Рівне:

Створення та просування сайтів

Про людину розповість її…почерк

Головна 18-жов, 2010, 09:259 Lobanovskiy 6 371
Особливості характеру, тип темпераменту, схильності та навіть професію людини можна визначити за тим, як вона пише. Головне - вміти це правильно тлумачити. За почерком можна дізнатися, обманює людина чи говорить щиро, відповідальна чи схильна до авантюр, здатна довести почату справу до кінця чи швидко втрачає до неї інтерес. Кожен гачечок, нахил і навіть відстань між літерами мають своє значення і відображають внутрішню суть людини та її здібності.
Про людину розповість  її…почерк

Про особливості та секрети почерку розповідає мій співрозмовник, викладач кафедри правосуддя та кримінально-правових дисциплін Національного університету “Острозька Академія”, а за сумісництвом і знавець людських почерків та підписів Сергій Гонгало. До роботи в університеті пан Гонгало працював експертом-графологом в органах внутрішніх справ, отож, про що можуть розповісти літери та слова, що з’являються з під пера, знає не з чуток. Адже за той час, що пан Сергій цікавиться графологією, бачив чимало різних зразків почерків, досліджував їх, аналізував і співставляв із характером.
- Методика вивчення почерку проста, - говорить Сергій Гонгало. - Спочатку вивчаються загальні характеристики, а потім звертається увага на деталі. Проте якщо почерк тої чи іншої людини не подобається, це не говорить про її негативні якості. Адже більшість геніальних, талановитих людей, хороших керівників мають поганий почерк. Закономірність в наступному – якщо людина багато пише, її почерк спрощується, або ускладнюється в залежності від того, що саме вона пише і ким працює. А ось для того, щоб розрізняти деталі почерку, потрібні збільшувальні прилади. Адже інколи навіть крапка чи початок надпису відіграють важливу роль.
Так, наприклад, підпис Віктора Ющенка пояснює його вчинки на посаді президента. Адже якщо уважно подивитися на оригінал підпису, особливо на крапочку, з якої він починає літеру „В”, то при збільшенні у 8 – 10 разів ми побачимо, що там клякса. Тобто людина ставить ручку, але ще не підписується, а думає. Проте чорнило вже проступає на папір і залишає слід. Це свідчить про невпевненість. Адже невпевнені починають писати не відразу. І навпаки - у впевнених людей різкий початок літер. Тобто якщо на початку літери є лінія, де присутній додатковий елемент, якого у прописі немає, то це люди, які починають виконувати роботу ще не усвідомлюючи, що від них хочуть, і яким буде кінцевий результат. В даному випадку невпевненість колишнього президента спостерігалася у цій кляксі, а незрозумілість його планів видно у другій половині підпису – про це свідчить овал, який закінчується спіраллю, що йде вниз. Цей елемент не направлений на те, щоб щось будувати. Кінець підпису говорить про те, що людина, як правило, або не доводить до кінця розпочату справу, або не вірить у її успішний результат. На відміну від Віктора Ющенка, підпис нинішнього президента Віктора Януковича вказує на те, що він - людина наполеглива, не оптиміст і не вірить у якесь незрозуміле майбутнє, але й не песиміст, схильний до монотонної, нудної роботи, критику сприймає і навіть іноді бере її до уваги. Всі літери - однієї висоти, це говорить про далекоглядність. А початок підпису такий, ніби людина намагається всіх заплутати, адже штрихи накладаються. Це говорить про те, що ця особистість не повністю відкривається оточенню.
А дівчатам я завжди раджу не використовувати дрібний підпис, адже якщо є багато місця, а ви підписалися маленькими буквами, будь-хто зрозуміє, що людина боїться, цей страх можуть використати проти неї. Щодо підпису Юлії Тимошенко, то він говорить про те, що ця жінка оптимістка, конкретна людина, знає, що хоче, і не завжди зважає на перешкоди, може і любить домінувати.
- Що можна дізнатися про людину за її почерком?
- Можна дізнатися в якому положенні людина писала - сидячи чи стоячи, в якому стані перебувала, робила це з власної волі чи з примусу. Взагалі, почерк людини може розповісти багато цікавого про неї. Зокрема, про особливості її характеру, професію і схильності. Адже коли формується почерк, в ньому частково відображається темпарамент. Так, наприклад, коли першокласники вчаться писати, то флегматики сидять спокійно, виводять палички, гачечки, і в них це виходить. У холериків кружечки різних діаметрів розкидані по всьому аркуші паперу, гачечки не виходять. Вони довго не можуть сидіти, а почерк „танцює”.
В спокійної врівноваженої людини почерк рівний, літери приблизно однакового розміру. Якщо ж почерк „танцює”, це свідчить про те, що особистість або має багато захоплень, або неврівноважена. В неконфліктних людей, які уникають напруження, не люблять сваритися, у почерку переважають дугові та петлеві елементи, тобто гострих кутів немає. А якщо в почерку є гострі кути, то це говорить про те, що у людини є нервовий розлад, або вона різка за характером. Якщо гострі елементи направлені вверх, то людина свою агресію виливає назовні, ніби захищається шляхом нападу. Якщо ж кути йдуть вниз, то власники такого почерку все тримають у собі, вони хвилюються, не показують свого збудження, але дуже важко це переживають. Проте почерк потрібно досліджувати комплексно, адже тлумачення певних його елементів та літер дає лише загальну характеристику, яка може підійти багатьом. Також за почерком можна сказати, емоційна людина чи стримана, ускладнює щось у житті чи спрощує, відкрита чи замкнута. Якщо ви підкреслюєте свій підпис, то таким чином намагаєтеся додати собі ваги. Людина, що підписується повними ініціалами, як правило, відкрита, впевнена в собі, знає, чого хоче від життя, і нічого не приховує, крім того, такі люди завжди доводять розпочату справу до кінця. Якщо в підписі багато кутастих елементів, які не характерні для вашого почерку, то це означає, що ви чимось незадоволені.Якщо ж літери стрибають по папері - це свідчить про нестабільність. Рішучі люди мають чіткий підпис. Якщо людина намагається втулити якнайбільше в одному рядку, то вона або дуже обмежена в ресурсі (їй бракує паперу), або скупа. Чим дрібніший почерк, тим автор скупіший.
- Чи можна визначити схильності та професію людини за почерком?
- Так. Наприклад, у бібліотекарів дуже характерне написання літери “а”. Для людей, які навчалися у технічних ВНЗ, характерний друкований стиль літер. Але це також притаманно для тих хто, схильний до диктаторства. У гуманітаріїв більше плавних рухів. Якщо людина викладає в перших-третіх класах, то почерк в неї, як в учня початкової школи — однакові великі прописні літери. Якщо людина пише дуже гарно, то вона або працює професійним писарем, або має невисокий рівень освіти (як навчилась писати за прописами, так і пише все життя). Люди, що мають невисокий інтелектуальний коефіцієнт, борці та робітники, що зайняті важкою фізичною працею, дуже тиснуть на ручку, іноді навіть проривають папір. Ті ж, що виписують кожну літерку, прикрашають їх додатковими елементами, домальовують якісь закарлючки, мають схильність до шизофренії. Вони й у підписах дописують додаткові розчерки, петельки. Люди, котрі з запалом починають проекти, але залишають їх напівдорозі, скорочують підписи до мінімуму. Часто рядки при письмі повзуть вгору або вниз. Я б особисто віддав перевагу тій людині, чиї рядки піднімаються. Це свідчить, що вона хоч і нелегка на підйом, але обов’язково доведе задумане до завершення.
- Як ви почали розшифровувати почерк?
- Я почав вивчати і досліджувати почерк самостійно.Спочатку читав книги, потім спостерігав за почерком своїх рідних та знайомих, аналізував характери і в результаті накопичив деякий матеріал. І ось вже 6 років серйозно цим займаюся, хоча цікавитися почав ще з 1997 року. Спочатку роздивлявся ознаки почерку, а потім вивчав людину, далі спробував вийти на „зовнішній ринок”. Якось, перебуваючи на одній конференції, побачив підпис жінки, яка сиділа поряд. Пані виявилася викладачкою у ВНЗ. Я сказав, що вона добра, і цим користуються студенти. Жінка запитала, звідки я знаю. Я відповів, що дізнався із підпису. Зав’язалася розмова і виявилося, що основні риси характеру показав її підпис. Він був дуже простий, а це означає, що й людина проста та відкрита, лінії виявилися плавними, початок - розмашистий, тобто особистість м’яка, її можна переконати у будь-чому. Потім почали підходити люди і запитувати.
Одного разу, навіть було таке, що отримавши лист, за підписом на конверті зрозумів, що його писала психічнохвора людина. І коли почав читати, то побачив, що відправник пише: „Всі мене вважають психічнохворим, але я не такий...” У даному випадку почерк показував саме стадію загострення. Тому, що він був дуже кутастий, практично відсутні овали та дуги, прямі лінії закреслювали одна одну, а підпис взагалі схожий на зірку, яку намагалися замалювати.
- Чим відрізняються чоловічий і жіночий почерк?
- Деякі розбіжності між чоловічим і жіночим почерками є. Адже у письмі проявляється внутрішній світ людини. Так, наприклад, якщо літери „літають” по папері – це люди мрійливі, а мріяти можуть як чоловіки, так і жінки. А якщо, наприклад, жінка виконує важку роботу, то її почерк буде схожий на чоловічий, і пишучи, вона може рвати папір, тому що не відчуває сили у руках. Також людина з вадами зору може мати такі ознаки підпису, як і людина, яка виконує важку роботу. Проте, я помітив, що нині чоловіки, як правило, розписуються складніше, аніж жінки. Натомість амбіційні люди намагаються додати ще й різних елементів.
- На що варто звертати увагу при тлумаченні почерку?
- Багато графологів вважають інформативною літеру „р”. Саме її, починаючи досліджувати почерк, вивчають в першу чергу. Адже з написання цієї букви можна дізнатися, зокрема, чи людина замкнута, чи відкрита, смілива чи боягуз, надійна чи зрадлива. Якщо літера написана відповідно до пропису, то це людина безініціативна, буде робити те, що їй скажуть. Якщо риска літери коротка, не дописана, то людина чогось боїться. Якщо навпаки довга, то людина має завищену самооцінку. А якщо поглянути на наступний елемент – напівкруг, схожий на літеру „г”, то він теж доволі інформативний. Якщо цей елемент закручений, то це люди замкнуті. Якщо елемент написаний відповідно до пропису, то це хороші виконавці, підлеглі. Якщо відривається від риски, а між нею і першим елементом справа утворюється гострий кут, то це так звані бійці. Люди які пишуть без нахилу ліній, не мають своїх чітких переконань. Якщо хвилясто, то ця людина легко адаптується, пристосовується до складних обставин. Лівий нахил – вперті люди, опозиціонери. Якщо нахил вправо, близький до пропису, то людина старанна, хороший виконавець. Особі, які занадто нахиляють літери вправо, завжди шукають того, за допомогою кого можуть пристосуватися. Дуже цікавим є почерк науковців. Адже якщо подивитися, як пишуть особистості, які займаються наукою, то можна подумати, що це неосвічені люди. Адже їх почерк дуже нерозбірливий. Інколи мені траплялися недописані слова, а деякі взагалі були відсутні. Це пояснюється тим, що такі люди звертають увагу на те, що вони пишуть, і абсолютно не дивляться, як саме вони це роблять. А почерк медиків – це взагалі окрема тема. Адже, зі своєї практики можу сказати, що багато лікарів в історіях хвороб пишуть так, що ніхто не може зрозуміти, а в житті почерк цілком розбірливий. Також цікавим є письмо емоційних людей. В них нижні й частини літери „у, п, р” занадто роздуті, ніби бочечки. Такі особи в житті більше керуються емоціям, аніж здоровим глуздом. Проте з часом почерк може змінюватися. На це впливають різні фактори. Зокрема, старіння організму, тобто м’язи вже не здатні працювати на попередньому рівні, деякі хвороби, травми. Також впливає рівень освіти та умови, за яких людина писала. Окрім того, письмо є найкращою антистресовою терапією, існує так звана графотерапія. Адже коли людина пише “від руки”, подразнюються кінчики пальців, а отже нервові закінчення.

Вікторія РИЧКО,
Острог.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору