Рівне:

Створення та просування сайтів

Полісся — край страусів

Особливий погляд 19-чер, 2008, 09:599 prov 4 055
Втім, ця справа не з дешевих і легких. Крім того, вимагає значних коштів і неабиякої уваги висококваліфікованих спеціалістів. Саме через складні особливості цього виду птахівництва спроби розводити страусів розгорялися у багатьох сільських населених пунктах, але через деякий час згасали. Здебільшого назавжди, але, як би там не було, авантюрна ідея заволоділа мізками окремих ентузіастів.
Не згасла мрія організувати страусину ферму у селі Користь Корецького району, а почала міцно втілюватися у життя. Передусім, відповідно обладнали приміщення, щоб заморським птахам створити всі умови не тільки для проживання, а й для високої продуктивності. Спочатку звезли молодняк страусят віком по 2-3 місяці. Потім створили надійне племінне стадо із добре сформованих сімей, де самки уже неслися.
Вища продуктивність птахів-велетнів, коли сім’ї формуються самостійно, природним способом, а не штучно паруються, через втручання людини. Самець сам підбирає собі 2-3 самки і вони надалі тримаються разом. Із цією метою приміщення, де живуть страуси, поділене на окремі відсіки, відділення для кожної сім’ї.
Важливо також створити для страусів пристойні умови, мікроклімат. Адже малою батьківщиною птахів вважаються теплі краї — Африка, Південна Америка та Австралія, тому у приміщеннях, де вони постійно утримуються, температура повітря повинна бути не нижче +15 градусів. Необхідно також, щоб кожна страусина сім’я мала окремий вигульний майданчик розміром 7 на 70 метрів, щоб пернаті велетні могли нормально розвиватися.
Здорова доросла самка несеться через день, як і курка. Але несе в середньому 15-20 яєць, а потім робить собі перерву на тиждень-два. За сезон страусиха “видає” 60-70 яєць, починаючи з середини квітня і закінчуючи серединою вересня.
Страусине яйце у середньому важить 1 кілограм 700 грамів. Воно досить міцне, бо має шкарлупу товщиною 3-5 міліметрів. За смаком схоже на куряче, але з деяким присмаком і має холестерину значно менше, ніж куряче.
При утриманні на фермі страуси в основному харчуються комбікормом. Малечі, яка вилуплюється вагою 0,7-1,2 кілограма, у корм додають пісок та щебінь. До речі, страусенята у яйці дозрівають протягом 39 днів, а яйце під “квочкою” чи в інкубаторі рекомендується перевертати через кожні 4 години. А виводний період триває два дні.
Коли вже зайшла мова про особливості страусів, читачам цікаво буде знати й про інші характерні риси цих пернатих. Вони відомі неабиякою силою та агресивністю. Ударом ноги самець спроможний вбити коня. З історії відомий факт, коли римські гладіатори змагалися із ними на арені на рівні із левами та тиграми. Страусині кігті надзвичайно міцні і тверді — ними шліфують навіть алмази.
У природних умовах страус може розвивати біг швидкістю понад 70 кілометрів за годину. А тому його важко наздогнати навіть верхи на коні.
Страусина ферма у селі Користь, про яку ми розповіли, не єдина у Корецькому районі. Заморських птахів взялися також розводити й у селі Головниця.
На сьогодні на страусиній фермі у Користі утримується 90 птахів і вона третя за розмірами в Україні.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Корецький район.
Схожі новини
Коментарі - всього 1

Льоша 12-лип, 18:32

А як доглядати за яйцями в інкубаторі?

на скільки вони " потребують уваги " до себе?
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору