Рівне:

Створення та просування сайтів

Трійня від парасольки

--- 10-травня, 2007, 18:089 prov 1 375
Отакої
— Чи знаєте ви, що корова бокіймівської ґаздині розтелилася трьома телятками? — такою інформацією здивував знайомий млинівчанин, котрий уже був у курсі справи. Звісно, таке повідомлення викликало не просто журналістську, а й особисту зацікавленість, адже за піввіку не доводилося зустрічатися із таким феноменом.

Однак, коли разом із Бокіймівським сільським головою Миколою Рубишем завітали на подвір’я Любові Тростянчук — власниці корови-рекордсменки, то господиня дещо притлумила наш інтерес. Мовляв, хлопці, навіщо про це писати? Можливо, не хотіла «втручання» об’єктива цифрової камери у теляче царство, аби «не зурочити худоби»? Але дипломатичні аргументи сільського голови переконали господиню, що треба до людей донести важливу і цікаву інформацію. І справді, не щодня, і навіть не щороку корови розтелюються відразу трьома телятами.

Одне слово, пані Любов розповіла, що корову у дев’яностих роках минулого століття видали на заборговану заробітну плату на «БАМі» — саме так називають у Бокіймі комбінат хлібопродуктів у Діброві. Якби ж знали, яку диво-годувальницю привели у хлів, то, мабуть, ладні були знову кілька років не одержувати зарплати, аби домашнє господарство поповнити ще такою натуроплатою.

Втім, спочатку нічого особливого не відбувалося і Пасолька (так кличуть корівчину) щороку поповнювала господарство Тростянчуків телятком. Тривало це до тих пір, доки у хід подій не втрутився своїм генетичним потенціалом бичок односельчанина Віктора Мельника. Як результат — у 2005 році Пасолька розтелилася двома телятками. Причому, наступного року повторила досягнення —і знову двійня. Якого господаря не тішитиме така віддача корови?

Але ні пані Любов, ні чоловік Володимир навіть у найпотаємніших мріях не припускали, яким рекордом їх здивує Пасолька у перший день цьогорічного Великодня. А вона цього святкового дня привела трійню — теличку і двоє вертлявих бичків. Щоправда, у господарському доважку селяни вбачають умілу професійну і легку людську руку місцевого техніка штучного осіменіння Миколи Бондарука. Це, так би мовити, з його фахового благословіння і, звичайно, генетичних задатків Пасольки чорно-ряба трійня і з’явилася на світ.

Не секрет, що турботи ці приємні. Тим паче, пані Любові не звикати до таких сюрпризів, бо двадцять років працювала дояркою, плюс ще п’ять на фермі у родильному відділенні. Тобто відповідного досвіду, умінь вистачає і, скажу відверто вистачає й бажання доглянути оте рябе поповнення, яке у деякій мірі викликає ностальгічні почуття. Як-не-як, але значна частина життєвого відрізку випала якраз на літа, коли поралася з худобою на фермі. Не дивно, що ґаздиня стверджує: феномен Пасольки чи не найбільше залежить від неї самої. І як не погодитися із таким твердженням? Звісно, не відкидаючи інших факторів.

Одне слово, бокіймівський феномен заслуговує дослідження фахівців. Бо не так часто корова за три роки дає приплід — сім телят. А поки що Любов Тростянчук доглядає годувальницю і трійко теляток які досить енергійно реагують на появу людей у хліві. Телятка крутяться-вертяться, тож ніяк не вдавалося їх сфотографувати. Онук Дмитро взявся пособляти, але і він не зміг «вишикувати» трійню. Хоча не у знімку річ...

Залишаючи привітних господарів, ми із Миколою Рубишем побажали їм високих і вагомих результатів у господарюванні. Заодно сподіваємося, що наш візит бокіймівським ґаздам буде на фарт...

Віталій ТАРАСЮК

Млинів
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору