Рівне:

Створення та просування сайтів

Чи стане коштів малечі на потрібні речі?

Особливий погляд 12-кві, 2007, 20:319 prov 1 259
Сусідку пані Оксану запросив до розмови на цю тему з кількох міркувань. По-перше, наважилась народити другу дитину, розмінявши четвертий десяток; по-друге, сім’я в неї не «крута»: чоловік Юрій не при ділі, їздить на заробітки «за бугор»; нарешті, сама працювала молодшою медсестрою в лікарні матері і дитини, отож, добре знає про народжуваність у районі. Сім’я має дах над головою — свого часу батьки подарували молодятам двокімнатну квартиру в багатоповерхівці. До речі, й зараз підсобляють городиною. Ота державна допомога в 8500 гривень була однією із причин, що спонукала жіночку до рішучого кроку, аби в 14-річного Романа з’явився братик. Правда, з часом старші переконались, що своєрідна премія — одне, та заводити дитину — задоволення не з дешевих.

Чи вклались сусіди в суму 2284 гривні, що отримали після народження малюка з «приданим», чи вистачає 400 гривень щомісяця впродовж року? Давайте розмірковувати і рахувати.

У пологовому будинку вашу радість віддадуть, коли матимете мінімум необхідного: пелюшки, повзунки, кофтинку, чепчик, «конвертик». На ринку за цей набір треба заплатити 40-70 гривень, а то й усі 250, якщо хочете речі ліпші. Далі треба подумати про вміст аптечки. Зеленка, перекис, йод, клізмочка, крем і присипка, піпетка, трава для купання (рум’янок, череда), градусник, жаропонижаючі засоби, краплі для відновлення мікрофлори кишківника — за все це викладете в межах 45 гривень.

Довідка: як виходила із ситуації сусідка? Придбала 20 пелюшок, 4 чепчики, стільки ж кофтинок і повзунків (гуртом вийшло дешевше). А медикаменти брала в комплекті, аби щоразу не бігать в аптеку, де ціни зростають. Зекономили дещо, придбавши в комплекті дитячу білизну.

Щодо ліжечка, то не забувайте про екологічно чисті матеріали — з дерева та лози. Коштують вони по 380 гривень, та ще матрац обійдеться в третину цієї суми. В магазині побачите ліжечко з регульованою глибиною та відкидною стінкою (від 460 до 7000 грн.). Матрацик, наповнений морською травою, кокосовим клоччям чи шерстю «потягне» від 200 до 700 грн. І ковдру не забудьте. Бажано мати дві: тонку (фланелеву, за 35-100 грн.) і товсту (шерстяну, синтапонову чи пухову, коштують 70-1500 грн.). А ще два-три комплекти (від 15 грн. і вище за одиницю). Можна взяти вироби з вишивкою та аплікацією, за більшу ціну. А можна зекономити, коли річ пошиєте самі.

Немовлят, як відомо, бажано купати щодня. Відразу купили ванночку «на виріст», бо найкоротша, пластикова, коштує 45 гривень. А ще при водних процедурах не обійтися без двох махрових рушників (від 30 до 180 грн.), мила, шампуню, м’якої губки («дрібнички» обійдуться від 4 до 20 грн.). Хочете купити спеціальні набори для ванн — викладайте 200 гривень.

Довідка: економити сім’я почала з того, що не купувала спеціального столика для пеленання і косметичних процедур — використовують звичайний стіл, вкритий м’якою ковдрочкою та клейонкою. І місця більше для процедур, і зарядку робити зручніше. Критично поставились до розрекламованих мил та шампунів. Виявилось, що «турецьке» мило гірше за «вінницьке», що добре піниться. За рік набігає чимала заощаджена сума.

Тепер про візочок. Шукають «комбі», аби служив у різні пори року. Річ потужністю в «одну мамину силу» коштує від 300 до 1200 гривень. Навіть за «беушну» треба заплатити дві сотні. Сашкові придбали возик за 240 грн. і кімнатні «ходунці» за 90 гривень. Одноразові памперси коштують від 1,3 до 2,4 грн., але треба їх багатенько. Купують, як правило, пакет із 100 штук. Щодо пелюшок, байкових чи ситцевих, то за них теж віддають чимало, по 4-12 грн. за кожну. Тепер усе частіше використовують «боді» — цільні комбінезончики (12-15 гривень), але не обійтись без бавовняних кофточок і штанців (8-12 грн.), теплого комбінезончика чи «конверта» на хутрі (від 800 до 5000 грн.). Навіть тепла шапочка коштує півсотні. Не забудемо про соску-пустишку (1,8-8 грн.), дві пляшечки із сосками (8-22 грн.) і харчові продукти. Ціни на них не наводимо, бо все залежить від вмісту батьківського гаманця.

Розмовляв із кількома молодим матерями. Були одностайними. Якщо ретельно «підбити бабки», то виявиться, що грошей таки не вистачить, аби придбати все необхідне дитині. Добре, коли немає великих проблем зі здоров’ям немовляти, та ще й підсобляють хрестні батьки, рідня. Між тим, починаючи з другого року, щомісячна допомога зменшується до 115 грн. А «запити» маленької людини зростають, ціни ж не стоять на місці. Добре б було прилаштувати сина чи дочку в ясла, та черги там «забиті» на кілька років…

Довідка: позитивно оцінюючи державну допомогу, молоді матері висловлювалися за те, аби створювались належні робочі місця для батьків, припинились галопування цін, можна було розраховувати на «своє» місце в державних дитячих закладах. Отож, можливо, й дочекаємось часу, коли молоді землячки дітородного віку з гордістю виконуватимуть найпочесніше жіноче покликання — давати життя малюкам. Бо поки що чимало спекуляцій довкруги державної допомоги. Заради неї стають матерями жіночки, які приводять на світ неповноцінних дітей, здають їх на утримання державі.

Василь ЯНОШІ

Дубно
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору