними освітніми технологіями. На базі школи постійно проводяться практикуми, семінари, засідання творчих груп, методичних об»єднань. Свої статті та дослідження вчителі публікують на сторінках республіканських видань. Так, вчитель зарубіжної літератури Валентина Старко та бібліотекар Галина Вахнюк зайняли перше місце в конкурсі на найкращий виховний захід від журналу “Позакласний час” і отримали в подарунок музичний центр. А Лілія Рачицька, яка на обласному конкурсі “Вчитель року” зайняла четверте місце, проводила цьогоріч семінари в районній школі передового педагогічного досвіду – ділилася з колегами своїм досвідом та здобутками.
Гордяться степанці і видатними випускниками своєї школи. А це – народні депутати Ігор Юхновський та Юрій Ширко, доктор технічних наук, завідувач одного з відділень Академії Наук України Степан Кудря, літератор, історик та філософ Валерій Войтович, солістка Державної заслуженої капели “Трембіта”, лауреат Шевченківської премії Тамара Немчук, а також добрий десяток кандидатів наук.
Марина ДАНИЛЮК,
Степань.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору