Рівне:

Створення та просування сайтів

Івано-Франківський Художній музей потребує реставрації

Івано-Франківська область 05-гру, 2009, 10:289 Lobanovskiy 849
На роботу як на останній бій вирушають івано-франківські працівники культури. Не знають, чи повернуться живими. У них їде дах - у прямому сенсі. Будівля, в якій працюють, зведена в 17-му столітті як усипальня засновників міста, панів Потоцьких. Нині тут музей. Та стіни роз’їжджаються і дах ось-ось завалиться. Будинок може знов перетворитися на усипальню… не одного десятка людей.
Владислав, головний художник Івано-Франківського Художнього музею:
- Останнім часом його обов’язки дещо змінилися. Щодня оглядає не експонати на стінах, а самі стіни. Від обстеження залежить життя і працівників, і відвідувачів.
Владислав Симчич, головний художник Івано-Франківського Художнього музею
- Коли дивитися на всіх працівників в музеї, першим ділом дивишся на тріщини, наскільки вони просунулися, не знаєш, що завтра буде.
Завтра і дійсно може не настати. Ось ця тріщина від підлоги до стелі жахає працівників музею вже більше року. І вона не єдина. З’явилися вони після повені 2008-го - вода підтопила підвали. Ще й дерев’яний дах проїли жуки-короїди. Він може обвалитися будь-якої миті. І тоді під уламками опиняться безцінні експонати.
Михайло Дейнега, директор Івано-Франківського Художнього музею:
- До нас приїжджав віце-директор Королівського музею з Кракова, сказав, що у нас немає жодної другорядної роботи, це шедеври світового мистецтва.
В небезпеці опинилися і діти.
Владислав Симчич, головний художник Івано-Франківського Художнього музею:
- В контексті освітніх програм, у нас проводяться майстер-класи, і деякі батьки відмовляються давати дітей через аварійність.
Костел Непорочного зачаття Діви Марії збудував наприкінці 17 сторіччя француз Кароль Беное, якого запросили засновники міста Потоцькі. Ось на цьому місці зберігався їх родинний прах. Тепер тут збирається вода. Вогкість і протяг знищують давні дерев’яні ікони. Десятки з них потребують реставрації. І це тільки маленька дещиця унікальної колекції. Решта 12 тисяч експонатів псуються в занедбаному фонді. Влада обіцяла збудувати виставкові зали, та так і забула.
Михайло Дейнега, директор Івано-Франківського Художнього музею:
- Все складається не на нашу користь: вибори, епідемія, і так воно постійно.
В старому костелі перебувало безліч комісій. В яку суму обійдеться ремонт національної спадщини та де взяти гроші, чиновники не знають.
Василь Тимків, працівник Івано-Франківської облдержадміністрації:
- Я суму сказати не можу, спеціалісти мають сказати з обласного бюджету, потім будемо ставити перед міністерством.
А поки працівники музею з острахом чекають зими.
Михайло Дейнега, директор Івано-Франківського Художнього музею:
- При великому снігопаді цей дах може осісти.
Руйнація пам'ятки хвилює хіба що її працівників. Коштів на ремонт, як і раніше, катма. Тільки за попередніми підрахунками, на це потрібно півтора мільйона гривень.

Світлана Лунгор, Марина Криворотова, Івано-Франківськ, НТН.
НТН
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору