Рівне:

Створення та просування сайтів

І літній салат дорогий

Актуально 24-лип, 2009, 10:009 prov 1 242
І літній салат дорогий


Відомо, що з зими людський організм „виходить” виснаженим, вимагає весною вітамінів. Як правило, їх нестачу поповнюють за рахунок овочів і фруктів. І хоч ціни на них „кусаються”, господині намагаються, щоб на обідньому столі з’являлись салати зі свіжих помідорів, огірків чи капусти, компоти з ранніх фруктів.
Дружина, повертаючись із ринку, бідкалась: „Уже і Великдень минув, а овочі не подешевшали. За кілограм помідорів правлять 15-17 гривень, трохи менше за огірки. Навіть капуста коштує 6 гривень”. А для салатів потрібні ще цибуля, кріп, олія чи сметана. От і прикиньте, чи дешеве задоволення — мати весняні вітаміни на столі.
З’ясував, чому склалась така ситуація. За свідченням Федора Рибалки, спеціаліста з маркетингу Проекту розвитку овочівництва на півдні країни міжнародної фінансової корпорації, оптова ціна, скажімо, тієї ж капусти — три гривні за кілограм. Поки з півдня чи Закарпаття її доставлять у Рівне, ціна зросте удвічі. Везуть всього півтонни додають вартість дороги, витрачений час. До того ж, вал овочів „полегшав”, бо зменшивсь імпорт із Туреччини, Югославії, Македонії. Правда, дещо виручив експорт із Росії, Польщі. От і склалась ситуація: постачання городини на внутрішній ринок зменшились у кілька разів, а споживання – лише на 15 відсотків. До того ж, впало виробництво власної продукції. Торіч через її перевиробництво, восени та взимку овочі були дешевими. Фермери, приміром, капусту скормили худобі або викинули, погнилу, на смітник. Цьогоріч, пам’ятаючи ті клопоти, уже стриманіше закладали овочеві плантації. Ото у виграші будуть ті, які мають надійні ринки збуту. А ще не забувайте, що раніше постачальники давали фермерам кредити на придбання насіння, засобів захисту рослин, на проведення зрошення плантацій – тепер цього нема. Тому годі сподіватися, що дешевшими будуть овочі, вирощені в відкритому грунті.
Що це так, легко переконаєшся, побувавши на ринку. На дворі липень, а городина, серед якої вже чимало й місцевої дорога. Так, огірки коштують 5-6 гривень, стільки ж і помідори (переважно із Заліщиків і Зорі), капуста – 2,5 гривні, 4 гривні правлять за кілограм цибулі. Отака виходить петрушка, щоб салат з’явився на обідньому столі міщан. До речі, й компот із свіжих фруктів дорогенький. Так, літр вишень коштує 5 гривень, а малини – 10, кілограм полуниць чи абрикос Вам обійдеться в 17 гривень, а слив — у 20. То часто можуть пенсіонери, після оплати комунальних поборів, дозволити собі салат чи компот на обід.
Той, хто постійно буває на ринку, запримітив прикру тенденцію. Ціни тут зростають швидко, доходячи до „стелі” – падають же поволі, і не вертаються ніколи до стартової позначки. Своєрідна диспропорція між геометричною (зростання) та арифметичною (зниження) прогресіями.
За даними Держкомстату, в першому кварталі витрати українців зросли на 9 відсотків. Але радуватись не випадає, бо ціни майже на всі товари та послуги підвищились, попри кризу. Ото більше коштів іде на прожиття. Чи не парадоксальна ситуація? Реальні доходи населення за цей час зменшились майже на 13 відсотків. Залишмо в стороні вклади заощаджень багатих верств у товари довготривалого користування (нерухомість, транспорт, побутова техніка), а подумаймо про витрати злиденних верств на такі буденні речі, як салат чи компот на обідньому столі, відсутність яких „вдарить” по здоров’ю чималої кількості земляків.
Валентин СУменко,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору