Рівне:

Створення та просування сайтів

На Волині з початку року зафіксовано зростання кількості грабежів мобільних телефонів

Волинська область 22-лют, 2010, 11:339 Lobanovskiy 871
Останнім часом правоохоронні органи отримують усе більше повідомлень від громадян про факти грабежу. В зв’язку з цим органи внутрішніх справ розглядають питання про збільшення кількості патрульних нарядів, особливо у вечірній та нічний час.

Заступник начальника УГБ УМВС України у Волинській області підполковник міліції Анатолій Шумік зауважив, що громадянам потрібно бути обачнішими, адже злочинці не сплять. З початку року зросла кількість грабежів мобільних телефонів. Наразі зафіксовано 20 таких випадків. Як правило, зловмисник спочатку обирає собі жертву, деякий час слідкує за нею, а тоді – відбирає телефон. Діють у зловмисників і свої налагоджені схеми. Погодьтеся, з кожним траплявся випадок, коли на вулиці підходить незнайомий та жалісно просить скористатися вашим телефоном – буцімто свій залишив eдома, а зателефонувати потрібно терміново. Одним словом, екстремальна ситуація. При цьому всьому дивним залишається те, що практично кожен третій довірливо „ведеться” на такий „лохотрон”. А зрештою – залишається без свого мобільного телефону.

Тож, щоб не стати жертвою злочину, намагайтесь дотримуватись таких елементарних порад:

- не викладайте телефон або гроші на стіл у кафе й ресторанах, не діставайте на зупинках і в автобусах, щоб продемонструвати свій рівень доходів;

- не давайте дзвонити зі свого мобільного незнайомим людям. Відмову на прохання мотивуйте тим, що у вас на рахунку немає грошей або розрядився акумулятор. Проінструктуйте своїх дітей, як поводитися в такій ситуації, оскільки підлітки соромляться відмовити людям у проханні й найчастіше стають жертвою грабіжників;

- не носіть телефон у сумці або барсетці. Найнадійніше місце – внутрішня кишеня. І, звичайно ж, не варто вішати мобільний телефон на шию;
- не розмовляйте по телефону на вулиці. Особливо якщо ви повертаєтесь пізно ввечері і наодинці. Помітивши підозрілих людей - припиняйте розмову;

Також варто пильно слідкувати за своїми речами, особливо сумками, барсетками, цінними паперами. Не варто, йдучи вулицею, демонстративно розмахувати ними, адже це найлегший спосіб для злочинця скористатися моментом.

У громадському транспорті звертайте увагу на осіб, що знаходяться поблизу вас. Якщо деякі з них викликають у вас підозру і сумніви – перейдіть на інше місце. Та при цьому знову ж таки не забувайте стежити за своїми речами.

Але слід також пам’ятати, що грабіжник може „завітати” до вашої домівки. Тому завжди пильнуйте, чи зачинені вхідні двері. Не пускайте до оселі незнайомих вам осіб. В разі необхідності повідомте сусідів, аби ті навідались до вас і могли підтвердити факт „непроханого гостя”.

Якщо ж усе таки ви стали жертвою грабіжника – не зволікайте, негайно повідомляйте про це у міліцію. Бо викрадені речі, золоті вироби, мобільні телефони легше віднайти по «гарячих» слідах, ніж через деякий проміжок часу. Тож коли з вами сталась біда – звертайтесь у міліцію негайно. Це зменшує шанс злочинців лишитись не покараними.



Юлія Сіліч,

ВЗГ УМВС України

у Волинській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору