Рівне:

Створення та просування сайтів

Де готуються майбутні чемпіони

Спорт 20-сер, 2009, 13:399 prov 911
Де готуються майбутні чемпіони


Минулого тижня відбувся прес-тур спортивними спорудами Рівного, організований для представників місцевих ЗМІ. Головною метою цього заходу було показати в яких умовах доводиться тренуватися нашим спортсменам та працювати їх тренерам. Побачене справило гнітюче враження.
Всі об’єкти, які довелося побачити, з великою натяжкою можна назвати спортивними спорудами. Звичайно, колективи намагаються тримати їх у пристойному стані. Але на сьогодні, всі вони застаріли й не відповідають світовим сучасним стандартам. В найкращому стані знаходиться ОДЮСШ, де займається майже 750 учнів. Викладацький колектив працює на „повну” — з 7 ранку до 23 вечора. Проте, як сказав директор школи Сергій Шемосюк, через нестандартні розміри залу, баскетболісти та волейболісти можуть використовувати його лише як тренувальний. Коштами з обласного бюджету проводиться планомірний ремонт, як в середині так і ззовні. Не в кращій ситуації опинилися ДЮСШ-1 та ДЮСШ-5. Будівля першої спортивної побудована ще за Польщі і в ній займаються півтори сотні дітей, у чотирьох відділеннях (спортивна гімнастика, фрістайл, греко-римська боротьба та шахи). За словами заступника директора школи Оксани Ткачук, невеличкий спортивний зал щоденно переповнений дітлахами. Досягнувши певного успіху, провідні спортсмени змушені готуватися за межами міста, аби підвищувати свою майстерність. Зовсім інші проблеми у ДЮСШ-5 (директор Юрій Марчишин). На більш-менш пристойний рівень, тренерський колектив доводить приміщення для велосипедистів (знаходиться у підвальному приміщенні), боксерів (єдиний в області спеціалізований зал, де можна проводити змагання), борців. Проте саме приміщення їм доводиться орендувати. Якщо, до 2007 року вони платили за це символічну плату, то зараз необхідно сплачувати один відсоток від вартості будівлі. А це серйозна сума. Цілком ймовірно, що ДЮСШ-5 доведеться залишити приміщення в якому вони знаходяться із семидесятих років.
На „закуску” був стадіон „Авангард”. По дорозі, журналісти заїхали на довгобуд спортивного комплексу, поблизу Басівкутського озера. Вдалося лише викопати котлован, забити бетонні палі та зробити частину фундаменту. Зараз це все позаростало травою, чагарником та ... деревами. На завершення, присутні були „вбиті” легкоатлетичними манежами у підтрибунних приміщення стадіону „Авангард”. Частину секторів стадіону привели до більш-менш пристойного вигляду, а частину розібрали. Саме, через ці розібрані сектори, дощі заливають приміщення легкоатлетів. Крім того, як сказав президент федерації Борис Чулаєвський, штучне покриття бігових доріжок, яким більше тридцяти років, не відповідають сучасним вимогам. Застаріло і фізично і морально, приміщення фізкультурно-спортивного товариства „Україна” (вул. Шкільна), яке колись було синагогою...
Те, що у Рівному вкрай необхідний сучасний спортивний комплекс — очевидно. Й не було б головного болю, якби на початку 90-х була добудована унікальна спортспоруда поблизу річки Устя. Проте, зараз на цьому місці функціонує „базар Дикого”. Вже проводилися опоряджувальні роботи, вже був призначений директор комплексу, вже спортсмени готувалися в’їхати у новобудову, як все змінилося. А там, одночасно, могли тренуватися як спортсмени ігрових видів спорту, так і легкоатлети, веслувальники. Лишається мріяти й ходити на матчі БК-93 ”Пульсар” та МФК „Рівне” в ДЮСШ-4. Проте, й воно не пристосоване для таких заходів.
У 2007 році Рівненська обласна рада порушила питання будівництва у Рівному Палацу спорту. Депутати звернулися до колег з Рівнеради, з проханням виділити під проект земельну ділянку. Йшлося про землі поблизу Пагорбу Слави. На жаль, за два роки справа не зрушила з місця. Нинішнього року, депутати Ігор Пшеюк та Олег Хомич знову порушили питання будівництва спортивної споруди. Нещодавно, на позачерговому засіданні сесії, обласна рада виділила один мільйон гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації. Спортивний комплекс має постати на вулиці Макарова, неподалік поліклініки №3, на землях Шпанівської сільради. Депутати хочуть зробити обмін — за землю побудувати селянам школу. Як воно буде цього разу, покаже час. Як сказав Ігор Пшеюк, цю нагальну для міста проблему можна вирішити спільними зусиллями міської і обласної влад та держави.
Володимир ПРИСЯЖНЮК.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору