Рівне:

Створення та просування сайтів

Археологи знайшли бомбу

Кримінал 24-лис, 2005, 13:349 prov 1 056
У переддень великого церковного свята – Святого Михайла – в Дубенському районі Рівненської області працювала група археологів. Істориків цікавило історичне минуле території Тараканівського форту, відомого ще з часів третього поділу Польщі в 1795 році. Під час проведення досліджень в одному з колодязів археологи випадково натрапили на предмет, досить схожий не авіабомбу. Це припущення викликало в істориків неабияку тривогу, адже за часів Великої Вітчизняної війни шахти Тараканівського форту слугували своєрідними артилерійськими складами.
Про небезпечний предмет одразу повідомили рятувальників з Головного управління МНС України в Рівненській області. Місце знахідки взяли під охорону співробітники міліції.
Для встановлення реального стану небезпеки виявленого металевого предмету на територію форту прибув начальник групи піротехнічних робіт Головного управління МНС в області Ярослав Киричок. За допомогою рятувальних мотузок він спустився на дно 25 метрового колодязя. За лічені секунди досвідчений піротехнік встановив, що знайденим предметом є ніщо інше, як 100 кілограмова фугасна авіаційна бомба часів Великої Вітчизняної війни. Незважаючи на 60 річний вік, бомба знаходилася у справному стані і була смертельно небезпечною. Тому, щоб її підняти та знешкодити, необхідно було ретельно підготуватися.
За вказівкою заступника начальника ГУ МНС Сергія Соломчука співробітники аварійно-рятувального загону в короткий термін виготовили спеціальну залізну триногу з лебідкою, за допомогою якої можна було підняти на поверхню небезпечну “леді”.
21 листопада фахівці МНС приступили до небезпечного знешкодження. Для освітлення місця роботи встановили ста-ціонарну електростанцію. Через нехватку кисню у глибокому колодязі піротехнікам довелося діяти в апаратах захисту органів дихання. Після того, як майор Киричок надійно обв»язав авіаційну бомбу рятувальними мотузками, його колеги сантиметр за сантиметром почали піднімати смертельну знахідку. Задля того, щоб бомба безпечно минула вмуровані в шахті металеві балки, Ярославу Киричку довелося супроводжувати увесь шлях нагору та підтримувати руками смертоносну пам»ятку війни.
Після цього слід було досить обережно винести підняту 100 кілограмову бомбу через вузькі коридори військових казематів, що були наполовину затоплені. Лише потому фугасну авіабомбу рятувальники ретельно розмістили на кузові машини розмінування МНС і в супроводі працівників ДАІ вивезли у безпечне місце та успішно знешкодили.
Микола ПРОКОПЧУК,
інспектор центру пропаганди Головного управління МНС України в Рівненській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору