Рівне:

Створення та просування сайтів

У школі сподіваються на краще

Особливий погляд 16-кві, 2009, 09:379 prov 1 043
Застрільником багатьох гарних починань у Дубні виступає ЗОШ №1. Її вихованці складають основу спортивних команд міста, перемагають у районних і предметних олімпіадах, не пасуть задніх на конкурсах. Та розкажемо детальніше про славну традицію школи – вивчення іноземних мов, зокрема французької.
Ось уже понад сто років у найстарішому навчальному закладі княжого граду досконало студіюють „мову любові”. Правда, до 1991-го (в її стінах діяла гімназія) тут максимум уваги приділяли також латинській, німецькій, польській мовам. Та все ж провідною визнавалась французька, що вивчалася із першого класу. Старожили пам’ятають, що в середині 30-их років минулого століття в гімназії здобували знання учні, якими нині гордиться цивілізований світ. Назвемо хоча б знаного травника, автора популярних книг про лікарські рослини Івана Носаля, відомого археолога, доктора історичних наук Ігоря Свєшнікова, славетного польського льотчика Другої світової війни, полковника Станіслава Сокальського (його автобіографічною повістю „Чорні крила над Європою” захоплюються й понині). Подейкують, ніби старшокласники гімназії так добре знали французьку, що навіть екскурсії для туристів по місту проводили без перекладачів.
У 60-их роках школа стала закладом із поглибленим вивченням французької мови, що було новинкою в нашому регіоні. Хоч і не вистачало підручників, наочності, педагоги самі складали навчальні програми, зокрема для молодших класів. Чимало сил та енергії доклала у цій справі вчителька Марія Богута. Скажімо, її ученицю Наталю Вершко на вступних екзаменах в університеті імені Івана Франка у Львові, дивуючись знанням дівчини, запитали: „Звідки Ви?”. Та відповіла: „З Дубна”. Більше пояснювати не потрібно було. Вишівські світила уточнили: „Закінчила школу №1, де викладає іноземну Марія Богута”. Одна з вихованок пані Марії, Наталія Брюханова, після вищого навчального закладу прийшла працювати в цю ж школу вчителем французької, успішно продовжує розпочате вправним наставником. Так, на республіканській олімпіаді у Білій Церкві члени журі, серед яких було кілька французів, під час туру усного мовлення запитували ученицю ЗОШ №1 Ліну Власик, скільки разів вона була у Парижі, чи батьки в неї вчителі-„іноземці”, яку спеціалізовану школу відвідує. І були вельми здивовані (дівчина жваво розмовляла французькою), коли почули, що вона жодного разу не була в столиці над Сеною, що батьки її — не фахівці з вивчення іноземної мови, що навчається не у спеціалізованій школі, а звичайній... Ото високе четверте місце юної дубенчанки на олімпіаді – результат власних зусиль під керівництвом Марії Богути.
Позаяк школа є франкомовною (цим терміном названо спільноту, що об’єднує 40 країн світу, де шанують „мову любові”), то тут постійно проходять Тижні іноземних мов (нині вивчають і англійську), фестивалі. На один із традиційних заходів запросили керівника французького центру у Львові, Жана-Батіста Віталя, президента Рівненської обласної організації „Французький альянс” Надію Чумак, вихідця з далекої Бурунді Артемона Мбераміхето. Гості були приємно здивовані рівнем знань школярів, питаннями, які цікавили юних.
Нині в Україні французька відійшла на третє місце серед іноземних мов, що вивчаються у школах. Але в Дубенській ЗОШ №1 не зменшується кількість охочих побувати на Єлисейських полях, піднятися на Ейфелеву вежу, відвідати Лувр. Сподіваючись на краще, тут вірять, що мрії юних земляків із часом збудуться.
Василь ЯНОШІ,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору