Рівне:

Створення та просування сайтів

Гарантії безпеки для України від США: Київ та Вашингтон розпочнуть переговори цього тижня

Головна / Війна з московитами 01-сер, 2023, 09:559 prov 353
Переговори України та Сполучених Штатів Америки щодо двосторонньої угоди про надання гарантій безпеки розпочнуться вже цього тижня. Про це повідомили в Офісі президента України та підтвердили у Держдепартаменті США. Йдеться про гарантії, які діятимуть до вступу України до НАТО, інформує FREEДОМ.
На липневому саміті НАТО у Вільнюсі (Литва) члени “Великої сімки” (G7) підписали спільну декларацію, в якій підтвердили відданість незалежній, демократичній та суверенній Україні в її міжнародно визнаних кордонах та пообіцяли підтримку у протистоянні вторгненню Росії.
“НАТО продовжує залишатися з вами й залишатиметься стільки, скільки потрібно”, — підтвердив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.
Країни “Великої сімки” працюватимуть над забезпеченням стійких сил, здатних захищати Україну зараз і стримувати російську агресію в майбутньому. Відповідно до спільної декларації про підтримку, союзники надаватимуть допомогу в галузі безпеки та сучасного військового обладнання, розвитку оборонно-промислової бази України, тренуватимуть та навчатимуть Збройні сили України, а також зміцнюватимуть економічну стабільність країни.
У Києві розуміють, що не можуть розраховувати на вступ до НАТО, доки триває війна, проте розраховують на гарантії безпеки союзників уже зараз.
“Зокрема гарантії безпеки. Такі важливі для людей гарантії безпеки на шляху до НАТО — не замість. Я ще раз на цьому наголошую, саме гарантії безпеки на шляху інтеграції”, — наголосив президент України Володимир Зеленський.
Члени “Великої сімки” домовилися про те, що кожна країна проведе переговори щодо угод про надання гарантій безпеки та допомоги Україні окремо.
“Гарантії безпеки для України являтимуть собою конкретні та довготривалі зобов’язання, які забезпечать здатність України перемагати та стримувати російську агресію у майбутньому. Це будуть чітко описані формати та механізми підтримки. Йдеться про оборонну та фінансову підтримку, а також про санкції та покарання агресора”, — зазначив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.
Американське видання Politico раніше писало, посилаючись на свої джерела, що США, Велика Британія, Німеччина та Франція розглядають гарантії безпеки за ізраїльською моделлю. Про можливість такого варіанта раніше говорив і президент США Джо Байден.
“Сполучені Штати були б готові забезпечити безпеку — хоча цей процес і займе час — на зразок тієї, яку ми забезпечуємо Ізраїлю, надавши зброю, можливість захистити себе. Якщо буде припинення вогню, якщо буде мирна угода”, — заявив президент США Джо Байден.
В Офісі президента України заявили, що до декларації “Великої сімки” приєдналися й інші країни: їх уже понад 10.
Також на початку серпня у Саудівській Аравії відбудуться міжнародні переговори щодо мирного врегулювання війни в Україні. За повідомленнями ЗМІ, у консультаціях візьмуть участь не лише представники України та її західні союзники, а й делегації країн, що розвиваються. Росію на саміт не запросили. На переговорах обговорюватимуть мирний план, який пропонує Україна, що включає й пункт звільнення Росією всіх тимчасово окупованих нею українських територій.
Читайте також: Розчарування чи вигідні перспективи: підсумки саміту НАТО підбиваємо з експертами
Нагадаємо, 11-12 липня у Вільнюсі (Литва) відбувся саміт НАТО, на якому було засновано Раду Україна — НАТО. У першому засіданні Ради взяв участь президент України Володимир Зеленський. 11 липня главами держав і урядів країн НАТО було затверджено Вільнюське комюніке, в якому закріплено, що Україна буде членом Альянсу, і вступ відбуватиметься без Плану дій щодо членства в НАТО, а за прискореною процедурою.
Також у межах саміту країни “Великої сімки” (G7) узгодили спільну декларацію щодо довгострокової безпеки та економічної підтримки України.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору