Рівне:

Створення та просування сайтів

Буковинці вшанують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні

Чернівецька область 17-лис, 2009, 09:099 Lobanovskiy 896
28 листопада, у День пам’яті жертв голодоморів в обласному та районних центрах, населених пунктах області відбудуться мітинги-реквієми, скорботні та поминальні заходи, покладання траурних вінків і композицій із житніх і пшеничних колосків до пам’ятників та пам’ятних знаків. Буковинці долучаться до щорічної Загальноукраїнської акції «Засвіти свічку». У цей день о 16.00 на вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу буде оголошено хвилину мовчання та зупинено в цей час рух громадського та приватного транспорту з подаванням відповідних звукових сигналів, а також роботу в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях (крім підприємств, де це не допускається за технологією виробництва). Священнослужителі відслужать панахиди за жертвами Голодомору, на території краю будуть приспущені Державні прапори України, обмежено проведення розважальних заходів, внесені відповідні зміни до програм радіо та телебачення.

Це зазначено у спільному розпорядженні голів обласної державної адміністрації та обласної ради, яким створено оргкомітет та затверджено План заходів на 2009-2010 роки з вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, дальшого дослідження теми голодоморів в Україні та у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів. Очолили організаційний комітет заступник голови ОДА Борис Баглей та заступник голови облради Тодор Гуцуляк.
У рамках вшанування пам’яті жертв Голодоморів в області буде приділено особливу увагу поліпшенню медичного та соціально-побутового обслуговування, сприянню у веденні присадибного господарства, наданню матеріальної допомоги особам, які пережили голодомори 1932-1933, 1946- 1947 рр. Триватиме робота з формування обласного тому Національної книги пам’яті жертв голодоморів, виявлення та дослідження фактів голодоморів в Україні, опору Українського народу політиці тоталітарного режиму, створення електронних баз даних жертв геноциду Українського народу, опрацювання і систематизації архівних документів, їх оприлюднення. Буде надано сприяння у виданні, перевиданні та розповсюдженні наукових, науково-популярних праць, художньо-публіцистичних творів, збірок документів та матеріалів про голодомори в Україні.
В загальноосвітніх та вищих навчальних закладах поглиблено вивчатимуть причини та наслідки голодоморів, залучать шкільну та студентську молодь до пошукової та науково-дослідницької діяльності, пов’язаної з дослідженням теми голодоморів в Україні. В усіх навчальних закладах проведуть вечори-реквієми, уроки пам’яті, тематичні лекції, заходи у рамках Всеукраїнської акції «Колосок пам’яті», туристично-краєзнавчої експедиції «Краса і біль України».
У закладах культури розгорнуться тематичні експозиції «Голодомор на Україні: Буковина пам’ятає геноцид нації», виставки архівних документів, фотоматеріалів, творів мистецтва та літератури, будуть оновлені відповідні музейні зібрання в обласному краєзнавчому музеї «Голодомор 1932-1933 рр. – геноцид Українського народу», організовані тематичні експозиції про голодомор 1946-1947 рр.
Громадські організації, благодійні фонди, окремі громадяни отримають сприяння у діяльності із вшанування пам’яті жертв голодоморів, здійсненні науково-пошукової роботи та просвітницької діяльності, зборі нових даних щодо геноциду Українського народу. Триватиме робота з виявлення та належного впорядкування місць поховань жертв голодоморів, встановлення в населених пунктах області, жителі яких постраждали від голодоморів, відповідних пам’ятників та пам’ятних знаків. В установленому порядку продовжуватиметься демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків, присвячених особам, які причетні до організації та здійснення голодоморів, перейменування в установленому порядку вулиць, площ, скверів, назви яких пов’язані з іменами таких осіб.

Про це повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору