Рівне:

Створення та просування сайтів

Вогняні фонтани

Суспільство 25-січ, 2007, 16:259 prov 1 968
Нині жодне свято державного чи корпоративного масштабу не обходиться без феєрверку. Це — як десерт на щедрому столі, якого всі нетерпляче чекають. Зрештою, у вечірньому рівненському небі у новорічну та різдвяну пору зоряні букети розцвітають мало не щодня.
Розсипати над головою зоряні квіти — недешеве й небезпечне задоволення. Найдешевша салютна установка коштує 20 гривень, найдорожча — близько двох тисяч. Асортимент широкий — до сотні найменувань, а починається він зі звичайних новорічних бенгальських вогнів (одна гривня за 10 штук). Дитяча забавка. Далі йдуть свічі піротехнічні, такі собі вогняні фонтанчики на 1,5 — 3 хвилини. Принцип їхньої дії — як бенгальських вогнів, вони лише більші за розміром і горять довше, але обсмалити брови, обпекти руки також можуть.
Що стосується піротехнічних засобів із мультиефектом, то вибір їх теж доволі різноманітний. Залежно від калібру і висоти польоту ракети бувають більш або менш «круті», тобто ефектні. Але техніка безпеки для всіх однакова: піротехнічний пристрій треба встановлювати подалі від людей, дерев, машин, будинків. Якщо, наприклад, висота вильоту піроелементу — 20 метрів, то саме в такому ж радіусі від нього не має бути жодної людини, авто, будинка. Чим більша висота, тим більший радіус. Після салюту не слід підходити до місця запуску упродовж 15 хвилин, тому що може вибухнути запізніла ракета.
Дещо безпечніші «фонтанчики», які не стріляють, а лише горять (заввишки 2 чи 5 метрів). Вони коштують усього 30 гривень. Є також «хлопавки», які вистрілюють конфеті на висоту 8 — 15 метрів. Їх використовують не лише на Новий рік біля ялинки, а й на весіллях, корпоративних вечірках, ювілеях. З’явилася також піротехнічна свічка «Квітка лотоса», якою прикрашають святковий торт.
Усе це, так би мовити, піротехнічні засоби, якими можуть користуватися всі охочі, за винятком дітей до 18 років. Їм взагалі не продають феєрверків.
А ракети калібру 75 мм, які злітають на висоту 100 метрів і більше, — це вже справа рук піротехніків-професіоналів. Професійний феєрверк, який ми бачимо над нашим містом у дні державних свят, на день міста, триває упродовж трьох хвилин. Гармати водночас дають залпи з кількох місць — і небо, наче величезна клумба. Дивовижна картина! Для бюджету міста ті три хвилини обходяться в доволі кругленьку суму (один професійний феєрверк — це одна тисяча у. о.). Замовлення піротехніка — 250 у. о. Він виконує будь-яку забаганку. Скажімо, ви хочете освідчитися у коханні своїй дівчині. Піротехнік може написати на небі зорями ім’я вашої коханої. Одна буква такого освідчення коштуватиме вам 50 доларів. Утім, закохані грошей не лічать і не шкодують.
Втім, сьогодні вже нікого не здивуєш феєрверками. Адже мало урочистих подій обходяться без кульмінаційного моменту — феєрверку. Але чи знаємо ми, що ж таке феєрверк і салют? Як стверджують піротехніки, салют — це вогненне дійство в нічному або похмурому небі, ефект якого досягається за допомогою піротехнічних зарядів, якими вистрілюють зі спеціальних салютних батарей. Для того, щоб не заглиблюватися в часи Петра I, досить пригадати Велику Вітчизняну війну. Усі чули про салют Перемоги, який відбувся в Москві 9 травня 1945 року. Із тисячі гармат пролунало 30 залпів.
А що ж таке справжній феєрверк? З таким, на перший погляд, банальним запитанням звернулися до професійного піротехніка, Ігоря Хуткого, який охоче поділився своїми професійними секретами.
Усім відомо, що користуючись тією піротехнікою, яку продають у магазинах, можна влаштувати феєрверк власноруч, однак, як зауважив Ігор Хуткий, у роботі піротехніків є один великий мінус — вони не бачать власних творінь — феєрверків, тому що працюють на майданчику, звідки проводять запуск піротехнічного обладнання. Вони зобов’язані стежити за пультами, страхувати один одного. Тому підводять очі догори тільки тоді, коли пролунає фінальний залп. Тому людина, яка збирається влаштувати феєрверк, наприклад, на Новий рік, відразу прирікає себе на певні незручності. Крім того, необхідно, у першу чергу, дотримуватися правил техніки безпеки. 50% часу, відведеного на підготовку феєрверку, доводиться витрачати на пошук майданчика, безпечного для глядачів, тому що для того, щоб свято вдалося, необхідно докласти чимало зусиль, а зіпсувати його, як відомо, дуже просто. Тим паче, що навіть професійні піротехніки не завжди можуть контролювати те, що відбувається на майданчику.
— Тож, у першу чергу, повинна бути якісна піротехніка, — каже пан Ігор. — А ще дуже важливо — проводити феєричне дійство на безпечному майданчику. І навіть тоді, коли ви дотримуєтеся цих вимог, піротехнік повинен перестрахуватися, передбачити послідовність запалювання піротехнічних виробів, а також вибрати траєкторію відступу. Підпалив один піротехнічний засіб — відступив, другий, третій… Тож, якщо ви хочете помилуватися красою феєрверку, не переймаючись у цю хвилину власною безпекою, найкраще довірити цю справу спеціалістам.
Адже піротехніка, якщо вірити спеціалістам, пані примхлива. Якщо, наприклад, здіймається шквальний вітер зі швидкістю 12 м/сек, вона веде себе зовсім по-іншому, ніж у звичайних погодних умовах, і не виходить на задану висоту.
— І вам доводиться чаклувати, щоб вітер дув у потрібному напрямку… А це вже, як Бог дасть. Буває, що ми цілий день можемо монтувати, і погода буде чудова, а на ніч зривається вітер. Саме тоді, коли заходить сонце, погода змінюється. Погано й тоді, коли вітру зовсім немає, тому що дим від піротехніки осідає знизу і заважає бачити те, що відбувається вгорі. Звичайно, погоди передбачити неможливо, тому раз на раз не виходить.
— А як зробити феєрверк якомога яскравішим, ефектнішим?
— Усе залежить від того, що подобається людям. Одні, наприклад, надають перевагу потужному вибуху. Великий заряд запускається на відповідну висоту — від 150 метрів і вище, а коли він розкривається, діаметр феєрверку сягає від 70 до 100 метрів.
У магазинах такої піротехніки не продають, там пропонують багатозарядні салютні установки, які заряджають у Китаї. Буває, що навіть самі продавці не застраховані від наслідків того, що вони продають.
Української піротехніки сьогодні взагалі немає. Раніше було налагоджене виробництво піротехнічних зарядів у Харкові і в м. Шостка Сумської обл. У Харкові виробництво поки що призупинено, тому що вітчизняним виробникам дуже важко конкурувати з Китаєм, який, м’яко кажучи, штампує піротехніку. Харківські виробники починали цю справу, як кажуть, з нуля, — з піротехнічної суміші, з її пресування. Собівартість таких зарядів дуже висока, а якість, на жаль, низька. Шосткінці пішли іншим шляхом. Вони в Китаї закуповують піротехнічні елементи і заряджають їх у себе салютними установками. Однак у Шосткінського заводу досвід незначний, тому вони намагаються експериментувати, хоча не завжди отримують очікуваний результат. Зокрема, у Шостці виготовляють якісні зарядні установки, але при цьому не передбачене дотримання вимог техніки безпеки.
— А чи дорого коштує така піротехніка? До того ж, від ціни залежить якість?
— Знову ж таки, це залежить від того, що ви хочете побачити. Парковий феєрверк, коли максимальний вихід заряду сягає 50 метрів, коштує 600-700 грн. Звичайно, можна придбати й дешевшу піротехніку, але варто чітко розуміти, що чим менше ви платите, тим менше піротехнічної суміші згорить і тим бідніший буде ефект. Якщо ви заплатите 150 гривень, отримаєте видовище, яке триватиме максимум одну хвилину, а то й менше.
— А які феєрверки замовляють рівняни? Чи бувають дуже дорогі замовлення?
— Рівняни замовляють мало, тому що піротехнікою сьогодні нікого не здивуєш, вона продається на кожному кроці. Однак, звертаючись до спеціалістів, замовники повинні розуміти, що платять не просто за піротехніку, а, в першу чергу, за її якість. Із того, що ввозиться з-за кордону, відбираємо найефектніше і найякісніше. Крім того, можемо або пришвидшувати, або сповільнювати салютні установки. Піротехніка працюює так, як нам потрібно. Тому замовники платять за наші знання. А ще за засоби ініціації, адже одна справа — коли з салютними установками працюють професіонали, інша — коли людина з запальничкою бігає по полю і їх запалює, а вони стріляють одна за одною. Отже, це не такий простий процес. Звичайно, якщо хтось говорить: “я згідний заплатити 20-30 гривень, відстріляйте мені цю піротехніку”, ми можемо відстріляти її безпечно. Але феєрверк — це не черговий вибух, а справжня художня програма, в якій одна картинка буде динамічно змінюватися на іншу, де один ефект у повітрі триватиме не довше 10 секунд.
— Наскільки різноманітні бувають феєрверки?
— Де феєрверк — там свято. Звичайно, якщо його замовляють на Новий рік, то хочуть бачити зображення ялинок. Ми, наприклад, створили ефект годинника, на якому палаючий промінь імітує годинникову стрілку. У міру того, як вона рухається, спалахують цифри на годиннику, а коли наближається до цифри “12”, починається найголовніше дійство — власне феєрверк. Що стосується днів народжень, то якщо люди відзначають круглу дату, то замовляють різноманітні зображення цієї дати. Якщо це весілля, то багато кому подобається, коли феєрверк починається з того, що спалахує зображення серця або обручок. Діаметр однієї вогняної обручки може сягати трьох метрів. Наречені на весіллі хочуть бачити і фонтани, і водоспади. Є заряди у вигляді сердець, є “серце в серці”. А в основному, більшість феєрверків дуже схожі між собою.
— Ваша порада піротехнікам-любителям.
— Кожна людина, яка споглядає феєрверк, хоча б на кілька хвилин стає дитиною. Тому багато хто сам виявляє бажання бути піротехніком, хоча це й дуже небезпечно. А буває й таке, що чоловік несе під рукою салютну установку, а в зубах у нього цигарка… Я радив би звертатися до професійних піротехніків. Працівники нашої фірми періодично проходять стажування у великих піротехнічних фірмах, беруть участь у з’їздах, зльотах піротехніків. Піротехніка веде себе непередбачено, тому людина, яка присвятила себе цій справі, повинна пам’ятати про ймовірні наслідки. Тому у нашій роботі за будь-яких обставин на першому плані безпека.
Спілкувалася
Наталія Левчун,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору