Рівне:

Створення та просування сайтів

Арсеній Яценюк: гроші є, їх потрібно менше красти

Особливий погляд 19-чер, 2008, 16:149 prov 1 125
Як пожартував очільник українського парламенту, свою працю він написав спеціально до візиту в „Острозьку академію”, щоб не з порожніми руками приїхати до студентів. І, як уже серйозно зазначив Арсеній Яценюк, у книзі є як макроекономічна частина – для людей, які розуміються на економіці, так і загальна оцінка тогочасних подій. Втім, візит Голови Верховної Ради вийшов далеко поза межі однієї лише презентації його праці.
Традиційно для „Острозької академії” столичного гостя з вітальним словом зустрічали студенти у вбранні княжої доби, а також ректор університету Ігор Пасічник, мер Острога Тарас Пустовіт, голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук, голова обласної ради Олександр Данильчук та багато інших. Попри очікування чиновницької поважності та пихатості, Арсеній Яценюк швидко „випурхнув” із джипа, без особливих церемоній та надлишку охорони підійшов до зустрічаючих. Вислухавши вітання посадовців, спікер по-дружньому сказав „привіт!” спудеям. Невимушеності ситуації сприяв і неофіційний одяг Яценюка: він приїхав у джинсах і без краватки.
Ректор академії провів Голові Верховної Ради екскурсію навчальним закладом. Зокрема, посадовець побував у аудиторіях, музеї, бібліотеці, а також в університетському храмі, де хор зустрів його виконанням „Многая літа”. У свою чергу, Арсеній Яценюк у кожну із двох скриньок для пожертв вкинув по купюрі номіналом двісті гривень.
Потому в актовій залі відбулася зустріч спікера зі студентами, у розмові з якими він, зокрема, зупинився на питаннях освіти, зазначивши, що його турбують проблеми у цій галузі. Передусім, переконаний пан Яценюк, українська освітня система має виховувати особистість. У тойже час, на його думку, наявність в Україні близько тисячі вищих навчальних закладів – це забагато. Щоб скоротити їх кількість, можна піти двома шляхами – статистичним, тобто запровадити нову хвилю атестації, але цей шлях є хибним. Інший більш прагматичний – формування переліку ВНЗів, які найбільш привабливі для роботодавців, для людей, які потребують мудрих дітей.
– Це буде найкращий шлях, коли ми відсіємо сміття, що є в системі освіти, – наголосив Голова Верховної Ради.
Говорячи ж про фінансування українських „вишів”, він зазначив, що зараз фінансування держамовлення сягає 10 мільярдів гривень. І цього досить.
– Гроші є. Просто їх потрібно менше красти й ефективніше використовувати, – підкреслив Арсеній Яценюк.
Зупинився спікер і на впровадженні незалежного зовнішнього тестування, назвавши його хорошим кроком, але який, на жаль, не змінить усієї системи освіти. Тому адаптація Болонського процесу, на його думку, повинна проводитися поступово, зважаючи на українські реалії. І, як зізнався Арсеній Яценюк, сьогодні, маючи за спиною дві вищі освіти, він сам би не відповів на половину тестів, що були запропоновані випускникам.
Марина ДАНИЛЮК,
Острог.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору