Рівне:

Створення та просування сайтів

Як приготувати кефір у домашніх умовах?

Порадниця 10-гру, 2009, 09:439 prov 5 682
Як приготувати кефір у домашніх умовах?
Страждаю від метеоризму. Лікар сказав що це дисбактеріоз і порадив пити кефір. Але у селі не з руки купувати кефір, коли є молоко. Чи можна замінити магазинний кефір кисляком з козиного молока?
Микола С.
Як розповідає кандидат біологічних наук Любов Дудченко, під час лікування дисбактеріозу варто вживати кефір, йогурт — усі кисломолочні продукти, які затримують розвиток умовно-патогенних мікроорганізмів. Такі напої можна приготувати самостійно. Для цього в 1-1,5 склянки молока, підігрітого до температури 30-35°С, додають (відповідно до інструкції) біфідобактерії, які можна придбати в аптеці чи в молочних відділах. За відсутності біфідобактерій для лікування і дієтичного харчування підійде звичайний кисляк з коров’ячого чи козиного молока. Щоб пришвидшити скисання, на 1 л молока додають 1-2 ст. л. сметани або кефіру, чи шматочок чорного хліба. Кисляк можна замінити і домашньою ряжанкою, яку готують аналогічно на пряженому молоці. Готовий продукт зберігають у холодильнику, його можна використовувати і як закваску.
Крім цього фахівець радить урізноманітнити дієту, вживаючи овочі і фрукти, які містять клітковину: моркву, гарбуз, буряки, яблука в будь-якому вигляді.
Відомо, що під час дисбактеріозу порушується рівновага мікрофлори в кишечнику, травлення, всмоктування поживних речовин, виникають біль у животі, запор або пронос, буркотіння, неприємний присмак у роті, метеоризм. Для усунення метеоризму можна скористатися настоянкою часнику. Залити 5 г натертого часнику 50 мл горілки чи спирту. Настоювати впродовж 2 діб і приймати по 5-10 крапель з 1 столовою ложкою води тричі на день під час їжі.
За матеріалами “Ваше здоров’я”.

Доглядаємо за лимоном
— Хочу виростити лимон у будинку. Вже дістала невеличке деревце, але як за ним доглядати не знаю. Підкажіть.
Тетяна Дмитрівна.
Для вирощування в кімнатних умовах кращим сортом є карликовий лимон Мейера (C. limon meyeri). Це невелике (1-1, 5 м) деревце з компактною кроною, легко піддається формуванню. При хорошому догляді гарно росте у приміщенні, квітне і добре плодоносить. Плоди дозрівають восени. До невибагливих сортів лимонів відносяться також Пондероза, Лісбон, Дженоа, Лунаріо та деякі інші.
Для всіх сортів лимонів підходять світлі, сонячні приміщення, але при цьому світло має бути розсіяним, а температура не перевищувати 28 °С. При високій сухості повітря рослину треба періодично обприскувати теплою водою. Взимку краще утримувати у прохолодному місці (14-16°С), влітку виносити на свіже повітря. Поливати в холодну пору року теж краще помірно, з настанням тепла поступово збільшувати полив. У будь-якому випадку не допускати ні застою води у горщику, ні пересихання земляної грудки.
Навесні, в період росту і розвитку рослини, один раз на два тижні проводити підгодівлю комплексними мінеральними добривами. Поки деревцю не виповниться 5 років, пересаджувати доведеться щороку, у більш старшому віці один раз на 3-4 роки. Ґрунтова суміш має складатися з дернової землі, перегною та піску у співвідношенні 1:2:1.
Розмножують лимони зазвичай черенкуванням на початку весни, для вкорінення краще всього брати однорічні визрілі паростки. А от отримані насінним шляхом і не щеплені рослини в кімнатах не плодоносять практично ніколи.
Хвороби лимона. Червоний павутинний кліщ є причиною появи на листочках павутини. Рослина чахне й швидко скидає листя. Лікують, обприскуючи спеціальними засобами від кліща або ж карбофосом. Після чого переносять у прохолодне світле приміщення. При надмірному поливі може виникнути коренева гниль. Рослина поступово в’яне, часто врятувати її вже важко.
Загалом, доглядаючи за лимоном, треба пам’ятати основні правила: не поливати та не обприскувати рослину холодною водою, не піддавати різким перепадам температури, не розміщувати в місцях з протягами, не виставляти на пряме сонце, вчасно підживлювати.
Аліна Ісайченко, Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору