Рівне:

Створення та просування сайтів

09 березня народився Тарас Бульба - Боровець - засновник Поліської Січі

Головна / Війна з московитами / історія / Актуально 07-бер, 2024, 09:249 swet 1 934
  
Сьогодні ми можемо впевнено сказати про велику національну свідомість поліщуків, які створили свою власну армію та піднялися на боротьбу між чотирьох вогнів ( фашистська Німеччина, радянська армія, радянські партизани, польська Армія Крайова) у далекому 1941-му. Михайло Грушевський у своїй історичній праці назвав Галичину  - "оплотом українства... "Переконана, якби великий історик та політичний діяч жив у роки ІІ світової, то він сказав би те саме і про Полісся…
Активні дії “бульбівців” почалися з весни 42-го.
Памятник Т. Боровцю. м. Березне Рівненська область
У 1941-1943 рр. їхній "отаман" контролював більшу частину своєї малої Батьківщини, сучасної Рівненської області. Найбільше його бійців було зосередженого навколо Сарн, Рокитного, Костополя, Рівного і Олевська.
“Бульба” прожив довге, змістовне і сповнене пригод життя, витримавши 2 концтабори, пройшовши у Другій світовій війні бойовий шлях справжнього українського отамана. Він знав, де і коли треба брати усю відповідальність на себе, а де варто відійти в сторону й поступитися власними амбіціями.
 Народився у багатодітній сім’ї. Не маючи змоги навчатись у школі через скрутне матеріальне становище сім’ї, Тарас Боровець наполегливо займався самоосвітою. У 1930 р. служив у польській армії. Разом із друзями заснував підпільне товариство «Українське національне відродження», головним завданням якого було навчання молоді української культури та освіти. За активну громадську позицію Т. Боровця польська влада запроторила у концтабір «Береза Картузька». Відбувши в ньому 9 місяців, він надалі був змушений проживати у Польщі.
Фото музею імені Т. Боровця у школі в рідному йому селі Бистричі Березнівського району.
Тараса Боровця кілька разів заарештовували польські спецслужби. Під час більшовицької окупації продовжував роботу з організації націоналістичного підпілля на Поліссі й Волині. 
Із початком Другої світової війни Тарас Боровець повертається в Україну. Він створює військове формування Український Повстанчий відділ «Поліська Січ». У кінці серпня 1941 року її чисельність були близько 700 вояків (два курені), а у вересні була скорочена до 300-400 вояків.
 
Боровець організовував та брав участь у військових операціях проти радянських військ у 1941-ому році та проти німців у 1942-43 рр.
Після конфлікту із бандерівцями головна команда «Поліської Січі» змінила назву на Українську народну революційну армію.  
У 1943 р. німці заарештували Тараса Бульбу-Боровця і відправили до концтабору Заксенхаузен у Німеччині. Після виходу звідти він жив у Мюнхені.   
З 1948 р. жив в еміграції у Канаді, потім у США. Видавав журнал "Меч і воля", створив Українську національну гвардію. Автор спогадів "Армія без держави".
Помер 15 травня 1981 р. в лікарні м. Нью-Йорк (США).
Радянська пропаганда завжди подавала Боровця (власне, як і усіх націоналістів), як анархіста, отаманчика, зрадника, бандита. Ще й сьогодні є багато "аналітиків" та диванних експертів відносно наших українських героїв. Але перед тим, як кинути камінь в подібного історичного діяча, хай кожен подумає і скаже, як би він поступив в той час: чи пожертвував би собою, власною родиною, спокоєм і здоров'ям заради того, щоб у вогні війни не лише заявити на весь світ, а й відстоювати ідею незалежності своєї держави? Або, що я сьогодні особисто зробив для своєї нації?

 "Пісня про Поліську Січ" - повстанська пісня | "Song about "Poliska Sich" " - YouTube

Ой наступила та чорна хмара
На козацький край...
Ой то не хмара – вража навала
Йшла в наш тихий рай.

Зайди-чекісти, хижі нацисти,
Ще й нещасний лях
Від хліба-солі, рідної волі
Йшли нас визволять.

Ворог грабує, палить, мордує
І в ясир веде...
Хто Вкраїну проти руїни
В бій нас поведе?

"Ой не журися, рідная мати,
Ще нам не кінець!" –
За рідну волю кличе до бою
Бульба-Боровець.

Ми ще розвієм чорнії хмари,
Безпросвітну ніч:
Вся наша сила, наша надія –
Це Поліська Січ!

Ой загриміли визвольні громи,
З ночі стався день –
Це Тарас Бульба, батько-отаман
Січ у бій веде.

Ой не забудуть рейхскомісари,
Ні політруки,
Як за свободу свого народу
Йшли поліщуки.


 Олександр Задорожний "Очерет мені був за колиску" (youtube.com)

Світлана Коток 



Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору