Рівне:

Створення та просування сайтів

АРТЕМ ВИШНЕВСЬКИЙ ОТРИМАВ…ТРЕТЮ РУКУ

Актуально 29-чер, 2006, 11:029 prov 2 167
Завершився Всеукраїнський конкурс романів, кіносценаріїв і п’єс “Коронація слова”. Вшосте 1500 молодих українських талантів у царині художнього слова виборювали високі звання переможців. У номінації “Краща п’єса” третє місце журі присудило нашому землякові з Рівного Артему Вишневському.
Артем Вишневський за фахом – історик. Він викладає цей предмет у Рівненській загальноосвітній школі №13, яка давно відома не лише в нашому краї юними літературними талантами. Адже тут багато літ керівником мистецького гуртка “Провесінь” працювала знаний педагог-філолог Ірина Мізюк. Саме за її участі школярі постійно залучалися й залучаються досі до краси рідного слова, творячи це слово й публікуючи його на шпальтах газет, журналів, альманахів, окремих книг. Тож поява в цьому навчальному закладі нового вчителя-літератора – аж ніяка не сенсація.
Артем без творчості не уявляє свого життя. Особливо прикметним є те, що він обрав для своєї літературної праці досить складний жанр – драматургію. Власне, цей жанр завжди належав до “дефіцитних” не лише в українській літературі. Авторів цікавих п’єс і сьогодні на пальцях перелічиш. Тож участь у “Коронації слова” рівнянина – явище досить відрадне.
До цього Артем Вишневський уже встиг про себе заявити як перспективний і самобутній драматург-початківець. Його п’єса “Різниця” побачила світ в альманасі молодої української драматургії. А виставу “Суд” сценізували. Він брав участь разом із відомими вітчизняними авторами в розробці проекту розвитку вітчизняної драматургії. Багато читає, вивчає здобутки світової драматургії, пише нові п’єси. Словом, хоче знайти свою стежку в цьому складному і такому потрібному мистецтві.
— У те, що моя п’єса не залишиться поза увагою журі Всеукраїнського конкурсу, я вірив, — зізнається молодий драматург. – Бо рукописи розглядаються анонімно, відтак якогось блату чи упередженості не може бути. По-друге, до складу журі входять не лише письменники, а представники інших творчих професій: артисти, літературознавці, театральні режисери, телевізійники… А це гарантує різносторонній погляд на той чи інший конкурсний твір.
На “Коронацію слова” Артем Вишневський надіслав п’єсу під вельми, здавалося, примітивною назвою – “Про потяг, валізи, мотлох та дещо більше”. Сюжет простий і водночас незвичний. У п’єсі діють два персонажі – двоє закоханих. Він розмовляє з Нею про найсокровенніше доти, поки не стає зрозумілим, що Вона є всього-на-всього відображенням на відеоекрані, позаяк насправді загинула на його очах в автокатастрофі… Твір і за формою, і за художнім змістом належить, швидше всього, до авангардистських. Чи не тому привернув увагу членів журі й виборов високе третє місце серед кращих конкурсних п’єс.
Його автору вручили диплом переможця та красень-приз у формі металевої руки. А ще за отримані кошти лауреат зможе видрукувати п’єсу окремою книгою. Побачить вона світ й у черговому альманасі “Сучасна українська драматургія”.
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору