Рівне:

Створення та просування сайтів

Таємниці снів

Особливий погляд 13-лип, 2006, 10:299 prov 4 866
На цю копітку працю в гощанця Спиридона Кравчука пішов не один десяток літ. «Блукаючі» усні та переписані від руки старожилами краю 5656 тлумачень снів та сновидінь дослідник об’єднав у книгу, свого роду сонник, що, як вважають відомі вчені, є щаблем до розгадки однієї з найбільших таємниць людського буття.
— Пане Спиридоне, що стало поштовхом до дослідження снів та сновидінь?
— Люди на всіх континентах ніколи до сновидінь не ставилися байдуже. Досі тривають пошуки заповітного «ключика» для їх розгадувань. Кожний народ мав збирачів, упорядників, дослідників. Окрім... українського. Хоча в нас кмітливого люду ніколи не бракувало. Тож вирішив бодай якимось чином цю прогалину заповнити.
— Кажуть, сонники здебільшого були доступними знатним і вельможним...
— Споконвіку робилося це для того, аби знати більше від своїх підлеглих. Адже сон інформує про можливі події, випадки, відвернення неприємності, зла, навіть трагедії.
Згадаймо затоплення «Титаніка». Врятовані моряки розповідали, що шістнадцятьом із них напередодні трагедії наснилися жахливі картини з їх потопаючого судна. На жаль, на це ніхто не зреагував належним чином. Подібне сталося й з «Адміралом Нахімовим» та Чорнобильською АЕС. Людям напередодні бачилися лихі сни. Проте вони ними не скористалися.
— А як знайти ключ до розгадування сновидінь? Із чого почати?
— У цій делікатній справі єдиного рецепту не існує. Проте є найголовніша вимога: якомога точніше пригадати зміст і деталі сновидіння. Особливо треба бути уважним до переказу іншої людини, якій узялися допомагати в подібному тлумаченні. Нерідко тлумачення триває дуже повільно — особливо тоді, коли сновидіння має прихований зміст. У такому випадку рекомендується кілька разів повернутися до тих місць «намальованої картини», де обривається один сюжет і починається інший. Найчастіше там губляться важливі деталі, а інколи й сам ключ до розгадки.
— А чи розгадується кожне сновидіння?
— Ні, не розгадується. Бо доводиться завжди боротися з внутрішніми силами, що спричиняють викривлення суті. Прийнято вважати, що сновидіння, бачені з неділі на понеділок, з понеділка на вівторок, з вівторка на середу — незначні, крім тих, що повторюються. Під четвер — стосуються справ і стосунків із керівними особами, під п’ятницю — мають шанс здійснитися тільки з добрим закінченням, а ще вони наділені віщуваннями, під суботу — аж надто серйозні. Недільні сновидіння справджуються до обіду. Звичайно, трапляються й відхилення в цьому плані...
— А якщо сновидець не хоче, аби побачене в сні збулося? Як бути?
— Тоді варто про те, що йому наснилося, забути. Тим паче, нікому не розповідати.
— А чи можна одержати сон на замовлення?
— Можна. Одна з вимог досягнення мети — перед тим, як лягати спати, чисто вимитися. При цьому не слід вживати алкоголю, наркотиків, тютюну, уникати нервових суперечок, не захоплюватися чужими розповідями. «Закласти» непотрібний сюжет можуть і переглянутий фільм, прочитана книга, навіть побутові емоції. Цього всього слід уникати. Лягати спати треба на правий бік, підклавши праву руку під щоку.
— Сновидіння, як правило, скупе, лаконічне...
— Воно є невтомним процесом згущення. Нерідко записане на півсторінки потребує для розгадки до дев’яти сторінок тексту. Здавен знали, що сни-пророкування неодмінно здійснюються, якщо вони походять від трьох джерел: померлої людини, дитини та тварини. Зрештою, під час сну переважають типові сюжети, що з’являються одночасно багатьом людям, із такими елементами, як літання, збирання ягід, складання екзаменів, гуляння на весіллі, розмова з померлим, роздягання... Вони, як правило, мають однакове значення, хоча й змінюються від присутності кольорів, запахів, звуків... Хай вам та вашим редакційним колегам таланить на добрі сни.
— А які конкретно?
— Ну, нехай у снах часто висаджуєте кущі винограду чи розглядаєте шкуру ведмедя!
— І що, за вашим сонником, такі сни віщують?
— У першому випадку йдеться про досягнення успіху. А в другому - натяк на те, що розбагатієте.
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору