Рівне:

Створення та просування сайтів

Сам собі ЖЕК

Новини регіону 04-сер, 2005, 10:269 prov 1 157
Можна роками нарікати на комунальників, держустанови, ще на когось і жити в брудних під’їздах з однією вцілілою лампочкою Ілліча. А можна піти іншим, може, не дуже легким і звичним, але набагато продуктивнішим шляхом. Як це зробили жителі багатоповерхівки на вулиці Міцкевича, 3, які створили свій прототип ЖЕКу, так зване “об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” з романтичною назвою “Джерельний”.
Голова організації Семен Пизов розповів, що ідея виникнення такої організації з’явилася після того, як будинок, у якому він живе, фактично “завис” у повітрі.
– Нас то віддавали у будинкоуправління, то назад на меблеву фабрику. Я звернувся з цією проблемою до мера міста пана Карапетяна, і саме він порекомендував нам створити таке об’єднання. Я “загорівся” тією ідеєю, організував збори жителів будинку і вони погодились. Правда, багато мороки було з виготовленням документів, яке зайняло три чи чотири місяці. Знову ж таки мер міста пішов назустріч – видав відповідне рішення міськради. Потім треба було їхати в Рівне, де нас зареєстрували як юридичну особу, ми відкрили рахунок у банку, виготовили печатку, словом, маємо всі необхідні реквізити. Треба було також зафіксуватись у всіх фондах – пенсійному, фонді зайнятості, охорони праці, соціального страхування.
Чим займається наше об’єднання? Як і ЖЕК, видаємо довідки різного характеру – про склад сім’ї, на субсидію тощо. Хто має пільги при сплаті квартплати (“афганці” – 75 %, учасники війни – 50%), той користується ними, а держава відшкодовує нам ці збитки.
Перевага у тому, що всі кошти, які надходять на наш рахунок (а це квартплата жителів), використовуються суто для потреб будинку. За 3 роки ми вже двічі робили ремонт під’їздів, відновили світло, відремонтували частково димоходи, фундамент, водопостачання. Хоч будинок наш і не дуже старий (15 років), але, наприклад, той же дах вже у дуже поганому стані. Коли робили своє опалення, почали тріскатись димоходи, треба було вирішувати цю проблему. Взагалі, за цей час зроблено багато. В під’їздах чисто, акуратно, не те, що в інших будинках – затоплені підвали, бруд.
І хоча, згідно із законодавством, держава повинна матеріально підтримувати такі об’єднання, але за три роки ми не отримали ні копійки. А ми і не звертались за допомогою, але тепер цей момент настав. Бо той же ремонт даху коштує дорого, а робити його необхідно.
Головна мета таких об’єднань, як “Джерельний”, – покращення утримання житлових будинків та раціональне використання платежів мешканців. Така організація потрібна, щоб спільно вирішувати питання, пов’язані з використанням тих частин будинку, які перебувають у спільній власності всіх мешканців, у тому числі і прибудинкової території. Як це втілюється в життя, можна побачити на прикладі радивилівського об’єднання. Кожен, хто зайде у будинок №3, що розташований на вулиці Міцкевича, навколо якого квітують літні клумби, буде приємно здивований вибіленими стінами, пофарбованою підлогою, чистими під’їздами.
Наталя АНДРІЮК,
Радивилів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору