Рівне:

Створення та просування сайтів

Валентин Бондарчук: Управління Держрибохорони працює в посиленому режимі

Кримінал 17-кві, 2008, 15:259 prov 1 757
— Пане, Валентине, заборона на виловлювання риби та інших водних живих ресурсів під час нересту вступила в дію з 1 квітня. Як довго вона діятиме?
— На річках заборона діятиме до 20 травня, на озерах, ставках та інших водоймах – до 10 червня, і, нарешті, у придаткових системах річок рибу можна буде ловити починаючи з 30 червня.
— Як проходить ваша робота в період нересту? Скільки правопорушень вже викрили?
— На цей час ми викрили уже 195 порушень. Це – вдвічі більше ніж, скажімо, в грудні. Наше управління працює зараз у посиленому режимі. Використовуємо усі наявні ресурси на 100 відсотків. На охороні водойм області задіяні іхтіологи та юридична служба. Увесь особовий склад управління Держрибохорони працює без вихідних, адже браконьєри також зараз не рахуються з часом та затратами. З початку місяця ми вилучили більше півтори сотні заборонених знарядь лову (неводи, сітки, павуки, екрани та один підвісний двигун).
— Які справи були найбільш резонансними?
— Таких справ дві, і вони трапилися кілька днів тому. 12 квітня під час патрулювання водойм Костопільського району на річці Замчисько у поле зору правоохоронців потрапили двоє порушників. Після затримання у них вилучили 6 сіток, а також багато пійманої риби – карасів, щук та линів. Своїми діями браконьєри нанесли державі збитків на 600 гривень. Під час оформлення правопорушення працівники Держрибінспекції помітили ще одного місцевого мешканця, у якого вдалося вилучити 2 сітки та рибу карась. За день до того рибінспектори затримали жителя Дубровицького району, який разом із колегою ловив рибу наплавною сіткою. Одному з порушників вдалося втекти, іншого ж за допомогою спецзасобів затримали. У результаті вилучили рибацьку сітку в мокрому стані та підвісний двигун.
— Чи часто трапляються випадки погроз рибінспекторам з боку браконьєрів?
— Так, на жаль, це звичне явище. Майже кожен другий затриманий браконьєр намагається дати інспекторові „ділову” рекомендацію, де і яких порушників ловити, похизуватися своїми діловими зв’язками, а наостанок пообіцяти рибінспектору, що з завтрашнього дня той працювати не буде. Бувають і випадки погроз фізичною розправою. Тоді інспектори звертаються за допомогою до прокуратури та міліції.
— Що можете сказати про оренду водойм?
— Останнім часом почастішали випадки намагання органів місцевої влади передати природні водойми та озера в оренду, хоча Водний кодекс України це забороняє. Особливо ж прикрим є те, що усі водойми передаються в оренду на 49 років. Вважаю, що набагато доцільнішою була б оренда на 5-10 років, після чого можна було б вирішувати доцільність її продовження на більш значний термін.
— Знаю, що нещодавно Ви побували у Севастополі, де взяли участь у з’їзді рибалок. Які враження залишилися?
— Найважливіші питання вирішуватимуться на другій частині цього ж з’їзду, що відбудеться 22 квітня у Києві. Очікується присутність на з’їзді прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. У Києві підніматимуться найбільш наболілі питання, котрі можна вирішити лише за допомогою уряду. Зокрема, до цього часу не вирішене питання з наданням працівникам Держрибохорони статусу держслужбовців, хоча вони відносяться до правоохоронців, носять формений одяг, знаки розрізнення та службову табельну зброю.
Павло ДУТКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору