Рівне:

Створення та просування сайтів

У Луцьку розроблять програму зі збору та сортування сміття

Волинська область 13-лис, 2009, 08:269 Lobanovskiy 1 176
До 2010 року міський полігон для сміття буде заповнений. Тому вже сьогодні необхідно шукати можливі шляхи виходу з такої ситуації. Це питання стало ключовим під час засідання виконавчого комітету міської ради, який відбувався сьогодні, 12 листопада.
Про це повідомляє Луцька Міська Рада.


Як зазначив заступник міського голови, начальник відділу екології міської ради Борис Сорока, нині сміття на полігон вивозять не лише з Луцька та Луцького району, а й з сусідніх районів – Ківерцівського, Рожищенського, Локачинського, як підприємства, так і люди. З початку експлуатації другої черги на полігон вже вивезли 3 мільйони 82 тисячі кубічних метрів непотребу.

На думку спеціалістів-екологів, вирішити «сміттєве» питання можна двома шляхами – добудувати третю чергу полігону або ж звести сміттєперероблювальний завод. Два роки тому ТзОВ «НЕП» під будівництво такого підприємства в оренду надали земельну ділянку. Однак спорудження заводу ще й досі не розпочате.

Як розповів директор КП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич, на утилізацію сміття на полігоні діють найнижчі тарифи в Україні – 1,57 гривень за метр кубічний. У Брищі сміття рекультивують два трактори, «гусениці» на яких слід змінювати раз у три роки. А така деталь коштує 90 тисяч гривень.

За словами в.о. директора ВАТ «Картонно-руберойдовий комбінат» Ніни Брель, завод може переробити 4 тисячі тони макулатури у місяць. Однак через нестачу сировини, підприємство працює тільки десять днів на місяць, а частину сировини змушене купувати у Польщі та Молдові. КРЗ придбав також і спеціальний крематорій – для спалення різноманітних видів пакетів, пакувальних матеріалів, біологічних відходів.

Голова Рокинівської селищної ради Марія Піскар, зауважила, що у Брищі вже почали будувати станцію з очистки питної води. Фінансування на цей проект виділила Луцька міська рада, за що Марія Миколаївна висловила особливу вдячність луцькій міській владі. Однак зауважила, що цих коштів для фінансування будівництва в повному обсязі буде недостатньо.

Перший заступник голови Луцької райдержадміністрації Володимир Романюк каже, що ділянка, на якій передбачене розширення полігону, з 2002 року внесена у межі Маяківської сільської ради. А тому він не упевнений, що екологи таки дозволять добудову. Заступник начальника управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області Світлана Якубішина зазначила, що між населеним пунктом і полігоном повинна бути санітарна захисна зона. Тільки в цьому випадку екологи можуть дати відповідні дозволи.

Заступник Луцького міського голови Петро Гоцалюк запропонував розробити комплексну програму зі збирання та сортування відходів у Луцьку. Адже на полігон потрапляє не лише побутове сміття, а й промислове. До слова, промислові полігону в Україні мають тільки з десяток міст. Найближчий до Луцька знаходиться у Рівному.

Міський голова Богдан Шиба переконаний, що окреслена проблема – не лише міста, а всієї області. Її можна було б вирішили за умови співфінансування з обласного та районного бюджету. Однак, на жаль, представники обласної ради це важливе засідання проігнорували. До слова, не прислало свого представника і ТзОВ «НЕП»…

Наразі питання з будівництвом сміттєпероблювального заводу лишається відкритим. А тому, згідно з рішенням виконкому, добудовуватимуть третю чергу міського полігону та розроблять програму зі збору та сортування відходів.
Департамент інформаційної політики Луцької міської ради.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору