Рівне:

Створення та просування сайтів

Як не захворіти восени?

Здоровя 22-жов, 2010, 12:399 Lobanovskiy 1 140
Хоча грипу в Україні ще немає, різноманітні ГРВІ люди підхоплюють справно, як восени і належить. А сусіди, що чхають в транспорті, по-братськи діляться з оточуючими своїми бацилами. А потім голова тріщить, з’являється кашель, температура, нежить...


Звичайно, можна “накачатися” сучасними антизастудними засобами, але насправді вони лише на якийсь час полегшують стан і допомагають допрацювати до кінця робочого дня. Потім все ж доводиться викликати лікаря і тиждень лікуватися вдома. Як відомо, хворобі легше запобігти, ніж лікувати. Тому про свій дорогоцінний імунітет варто потурбуватися заздалегідь. Зараз в будь-якій аптеці легко купити безліч препаратів, що підвищують опірність інфекціям (якщо рекламі вірити). А можна обійтися і домашніми засобами, що й дешевше і не менш ефективно.
Їмо вітаміни
Найсерйознішу конкуренцію хімічним лікам становлять цибуля і часник – „домашні лікарі” з унікальними бактерицидними властивостями. Для профілактики достатньо вживати 1-2 зубчики часнику на день. Ця доза практично замінює лікарський препарат ідентичної дії. Можна нарізати часник на часточки і ковтати, як таблетки - тоді не з’явиться характерний запах з рота.
Їжте побільше цитрусових (апельсини, лимони, грейпфрути) та інших продуктів, у яких багато вітаміну С. Це хороший спосіб захиститися від застуди. Можна пити сік редьки і їсти яблука разом з чорницею.
Лікарські трави підтримують тонус
Ще одне джерело вітамінів, що підвищує імунітет, - чай, в який додані висушені трави, квіти, ягоди (м’ята, чорна смородина, малина, брусниця, липовий або яблучний цвіт). Пропорції трав і плодів ви сміливо можете підбирати самостійно за смаком. Такі лісові чаї можна застосовувати і як ліки, і профілактично. Вони пом’якшують запальні процеси, підвищують еластичність стінок кровоносних судин. Чай з мати-й-мачухою, липовим цвітом і сушеною малиною, мабуть, найкращий засіб проти частих бронхітів. У чай дуже корисно додавати дрібно порізані яблука або лимон - їх аромат підвищує працездатність і проганяє сонливість. Загалом, у фітоаптеках рецептами з радістю поділяться. А ще для підвищення імунітету і дезінфекції приміщення дуже добре дихати смерековим маслом, олією евкаліпту, шавлії. Так ви одним ударом уб’єте двох зайців: підвищите захисні сили і знищите шкідливі мікроорганізми.
Загартовуйся, якщо хочеш
Уникнути застуд і знизити чутливість організму до них дозволяє загартовування. Не обов’язково, звичайно, відразу пірнати в ополонку, можна розпочати зі звичайних прогулянок. Хоча на вулиці, особливо у вітряну погоду, бажано менше розмовляти і дихати ротом.
Зарядка, тренажери і масаж ще нікому не зашкодили. А якщо ще й у лазню піти хоча б раз на тиждень, то ніяка хвороба не страшна. Але, якщо з цим не складається (гіпертонія, ішемічна хвороба серця або ще якісь протипоказання), то хоча б у теплу ванну залізти можна. А у воду додати морську сіль, приємні вам ароматизатори або настої трав. Після ванни варто облитися прохолодною водою, а потім витертися шорстким махровим рушником.
Якщо все ж є підстави припускати, що ви підчепили інфекцію, то, прийшовши додому, випийте пігулку аспірину. Перед сном приготуйте собі тепле молоко з медом або просто з’їжте ложку натурального меду, не запиваючи нічим. Найчастіше це допомагає на ранок прокинутися здоровим і не згадувати про застуду та грип, а якщо все-таки захворіти, перенести недугу легше.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору