Рівне:

Створення та просування сайтів

Житомирській обласній організації ФСТ "Динамо" виповнилося 81 рік

Житомирська область 09-гру, 2009, 08:269 Lobanovskiy 953
Днем заснування Житомирської обласної ради ФСТ «Динамо» України вважається 1928 рік. Це стало початком славетного літопису обласної організації. Про минуле та сьогодення Житомирського ФСТ — наша розмова із заступником голови, директором Житомирської обласної асоціації професійних видів єдиноборств, тренером збірної команди, майстром 4 Дану Леонідом Українцем.
- Леоніде Михайловичу, з чого все почалося?
- В пошуках нових методів покращання фізичної та бойової підготовки особового складу органів внутрішніх справ 81 рік тому на Житомирщині було засновано пролетарське спортивне товариство «Динамо». З перших днів роботи президія окружної ради провела значну роботу по організаційному зміцненню і розширенню колективів, залученню в члени товариства співробітників і військовослужбовців ГПУ- НКВС, їх сімей, створенню спортивної бази. Виступаючи у складі збірної України на першій спартакіаді в Москві (1928 року) динамівка із Житомира Наталія Варенцова стала призером спартакіади, а в 1929 році – чемпіонкою Всесоюзної ради «Динамо», встановивши всесоюзний рекорд товариства з бігу на 300 метрів.
Розповідаючи про ветеранів та громадський актив, добрим словом хочеться згадати багатьох, які словом і ділом внесли вагомий внесок у розвиток і становлення Житомирської організації. А це і Шевчук О.К., який нагороджений найвагомішою відзнакою ФСТ «Динамо» України «За заслуги», йому присвоєно звання «Почесний працівник фізичної культури і спорту України».
Свій добрий слід у житті обласної динамівської організації лишив Михайло Рудий, який на різних посадах пропрацював 38 років. Про нього говорили, що він «символ Динамо».
Важливу роль у спортивному житті обласної організації відіграв Дмитро Дамб, гравець і тренер футбольної команди. Йому одному із перших в Україні, в 1934 році присвоєно почесне спортивне звання «Суддя республіканської категорії з футболу».
- Напевно, лічені спортивні організації України можуть пишатися такими досягненнями, як Житомирське «Динамо»?
- Безперечно, сьогодні серед членів є відомі на весь світ особи, і менш імениті, адже мета ФСТ «Динамо» — це далеко не лише підготовка спортсменів для участі в олімпійських іграх, все ж таки основне завдання цієї унікальної структури — розвивати службові прикладні види спорту. Щоб не бути голослівним, наведу приклад дільничного інспектора Богунського райвідділу лейтенант міліції Юлії Сапунової, яка здобула «золото» й стала чемпіонкою етапу Кубка Європи, що нещодавно проходив в Ізраїлі. До того ж, у нас значно розвинулися професійно-прикладні та не олімпійські види спорту, особливо після створення Житомирського філіалу Київського центру спеціальної підготовки. В центрі пройшло підготовку багато тисяч правоохоронців, які організували секції і групи у своїх підрозділах. За останні роки в Житомирській облорганізації «Динамо» підготовлено один майстер спорту міжнародного класу та 12 майстрів спорту України з рукопашного бою.
На Чемпіонаті Світу 2006 року з рукопашного бою Олександр Коваленко став чемпіоном у командному і третім в особистому заліку, Артем Українець та Артем Дідур - срібними, а Олександр Білан- бронзовим призером чемпіонату світу. Динамівські спортсмени з рукопашного бою на чемпіонатах України постійно виборюють призові місця.
Незважаючи на об’єктивні труднощі, обласній раді вдалося зберегти мережу, контингент тренерів-викладачів та більшість дитячо-спортивних шкіл. Так, при ЖОО ФСТ «Динамо» функціонує дитячо-юнацький клуб «Академія бойових мистецтв» та 7 клубів у містах та районах області.
Разом з Центральною радою ФСТ «Динамо», МВС України динамівці Житомирщини здійснюють шефство над Радомишльською школою-інтернатом для дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування.
- У таких жорстких умовах існування без підтримки керівництва дуже складно.
- Так, дійсно. Житомирську обласну організацію «Динамо» традиційно з перших років її існування очолює начальник міліції Житомирщини. З лютого 2008 року головою організації обрано Валерія Павловича Присяжнюка генерал-лейтенанта міліції начальника УМВС України в Житомирській області, який постійно опікується проблемами нашої організації й надає дієву допомогу.
- Леоніде Михайловичу, скільки колективів об’єднує обласна організація?
- Наразі, Житомирська обласна організація ФСТ «Динамо» України об’єднує 40 колективів фізичної культури та нараховує в своїх лавах понад 9 тисяч членів товариства. Щорічно ми проводимо чемпіонати з масових та службово-прикладних видів спорту, наші збірні команди постійно беруть участь у змаганнях «спартакіад» Центральної ради ФСТ «Динамо» України, де стабільно посідають призові місця.
- Насамкінець коротко — про найближчі плани організації.
- Ми продовжуватимемо й далі добрі традиції минулих поколінь, спрямовуючи діяльність на активізацію фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи, спеціальної підготовки особового складу правоохоронних органів, удосконалення майстерності ведучих спортсменів. Сподіваюся, що й надалі гідно утримуватимемо провідні позиції Житомирської обласної організації у Фізкультурно-спортивному товаристві «Динамо» України.
Записала ст. інспектор ВЗГ УМВС України
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору