Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівняни переймали досвід Лукашенка

Головна 09-вер, 2009, 16:579 prov 1 489
Рівняни переймали  досвід Лукашенка


Депутати та працівники виконавчого апарату обласної ради, а також тренери обласних спортивних шкіл та представники ЗМІ, днями побували у білоруському Бресті, аби ознайомитися з роботою галузі спорту та туризму. Учасники прес-туру відвідали основні спортивні споруди Бреста – зокрема, обласний спорткомплекс “Брестський”, стрілковий тир, спортивний комплекс для занять з хокею на траві, легкоатлетичний манеж, центр олімпійського резерву з ігрових видів спорту “Вікторія”, спорткомплекс брестського хокейного клубу та обласний центр олімпійського резерву з греблі.
А також побували у спорткомплексі ”Волна” у м.Пінськ, який обслуговує студентів та жителів міста.
Варто зауважити, що всі ці споруди перебувають у комунальній власності області або міста, а отже, фінансуються з державного чи переважно місцевих бюджетів. Рівненську делегацію найбільше вразило те, що галузь майже на 100 відсотків самоокупна.
Як розповів директор обласного спорткомплексу ”Брестський” Валерій Пєрзанов, їхній заклад заробляє за рахунок додаткових послуг: в комплексі є тренажерна зала, сауна, працює кафетерій та готель. Тут розміщена головна футбольна арена області, а також стадіон для розминок, сектори для стрибків у довжину, для метання списа та молота. Саме до спорткомплексу ”Брестський” приїжджають на збори футбольні команди вищої ліги та спортсмени з-за кордону. ”Наша спортивна споруда відповідає найсучаснішим вимогам, а матеріальна база приваблює спортсменів високого рівня. Це дозволяє нам самим на себе заробляти. А це, в свою чергу, дозволяє залучати до занять спортом дітей. Бо більшість дитячих секцій у нас безкоштовні. Крім того, ми розвиваємо масовий спорт – у нашому спорткомплексі тренують тисячі мешканців Бреста. Але усіх охочих ми не можемо задовольнити”, — зауважив Валерій Пєрзанов.
Не менше вражень залишив спорткомплекс ”Строитель” — чи не найкраща в області база для занять з хокею на траві. Розміщена у спальному районі Бреста, споруда включає кілька спортивних полів і активно розвиває власну інфраструктуру. Тут працюють готель, ресторан, є сауна та платна автостоянка. Будується фітнес-клуб. ”Завдяки цьому у 2008 році спорткомплекс заробив 230 тис.доларів, а за підсумками шести місяців ми майже вийшли на самоокупність”, — поділився секретами успіху директор спорткомплексу ”Строитель” Анатолій Новицький. Загальний бюджет клубу складає 1 млрд. білоруських рублів.
Варто зауважити, що всі кошти, які заробляє галузь спорту, місцева влада знову ж таки вкладає у спорт. У Бресті працює чотири муніципальні басейни, а наступного року планується відкриття нового спорткомплексу на чотири ванни. Зводиться новий Льодовий палац, адже комплекс Брестського хокейного клубу не може вмістити всіх охочих займатися хокеєм та фігурним катанням.
Білоруси активно переймаються розвитком масового спорту. Переконатися у цьому учасники прес-туру змогли на базі спорткомплексу ”Волна”, що в м.Пінськ. Спортивне містечко Поліського університету вміщує льодову арену, дорослий та дитячий криті басейни, футбольний стадіон, легкоатлетичну арену, відкриті ігрові майданчики, спортзал, кафетерій та фізкультурно-оздоровчий комплекс. За словами дирекції, у спорткомплексі займаються не лише студенти вишу, а й усі охочі жителі Пінська.
На запитання рівненської делегації, як їм вдалося зберегти та розвинути галузь спорту, білоруські колеги відповіли: в Білорусі діє чітка і досить жорстка державна політика з підтримки та розвитку спорту. Наприклад, діє Програма Президента РБ з будівництва нових спортивних споруд, видано Указ глави держави з підтримки ігрових видів спорту. А головне, що ці документи чітко фінансуються з державного, обласного та місцевого бюджетів, держава жорстко контролює терміни їх реалізації.
Але головним об’єктом прес-туру став центр олімпійського резерву з ігрових видів спорту “Вікторія”. Проект саме цього спорткомплексу запропонували обласним депутатам білоруські колеги для зведення Рівненської обласної ДЮСШ. Нагадаємо, на цьогорічній липневій сесії обласна рада виділила 1 млн.грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації та адаптацію білоруського проекту до нашої місцевості. В цю суму також включено витрати на проведення комунікацій і завершення першої черги будівництва.
Днями під головуванням першого заступника Рівненської облдержадміністрації Юрія Благодиря відбулася нарада, за підсумками якої Головному управлінню Держкомзему у Рівненській області дано доручення забезпечити подання в установленому законодавством порядку матеріалів до Кабінету Міністрів України щодо погодження місця розташування земельної ділянки під будівництво спортивного комплексу обласної дитячо-юнацької спортивної школи. Нагадаємо, попередньо мова йшла про ділянку в районі вулиці Макарова у Рівному площею 10,4 га. Крім того, управлінню з питань будівництва та архітектури облдержадміністрації дано доручення визначитися щодо можливості забезпечення мінімальних термінів, схеми проведення тендерних процедур та подати відповідне оголошення.
Юлія Василенко,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору