Рівне:

Створення та просування сайтів

Нові правила виборів хочуть оскаржити в КСУ

Україна і світ 15-лип, 2010, 11:139 prov 996
Представники депутатської групи “За Україну!” оскаржать новий Закон про місцеві вибори в Конституційному Суді.
Як зазначається в заяві партії “За Україну!”, вона готова об’єднати зусилля з усіма, хто хоче захищати право вибору і “дати адекватну відсіч узурпаторам народної волі”.
“Закон про місцеві вибори грубо порушує одне з основних прав громадян України - право обирати і бути вибраним”, - підкреслюється в документі
“Мільйони громадян, які не хочуть пов’язувати себе з жодною з партій, не зможуть стати кандидатами, оскільки прийнятий коаліцією Закон всупереч Конституції забороняє самовисування. Навіть міські діючі голови або претенденти на посади мерів, яких підтримує абсолютна більшість населення, не зможуть стати кандидатами, якщо не прилучаться до “правильних” партій і не домовляться з вождями”, - мовиться в заяві партії.
Представники партії “За Україну!” переконані, що головний сенс прийнятого Закону - “усунення від участі у виборах будь-яких реальних опонентів режиму Віктора Януковича, а значить - узурпація влади на місцях”.
Верховна Рада України 10 липня прийняла Закон “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів” (№ 6601), ініційований лідером фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександром Єфремовим.
Закон підтримали 259 з 285 депутатів, зареєстрованих у сесійному залі, зокрема 171 депутат від фракції Партії регіонів, 24 – фракції БЮТ, 15 – НУ–НС, 27 – КПУ, 19 – Блоку Литвина і троє позафракційних депутатів.
Закон передбачає перехід до змішаної системи виборів: 50 % депутатів обиратимуться за партійними списками, 50 % – в мажоритарних округах.
Законом забороняється брати участь у місцевих виборах блокам політичних партій.
Норма про обов’язкове висунення суб’єктів виборчого процесу політичними партіями розповсюджується не тільки на кандидатів у депутати місцевих рад, але і на кандидатів на посади мерів. Тепер вони не зможуть балотуватися самостійно – їх повинні будуть висувати місцеві партійні осередки.
Крім того, в майбутніх місцевих виборах, які відбудуться 31 жовтня 2010 року, забороняється брати участь партійним організаціям, які зареєстровані після 31 жовтня 2009 року.
У законі також зазначається, що чергові місцеві вибори призначаються не пізніше, ніж за 60 днів до дня виборів, а виборчий процес починається за 50 днів до дня голосування.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору