Рівне:

Створення та просування сайтів

Учитель з америки

Суспільство 02-лют, 2006, 10:339 prov 919
Зустріти у Здолбунові американця – рідкість. Тому учні гімназії міста були приємно здивовані, коли їм представили нового вчителя англійської мови. Це був педагог із США – Сет Догер. Подія сталася рік тому, а сьогодні діти та колеги мають його за “свого” і по-дружньому звуть – “Сетік”, на український лад.
Сет Догер – волонтер “Корпусу миру” всесві-тньої громадсько-полі-тичної організації, осере-дки якої є більш ніж у 70 країнах світу. Заснував її у 1961 році президент США Д. Кеннеді. Основною метою є допомога країнам, що розвиваю-ться. У Європі волонтери приділяють велику увагу країнам, що йдуть курсом євроінтеграції. Так, у 2004 році у Сербію, Македонію, Болгарію, Албанію та Україну прибуло 300 волонтерів, з них 115 приїхали до нашої де-ржави, що свідчить про довіру і неабиякий інтерес.
“Корпус миру” виконує найрізноманітніші програ-ми: охорона навколишньо-го середовища, здоров»я, освіти, бізнес-сектор.
Сет Догер прибув у 2004 році до України за програмою освіти і читає у 8-10 класах курс англійської мови та краєзнавство Америки. А в позаурочний час веде двічі на тиждень англомовні курси для учнів в обласній бібліотеці. Йому 25 років. Він нещодавно закінчив історичний факультет Південно-Західного університету у штаті Міссурі і набув права у старших класах викла-дати: антропологію, історію, правознавство, суспільствознавство, психологію та географію.
— Особливість наших навчальних закладів у тому, щоб надати загальну освіту, а в Україні ж — спеціалізація з певного предмету, – зазначає Сет. Крім того, вчителя вразило, що діти із шестирічного віку ви-вчають іноземну мову. В Америці на цьому не акцентують уваги, оскільки вважається, що англійська мова є засобом для міжнародного спілку-вання, тому краще вивчати власну мову, аніж іноземні.
І розпочинають їх вивчати (іспанську, фран-цузьку, німецьку) лише у 15 років. Найчастіше іспан-ську, бо в США багато вихідців із Латинської Америки. Про українську взагалі не йдеться. Тому Сет, прибувши до нас, ще три місяці вивчав з репетитором українську, щоб якось порозумітися, знати елементарне.
Сет із захопленням розповідає про свою сім»ю:
— У мене велика родина: 4 сестри і 2 брати, одна сестра Шера – рідна.
— Це ж як? – дивуємось. А вся справа в тому, що мама, до речі, вона педагог і звуть її Либі, розлучена з татом Джимом. Вони утворили нові сім»ї, але все одно дружать. Сет їх дуже любить, але бажає жити самостійно. Це йому дуже подобається.
А взагалі-то, Сет незалежний від батьків із 16 років. Паралельно навчаю-чись у школі на відмінно, працював 2 роки касиром у супермаркеті, заробляючи власні гроші на прожиття. Згодом закінчив школу з правом навчатися в університеті безкоштовно, у 18 років, знову ж таки паралельно із навчанням у ВНЗі, чотири роки працював продавцем у магазині електротоварів.
— І це не виняток, це особливості американсь-кого студентства — привчитися до праці та бути самостійним та незале-жним від батькі-вського гаманця, – зазначає Сет.
Наш герой свідомо приїхав в Україну викладати англійську мову, знаючи, що матеріально-технічна база низька і доведеться працювати більш творчо, тобто вирішив спробувати себе на витривалість. І це Сету до певної міри вдалося. Після 15 місяців перебу-вання у нашій державі на Новий рік мав можливість поїхати додому в Америку. Однак Сет відмовився, 2 січня у нього день народження і він вирішив своє 25-річчя відсвятку-вати тут, разом зі своїми колегами, у двокімнатній квартирі, яку винаймає йому школа. Поздоровити Сета прийшло 23 друзів, які були приємно вражені. Іменинник подав до столу українські голубці та пельмені власного виро-бництва.
Сет зізнається, що любить куховарити, для цього він придбав книгу з кулінарії, за її рецептпми і готує.
На вихідні Сет подорожує містами Украї-ни, де відвідує своїх друзів-волонтерів. Є вони у Дубні, Гощі, Житомирі, Львові, Києві. Одного разу, коли Сет із друзями відпочивав у Рівному, він познайо-мився із гуртом "Океан Ельзи". Це було під час їх гастролей у жовтні 2005 року. Після концерту вони спілкувалися. Гурт Сета вразив своїми мелодіями, крім того, він пізнав їх ближче як людей. Згодом їздив на концерт “Океану” вже у Львів.
Творчість колективу настільки захопила юнака, що він вивчив їхні всі пісні і в колі друзів виконує під акомпанемент власної гітари.
Сет ще рік навчатиме англійської гімназистів, потім повернеться на батьківщину, де в перспе-ктиві має стати директо-ром школи, але спогади про Україну та своїх перших українських учнів, без сумніву, залишиться на все життя.
Валентина КУХАРЧУК,
Здолбунів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору