Рівне:

Створення та просування сайтів

Коли дітки радіють, а батьки дякують, або зроблено перший крок до мети

Суспільство 09-лип, 2009, 13:469 Lobanovskiy 1 033
Що таке мікрорайон Ювілейний? Тут мешкає майже п’ята частина рівнян. Але він „ображений” стосовно цікавого та повноцінного дозвілля. Колись цю функцію непогано виконував дендропарк, та нині про нього говорити в сенсі зони відпочинку можна лише з великою натяжкою. Прикро, та не використовуються гарні природні можливості мікрорайону.

Судіть самі. Водовідведення (йдеться про акумулятивний ставок на вулиці Соборній) через нестачу коштів не завершено; водойма – застояне болото, заросле осокою і травою. Їх потрібно розчистити, облагородити, довкруж сформувати зону відпочинку. Немає толкового входу на зелену територію, гарних оглядових майданчиків. Потребує ремонту асфальтне покриття, відсутня металева огорожа.
Розуміючи роль гідропарку в мікрорайоні Ювілейний, теперішній міський голова Володимир Хомко одним із пунктів своєї передвиборної програми намітив упорядкування його з тим, аби мешканці цієї околиці обласного центру якнайліпше скористались можливостями, наданими природою. На сесії міськради ухвалено доповнення до „Програми соціально-економічного розвитку міста Рівне на 2006-2010 роки”, депутати не забули і про впорядкування цієї зони відпочинку. Уже зроблено перший крок у цьому напрямку.
Тижнів два тому тут облаштували дитячий майданчик. До послуг малечі – три дерев’яні будиночки-гірки, шість сидінь-колод, дві великі гойдалки та чотири гойдалки-„рівноваги”, своєрідні столики та пеньочки з великого дерева. Діти із прилеглих спальних кварталів ринули сюди. Тут проводили час і молодші учні, з пришкільного оздоровчого табору „Сонечко”, що діяв у ЗОШ І-ІІ ступеня №8. Особливо людно тут у вихідні та святкові дні. Облаштування дитячого майданчика обійшлося у 40 тисяч гривень, з яких 30 тисяч виділено з міського бюджету.
Вдалося поговорити з кількома мешканцями вулиці Князя Острозького. Пані Валентина „виросла” в дендропарку, оце ходить сюди з дворічною Марійкою. Поки донечка з гірки спускалась, молода мати поділилась, що вітають прагнення міської влади вдихнути друге життя в цю зону відпочинку, бо не вельми зручно мешканцям Ювілейного їздити в центр, аби побувати з дітьми в парку культури та відпочинку імені Шевченка чи дендропарку. Але потрібно враховувати побажання людей. Мало поки що гойдалок, он постійні черги дітвори до цих конструкцій. Чула, ніби облаштовують нові атракціони та „Казкове містечко”. То буде в майбутньому, а нині слід устатковувати лавочки та смітниці, бо вже довкруж валяється чимало твердих відходів. Треба подумати і про встановлення вбиралень.
Пан Степан уже третій тиждень „товчеться” на майданчику з непосидом – внучком Іванком. На його думку, треба божого вигляду надати прилеглій території. Тіняві липові алеї – і в людський зріст кропива, розквітлі кущі жасмину – і фонтан, що став смітником та розплідником хвороб. Це пенсіонер стверджує як колишній лікар санепідеміолог. Його також хвилює, що при чималих скаргах відпочивальників немає ніякої торгівлі, зокрема морозивом, водою, соками, печивом. Варто б подумати про кілька накриттів, де можна б сховатися від палючого сонця чи раптового дощу. Добре, що тут піклуються про тих, які приїжджають „на шашлики”, але в першу чергу не потрібно забувати про тих, які в дендропарку відпочивають постійно.
Як бачимо, намічено чималий обсяг робіт, розрахований на тривалий час. Треба ефективно скористатись коштами природоохоронного фонду, бюджетів різних рівнів і підмогою небайдужих інвесторів. Варто б залучити до втілення планів працівників ВАТ „Рівнеазот”, студентську та учнівську молодь. Отак спільно можна розраховувати на перемогу: вдячними будуть не лише нинішнє, а й наступні покоління.
Василь Яноші,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору