Рівне:

Створення та просування сайтів

Замість ЖЕКу — товариство

Актуально 04-гру, 2009, 10:279 prov 1 212
Як повідомив міський голова Рівного Володимир Хомко, робота товариств співвласників у місті цілком реальна:
– Наразі вони вже створені. Є такі, що ефективно працюють, є і не дуже ефективн, і я це розумію. Тут дуже важливий суб’єктивний фактор. Для того, щоб вони запрацювали повноцінно, потрібно, щоб була група небайдужих людей, яку б очолювала енергійна та ініціативна особистість. Такі є у кожному будинку.
– Чи багато бажаючих взяти участь у реформації?
– Поки що небагато, але буде більше, бо я сам ходитиму вечорами агітувати. Гарантую, що не залишимо людей напризволяще. Є лише одна проблема – перший капітальний ремонт, який обіцяла зробити держава. Але хіба нас держава в одному обманула...
– Чому, на вашу думку, мешканці багатоповерхівок не поспішають приєднуватися до товариств співвласників?
– Люди бояться створювати товариства з трьох причин. Перша, це просто звичайна людська інфантильність, от лінь і все. Погано – так погано, добре – так добре, кіт здох у під’їзді – переступить, і пішов далі. І таке є. Так не буде, що влада хоче, щоб добре люди жили, а людям однаково — це праця з двостороннім рухом. Тим більше, що влада дійсно не відмовляється від своїх зобов’язань. Друга причина те, що люди бояться залишитися „сам на сам” зі своєю проблемою. Коли приходиш на зустріч з мешканцями, кажуть: ЖЕКи нічого не роблять. Ну, тоді що ж втрачати? Ні, все-таки страшно без ЖЕКу залишитися. Але ж місто не знімає з себе відповідальність. Тобто, капітальні ремонти, ремонт ліфтів ми готові в подальшому фінансувати. Більше того, ми будемо в першу чергу ремонтників відправляти у ті будинки, мешканці яких небайдужі і самі борються за стан будинку. І третє, що гальмує цю справу – те, що держава пообіцяла зробити перший капітальний ремонт, а гроші не виділила. Тобто, пообіцяла і забула. Ми не можемо виконати функції держави, бо коштів міста не вистачить. Але в межах своїх можливостей запевняю, що точно не буде гірше, ніж було з ЖЕКами. Мені дуже важливо, щоб з’явилася фізична чи юридична особа, яка б збирала ці кошти і сама розпоряджалася, контролювала їх витрачання.
– Які ж все-таки переваги і недоліки таких товариств у порівнянні з ЖЕКами?
От зараз гроші безлико приходять у ЖЕК і невідомо, на що витрачаються. У товаристві ж такого не буде. Припустимо, ви назбирали 5 тисяч, будь ласка, кажете, зробіть нам за ці кошти те або інше. І ще будуть самі співвласники стояти при цьому і дивитись, як і що майстри роблять. Якщо на цей раз погано зроблять, то на наступний їх вже не наймуть. Тобто, якісь ЖЕКи „проваляться”, а якісь будуть на цьому заробляти. А контролювати все будуть мешканці, гроші підуть через товариства, створені ними. Ну, яка тут може бути корупція, якщо гроші у руках самих мешканців? Я думаю, якщо в найближчі два роки хоча б четверть міста переведемо на товариства співвласників, це буде прорив. Щодо вже існуючих об’єднань, то мені найбільше подобається товариство “Маяк” на вул. Білякова. Стратегічних недоліків цих підприємств я не бачу, тим більше за підтримки влади, – розповів міський голова.
Наразі у Рівному вже зареєстровано 68 товариств об’єднаних співвласників. Деякі з них активно працюють, інші просто числяться для “галочки”. Проте Володимир Хомко впевнений, що ідею створення таких товариств все-таки вдасться реалізувати, і найближчим часом готується до нових зустрічей з мешканцями багатоповерхівок Рівного.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору