Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненщина потерпає від пожеж

Головна 15-лип, 2010, 10:389 prov 1 184
Рівненщина потерпає від пожеж


В найгарячішу пору року спеки додає не лише висока температура повітря, а й пожежі, кількість яких з приходом літа стрімко зростає. Лише за перше півріччя 2010 року в Рівненській області виникло 537 пожеж, в яких загинуло 27 людей. Співробітники МНС зазначають, що це на 10% більше, ніж минулого року. Збитки, завдані внаслідок пожеж, склали понад 14 мільйонів гривень.
- Найчастіше причиною займань є людська неуважність, - констатує Андрій Дулгеров, заступник начальника головного управління - керівник територіального органу державного пожежного нагляду підполковник служби цивільного захисту. - Люди через недостатню обізнаність та нехтування елементарними правилами протипожежної безпеки стають заручниками вогню. Така тенденція спостерігається впродовж останніх кількох років. Так, за останніх півроку на Рівненщині 50% займань сталося через необережне поводження з вогнем, 20% - через порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок, 18% - через порушення правил монтажу та експлуатації пічного опалення і 5,4% займань виникли через дитячі пустощі з вогнем.
Від пожеж найчастіше страждають жителі сільських місцевостей, повідомляють рятувальники. Відтак, 60% від загальної кількості займань в області щороку виникає саме у селах.
- Адже радіус виїзду кожної пожежної частини - в межах 3 кілометрів, - розповідає Андрій Дулгеров. - І села, віддалені від райцентру, є заручниками часу, який необхідний рятувальникам, щоб прибути на місце займання. Прикладом можна привести пожежу, яка виникла в минулому році у селі Дубна Рокитнівського району. Подолавши 70 км від райцентру рятувальники вже були вимушені гасити згарище від будівлі, і під час розбору конструкцій було виявлено 4 тіла маленьких дітей. Причиною займання було порушення правил експлуатації електромереж. А практично у кожному районі є лише 1 підрозділ, спроможний виконувати функції пожежогасіння, і знаходиться він в райцентрі. Тому через брак часу пожежники просто не встигають вчасно приїхати на місце трагедії.
Відтак, зазначають рятувальники, надзвичайно важливим питанням є створення місцевих пожежних підрозділів у селах. За регіональною програмою цивільного захисту населення передбачалося створення 96 підрозділів, по 1 одній пожежній команді у кожному районі. Натомість, за останні роки органи місцевого самоврядування створили лише 38 місцевих пожежних команд. А в Рокитнівському, Дубенському, Дубровицькому та Демидівському районах їх взагалі немає. Це значно впливає на ситуацію в районах і допомоги підрозділам МНС чекати немає від кого. Тому й пожежі набувають великих розмірів. Краща ситуація спостерігається лише у Сарнах. Цьогоріч там було створено 3 місцевих пожежні команди.
Для порівняння, за часів радянського союзу діяла пожежно-сторожова охорона і у кожному колгоспі була своя машина для пожежогасінь. Нині ж у пам’ять про ці часи залишилася лише техніка, яку у більшості випадків місцеві пожежні підрозділи використовують і досі.
Наразі рятувальники закликають людей не спалювати суху траву, стерню та сміття, адже вогонь може перекинутися на громадські будівлі, прилеглі території та ліси, а також пошкодити лінії електропередач, що призведе до трагічних наслідків.
Вікторія РИЧКО,Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору