Рівне:

Створення та просування сайтів

Експерти вважають, що влада на Рівненщині не бажає оприлюднювати всі свої рішення для громади

Рівненська область 12-кві, 2011, 12:449 prov 961
Небажання влади робити доступними для громадськості певні рішення (особливо ті, що стосуються земельних питань), недостатня відповідальність за порушення у цій сфері, а також пасивна позиція громадськості – основні причини недотримання органами місцевого самоврядування обов’язку оприлюднювати свої рішення. Таку думку висловили більшість експертів (журналістів, обраних осіб, службовців, представників громадських організацій та бізнесу), які взяли участь в опитуванні стосовно доступу до рішень органів місцевого самоврядування, проведеному Рівненським КВУ в лютому-березні цього року.
Всього було опитано 122 експерта, серед них: 36 представників громадських організацій, 31 представник ЗМІ, 18 представників бізнесу, 15 депутатів місцевих рад, 22 службовця.
На питання, чи повинні органи місцевого самоврядування (ОМС) оприлюднювати свої рішення перед громадськістю, переважна більшість опитаних відповіли «так» – 87%. Деякі експерти (11%) вважають, що ОМС мають оприлюднювати свої рішення частково.
Більшість опитаних (55%) вважають, що оприлюднюватися мають всі прийняті рішення. Однак частина експертів у своїх відповідях зазначили, що органи місцевого самоврядування повинні оприлюднювати лише ті рішення, які стосуються всієї територіальної громади (загальної дії) – 41%.
37% респондентів вважають, що ОМС у будь-якому випадку мають оприлюднювати рішення, які мають індивідуальний характер дії. 34% переконані, що повинні, але без зазначення прізвища особи. 20% експертів вважають, що органи місцевого самоврядування не мають оприлюднювати рішення, які мають індивідуальний характер дії.
Варто зазначити, що лише 11% опитаних вважають, що рішення ОМС доступні повністю. В той же час 34% респондентів вважають, що рішення доступні, але їх складно знайти. А на думку 26% експертів, для громадян є доступними лише рішення загальної дії.
Що ж до того, в яких саме джерелах доцільніше та зручніше публікувати такі рішення, то в цьому питанні думки респондентів розійшлися майже порівно на два варіанти: офіційні друковані ЗМІ – 45% та офіційні Інтернет-сайти – 44%. Однак частина експертів висловлювали думку, що варто оприлюднювати ці рішення і там, і там. А деякі додавали до можливих джерел оприлюднення радіо і телебачення, дошки оголошення, інформаційні бюлетені та інше.
Нагадаємо, що до цього впродовж п’яти місяців фахівці організації аналізували, як міські ради Рівного, Дубна, Здолбунова, Костополя, Кузнецовська і Сарн оприлюднювали в своїх офіційних друкованих ЗМІ та на офіційних Інтернет-сайтах (у тих містах, де вони є) прийняті акти міськрад, їх виконкомів та мерів за період з 1 червня 2009 по 30 жовтня 2010 року. Його результати показали, що за вказаний період дослідження (майже півтора року) п’ять міських рад Рівненщини (Здолбунівська міська рада не надала інформації про перелік і кількість прийнятих нею рішень) разом оприлюднили в газетах і на своїх сайтах лише 22,5% прийнятих ними рішень, їх виконкоми – 10,7%, а мери цих міст – 14,7% своїх розпоряджень.
«Опитування експертів підтвердило результати нашого моніторингу щодо того, що громадянам на Рівненщині досить складно отримати інформацію про прийняті їхніми місцевими органами влади рішення, – говорить голова правління РОГО КВУ Олексій Горецький. –Складність або ж і неможливість доступу таких рішень для громадян призводить не лише до ускладнення реалізації їхніх законних прав та інтересів, а й вимагає значно більше затрат часу на пошук таких документів. Недоступність абсолютної більшості рішень місцевих органів влади аж ніяк не сприяє відкритості органів місцевого самоврядування, а закритість може створювати передумови корупції та інші негативні прояви. Через це в людей цілком обґрунтовано можуть виникнути сумніви в законності й доцільності для громади прийнятих владою рішень. Тому таку ситуацію терміново необхідно виправляти».
Опитування експертів проводилося в рамках проекту «Впровадження механізмів відкритості в роботі органів місцевого самоврядування в Рівненській області», який реалізовується РОГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Національного фонду демократії (NED).
З його повними результатами можна ознайомитись на сайті організації: http://cvu.com.ua/ua/view.php?id=419
Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору