Рівне:

Створення та просування сайтів

Коротко

Україна і світ 15-жов, 2009, 10:229 prov 867
Вперше за 40 років Нобелівська премія з економіки — в руках у жінки
Нобелівська премія у сфері економіки вперше дісталася жінці. Нагороду присудили американці, 76-річній Елінор Остром, за аналіз економічного управління. Основна її робота називалася ”Управління суспільством: еволюція інститутів колективних дій” (1990).
Крім того, Нобелівську премію з економіки отримав 77-річний американець Олівер Уїльямсон, який також займався дослідженнями в сфері економічного управління. Основними роботами Уїльямсона в економіці вважаються ”Корпоративний контроль і ділова поведінка: дослідження ефектів організаційної форми підприємницького вибору” (1970) і ”Ринки та ієрархія: аналіз і антитрестові висновки” (1975).
Премію заснував у 1968 році Банк Швеції з нагоди свого 300-річчя. Формально ця нагорода офіційною вважатися не може, оскільки її засновник Альфред Нобель, якому і самому впродовж кар’єри підприємця доводилося вирішувати немало економічних питань, в своєму заповіті від 1895 року на рахунок економістів нічого не написав. Банк відраховує щорічно Нобелівському фонду суму, рівну одній Нобелівській премії. У нинішньому році вона складає 10 млн. шведських крон ($1,4 млн).
Центробанки світу замінюють долари на євро та японську ієну
Центральні банки багатьох країн світу прагнуть в останні місяці позбутись доларів США і намагаються придбати більше євро і японську ієну.
Згідно з поширеними сьогодні в лондонському Сіті даними, в II кварталі поточного року на європейську і японську валюти припало 63% нових надходжень в банківські активи.
Як відзначають в лондонському Сіті, адміністрація президента США Барака Обами проводить політику слабкого долара з тим, щоб спробувати збільшити експорт і скоротити зовнішню заборгованість шляхом знецінення національної валюти. Ринки ігнорують заяви членів уряду США про прагнення мати сильний долар, оскільки всі дії фінансових кіл цієї країни свідчать про зворотне.
В результаті зараз частка долара США в нових закупівлях валюти Центробанками країн світу скоротилася до 37% в порівнянні з 63% в 1999 роки. В останні 12 місяців Федеральна резервна система (ФРС) США на 108% збільшила доларову грошову масу, що знаходиться в обігу. Ця безпрецедентна кампанія з емісії нових доларів покликана як підтримати зростання в американській економіці, так і не допустити утворення в ній дефляції. ”Світова економіка утопає в доларах, які роздаються фактично безкоштовно банкам і компаніям”, — заявив у зв’язку з цим співробітник німецького інвестиційного фонду Frankfurt Trust Крістоф Кінд. В результаті долар став об’єктом найбільшої міжнародної спекулятивної гри, коли фонди беруть кредити в американській валюті і купують на неї австралійські і новозеландські долари, банківська облікова ставка за якими значно перевищує встановлену ФРС.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору