Рівне:

Створення та просування сайтів

Ядерний секонд-хенд на Рівненщині

Актуально 09-гру, 2010, 12:429 Lobanovskiy 1 121
РАЕС хочуть продовжити експлуатацію прострочених ядерних реакторів

Протягом найближчих десяти років терміни експлуатації 12-ти з 15-ти діючих блоків атомних електростанцій в Україні завершаться. У 2011 році це станеться з двома енергоблоками на Рівненській АЕС. Проте уряд планує продовжити їхню роботу, що може нести безпосередню загрозу людям, навколишньому середовищу та енергетичній безпеці України. Яку саме небезпеку несе продовження терміну експлуатації прострочених ядерних реакторів ще на 20-30 років обговорювали у Рівному екологи та представники громадських організацій.


Перші на черзі на продовження терміну експлуатації – 1-й та 2-й реактори Рівненської АЕС. Рішення щодо цього прийматиметься 10 грудня, але активісти екологічних громадських організацій запевняють, що це небезпечно і марнотратно. А також пропонують мешканцям області висловити свою позицію і захистити себе від небезпеки.
– Найкращим рішенням з точки зору енергетичної, екологічної безпеки та економічної доцільності є поступове виведення з експлуатації старих енергоблоків після закінчення терміну їх експлуатації, – вважає експерт з енергетичних питань Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Дмитро Хмара. – Гроші, які планують витратити на їхнє подовження, варто було би направити на підвищення енергоефективності в промисловості і житловому господарстві. Адже їхнє закриття зараз коштуватиме дешевше, аніж потім.
В свою чергу координатор енергетичної програми НЕЦУ Артур Денисенко зазначає, що сьогодні в Україні та її сусідів немає такого попиту на електроенергію, щоб задіяти всі українські атомні блоки – це означає, що кошти, які інвестують в блоки, ніколи не повернуться.
– Всі енергоблоки українських атомних електростанцій разом ніколи не вмикаються, оскільки немає куди дівати стільки електроенергії, – підтверджує і голова ради рівненської громадської організації “Екоклуб” Андрій Мартинюк. – Загалом коефіцієнт використання встановлених потужностей українських АЕС – 68 відсотків. А тому виділення мільйонів на продовження роботи старих енергоблоків збиткове для країни.
Експерти зазначили ряд екологічних загроз від продовження терміну експлуатації прострочених енергоблоків:
- Всі АЕС потребують багато води для охолодження реакторів, цим самим вони зменшують кількість води у річках. І якщо в маловодний сезон не буде достатньо води для їх охолодження, то невідомо до яких наслідків це призведе.
- На території АЕС зберігаються відпрацьовані радіоактивні відходи. І хоча для них хочуть в Україні будувати сховище це не вирішить проблеми. Адже перевозити радіоактивні відходи будуть потягами по тих же коліях, де їздять пасажирські, і гарантувати абсолютну безпеку таких перевезень не може ніхто.
- Найстаріші в нашій країні реактори типу ВВЕР-440, термін експлуатації яких зараз планують продовжити в Україні, Асоціація західноєвропейських органів ядерного регулювання визнала такими, безпеку яких неможливо підняти до прийнятого рівня. Тобто можливість аварії на них значно зростає.
- Також є ризик терористичної атаки. В цьому випадку АЕС є ідеальною мішенню для терористів і знову ж таки наслідки можуть бути непередбачуваними.
– З 15-19 листопада на АЕС проходило обстеження Держатомрегулювання результатів нашої роботи, – повідомив заступник головного інженера з продовження експлуатації Рівненської АЕС Ігор Гевци. – Висновок позитивний. І вже 9-10 грудня на Рівненській АЕС проходитиме колегія Держатомрегулювання, яка і прийме остаточне рішення, можна чи ні продовжувати термін експлуатації цих блоків. Електроенергія, яку виробляє АЕС в 3-4 рази дешевша, від енергії теплових електростанцій, і якщо зараз зупинити ці блоки, то їх роботу треба буде компенсувати. І тоді навантаження на бюджет відповідно буде в 3-4 рази вище. Також, Рівненська атомна електростанція є основним платником податків в бюджет області. І якщо вона працює, то гроші в бюджет надходять, а якщо блок зупинити, то відразу з наступного дня держава повинна витрачати кошти на зняття його з експлуатації.
Окрім економічної та екологічної загрози, продовження терміну експлуатації прострочених ядерних реакторів ставить Україну у залежність від Росії, вважають громадські експерти.
– Подовження експлуатації цих двох реакторів робить Україну більш залежною від Росії, – констатує Андрій Мартинюк. – Адже лише вона виробляє паливо для цих двох застарілих реакторів. Для решти ядерних блоків Україна ще може купувати ядерне паливо в інших постачальників.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору