Рівне:

Створення та просування сайтів

Три райони на Волині опинилися у полоні паводків

Волинська область 15-бер, 2010, 09:359 Lobanovskiy 849
Висока вода прийшла на Волинь. У її полоні три райони. Синоптики кажуть: причини паводку - в різкому таненні криги та промерзлому ґрунті. Через це земля не приймає талу воду. Тим часом, у селянських хатах мокро, а в льохах псується провізія.

Нинішню повінь волинські рятувальники називають "маленькою репетицією". Справжня налетить, як потеплішає. Підрахували: тоді областю гулятиме 2 мільярди кубів води. Чуючи це, аграрії хапаються за голову. Це ж що за потоп буде, якщо вже зараз хати плавають?

Тетяна, мешканка м. Любешова:

- В нас починаються оті хати, те болото, то топить всі хати. Хліви, ті, що скраю, вже всі потоплені.

- А що робите, може черпаєте?

- Ну, а як якось треба з положення виходити.

- Насоси маєте?

- Хтось має, а хтось - ні. Мусимо кожен день виносити, прибуває вода взагалі.

Буг, Стир, Стохід, Луга. Саме від цих водойм очікують найбільших сюрпризів. Допоки їхні заплави вкриті кригою, селяни пересуваються з берега на берег дерев’яними кладками. Та вже за тиждень-другий переправи підуть під воду, щонайменше, на півтора метра. У селі Ветлах вже сьогодні Венеція в житлових кімнатах.

Федора Чижук, мешканка с. Ветлів:

- Всюди багато: у хліві багато, в хаті льохи повні. І бульбу повитягувала, і кругом повно.

- І постійно так?

- Не постійно, весною. Вже хочемо чи підвищувати того льоха… не знаю, що робити.

Помпи в селищі працюють третю добу, результату - жодного. Через надмірну вологість фасади будинків тутешніх пенсіонерів розвалюються на очах. Люди нарікають на владу, яка не зважаючи на їхню думку, позаторік заасфальтувала центральну вулицю. Тепер з приходом березня від ґанку до хліва - хоч човном!

Валентин Майструк, мешканець с. Ветлів:

- Підняли дорогу нам - нема стоку води нікуди. А треба робити, щоби жолоб був, водовідвод у річку чи канаву. Хай начальство думає, бо то треба. Потопимося. З кожним роком стає все хуже і хуже. Ще поки цієї дороги не було, було краще.

Чиновники у відповідь: масштабні роботи з упередження підтоплень в районі заборонені державою.

Василь Корець, голова Любешівської районної адміністрації:

- Впирається усе в те, що це територія Національного природного парку. Будь-який шаг вліво чи право, відчуження території чи викопування каналів, будування дамб - це призводить до копітких процесів. Але я думаю, що цей рік показує, що будівництво треба проводити.

Та поки що ділом у трьох постраждалих районах займаються лише рятувальники. Відкачують воду, розбивають крижані затори. Так днями у Камені-Каширському вони упередили підтоплення сотні житлових будинків.

Володимир Нестеров, помічник керівника ГУ МНС України у Волинській області:

- Рятувальники змушені були застосувати унікальний плаваючий транспортер, який зруйнував кригу, затори на річці, тим самим рівень води знизився майже на 30 сантиметрів. Завдяки цьому вдалося запобігти підтопленню житлового масиву у місті на Півночі Волинської області.

Своєю чергою чиновники закуповують пересувні помпові станції, здатні відкачувати понад сто літрів води за секунду. А ще коштом держбюджету ремонтують старі стаціонарні. Однак зізнаються, більше покладаються на Бога. Молять, щоб велика повінь Волинь оминула.

Олександр Стернічук, Інна Суховерхова, Волинська область, НТН.
http://ntn.ua/uk/news/society/2010/03/12/3344
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору